Ticker

7/recent/ticker-posts

Κοζάνη: Τα Ποντιακά Σωματεία «Ευξείνιος Κύκλος» τιμούν τη μνήμη των 353 χιλιάδων ψυχών της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού

Με μια εκδήλωση που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης βασισμένη σε ζωντανές συγκλονιστικές μαρτυρίες, αφηγήσεις, απαγγελίες ποιημάτων, μοιρολόγια υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας τα ποντιακά σωματεία του Δήμου Κοζάνης, “Ευξείνιος Κύκλος” τίμησαν για μια ακόμη φορά την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού στην πόλη της Κοζάνης.

Κρατώντας στα χέρια τους αναμμένα κεριά πλήθος κόσμου παρακολούθησε το ξεχωριστό αφιέρωμα στην μνήμη των 353.000 ψυχών που χάθηκαν, ενώ 105 κεριά άναψαν για να θυμίσουν τα χρόνια που πέρασαν από την γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού. Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την ημέρα που το Ελληνικό Κοινοβούλιο καθιέρωσε την 19η Μαΐου ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με το βασικό αίτημα να παραμένει για την αναγνώριση των εγκλημάτων για τις ψυχές που χάθηκαν, τα θύματα της θηριωδίας των Νεότουρκων, από την γείτονα χώρα. “Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Γενοκτονία που διέπραξε το κεμαλικό καθεστώς στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μ. Ασίας (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων), που ήταν από αιώνων οι αυτόχθονες πληθυσμοί της περιοχής στα εδάφη της σημερινής Τουρκίας” δηλώνουν οι διοργανωτές των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης. Στη σημερινή εκδήλωση με τον τίτλο “Ανάμεσα στη Σιωπή και τη Φωνή, το Χρέος μας” πήραν μέρος η Κατερίνα Αποστολίδου, η Έφη Κατζόγιαννου ο Τριανταφύλλος, Αφούξενίδης, η Κυριακή Μαυροφυλλιδου, η Δέσποινα Ζουρουφιδιυ, η Φωτεινή Σιόλα λύρα έπαιξε ο Γιάννης Σαββίδης, νταούλι ο Γιώργος Αχινιώτης, και στο τραγούδι ο Κώστας Πουτακιδης κ ο Λευτέρης Ανδρεάδης.

Την Κυριακή 19 Μαΐου – Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα παραστούν εκπρόσωποι των ποντικιών σωματείων στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοζάνης θα ακολουθήσει στις 10:30 Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης. Τη Δευτέρα 20 Μαΐου με τίτλο “η Φωνή Νέων: Η Γενοκτονία μέσα από τις Φωνές των Νέων”, νέοι και νέες καταθέτουν απόψεις για τη Γενοκτονία, στις 5 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Τις τριήμερες εκδηλώσεις διοργανώνουν τα Ποντιακά Σωματεία του Δήμου Κοζάνης «Ευξείνιος Κύκλος» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Κοζάνης και το ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

 

ΠΗΓΗ:https://www.ertnews.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια