Ticker

6/recent/ticker-posts

Κιμάς: ξεπάγωμα, συντήρηση στο ψυγείο και στην κατάψυξη

Το αγαπημένο υλικό όλων μας στην κουζίνα και οι πιο λαχταριστές συνταγές με κιμά είναι συνέχεια στο τραπέζι μας. Μάθε τα πάντα για το ξεπάγωμα και τη συντήρηση του κιμά στο ψυγείο και στην κατάψυξη.

Πόσο κρατάει ο κιμάς στο ψυγείο;

Ο ωμός κιμάς στο ψυγείο δεν συντηρείται πολύ. Όταν αγοράζουμε νωπό κιμά, φροντίζουμε να πάρουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε για την συγκεκριμένη ημέρα. Το πολύ για ένα 24ωρο μπορεί να συντηρηθεί ο ωμός κιμάς στο πιο κρύο κάτω κάτω ράφι του ψυγείου που πρέπει πάντα να έχει +2 °C.

Αφού τον αγοράσετε βγάλτε τον αμέσως από το περιτύλιγμα και βάλτε τον σε γυάλινο ή ανοξείδωτο σκεύος με καπάκι. Μην αφήνετε τον ωμό κιμά σε θερμοκρασία δωματίου για κανένα λόγο. Πρέπει να μαγειρευτεί μέσα στο επόμενο 24ωρο. Εναλλακτικά βάζουμε τον ωμό κιμά στην κατάψυξη.

Πόσο κρατάει ο μαγειρεμένος κιμάς στο ψυγείο;
Ο μαγειρεμένος κιμάς στο ψυγείο κρατάει 2-3 ημέρες καλά σκεπασμένος και τοποθετημένος στα μεσαία ράφια του ψυγείου, όπου η ιδανική θερμοκρασία είναι 2-4 °C.

Διαφήμιση

Ζυμωμένος κιμάς στο ψυγείο;

Όπως και ωμός κιμάς, έτσι και ο ζυμωμένος κιμάς δεν πρέπει να μένει πάνω από 24 ώρες στη συντήρηση του ψυγείου. Από την ώρα που βάζετε όλα τα υλικά στον κιμά για μπιφτέκια, ρολό, σουτζουκάκια ή κεφτεδάκια, αρχίζει να ψήνεται ο κιμάς και να αλλάζει χρώμα. Ιδανικά ο ζυμωμένος κιμάς πρέπει να μένει μόνο λίγες ώρες στο ψυγείο και μετά να μαγειρεύεται. Αν μείνει παραπάνω, τότε η μυρωδιά του θα γίνει βαριά, θα κατεβάσει υγρά και το χρώμα του θα γίνει γκρι σκούρο. Οι λίγες ώρες είναι ιδανικές για να αναπτυχθούν πλούσια αρώματα στον ζυμωμένο κιμά μέσα στο ψυγείο.

Μπιφτέκια στην κατάψυξη

Μπορείτε ωστόσο να πλάσετε μπιφτέκια, κεφτεδάκια, ρόλο, σουτζουκάκια και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη σε μερίδες. Ο μεριδοποιημένος ζυμωμένος κιμάς, μπορεί να μαγειρευτεί κατευθείαν. Δηλαδή βάζεις τα φρέσκα μπιφτέκια στην κατάψυξη. Τα κατεψυγμένα μπιφτέκια θέλουν καλό ψήσιμο ώστε η εσωτερική τους θερμοκρασία να περάσει τους 65 °C.

Και τώρα θα μου πεις, πώς ψήνω μπιφτέκια από την κατάψυξη;
Κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο. Δώσε χρόνο στα μπιφτέκια σου να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα και να εξουδετερωθούν όλα τα βακτήρια της τροφής.

Διαφήμιση

Μαγειρεμένος κιμάς στην κατάψυξη

Ο μαγειρεμένος κιμάς στην κατάψυξη διατηρείται μέχρι 3 μήνες. Τοποθετημένος σε αεροστεγές μπολ και τυλιγμένο το μπολ πολύ καλά με μεμβράνη. Ένα κόλπο για να γλιτώσετε χώρο από τα μπολ στην κατάψυξη, είναι όταν αρχίσει και παγώνει η σάλτσα κιμά να μοιράσετε ανάλογα την χρήση που τον προορίζετε σε μερίδες, μέσα σε σακουλάκια τροφίμων. Βγάλτε τον αέρα, κλείστε καλά και τοποθετήστε σε πλακέ σχήμα το ένα σακουλάκι πάνω στο άλλο. Απαραίτητα βάλτε ετικέτα. κιμάς για μακαρόνια, κιμάς για μουσακά, κιμάς για παπουτσάκια και αναγράψτε ημερομηνία ψύξης. Διαβάστε περισσότερα μυστικά για τα μαγειρεμένα φαγητά στην κατάψυξη εδώ.

Ωμός κιμάς στην κατάψυξη

Από τη στιγμή που θα βάλετε τον ωμό κιμά στην κατάψυξη, σας συστήνω να μην τον ξεχνάτε ιδανικά για πάνω από 2-3 εβδομάδες. Όταν αφήνουμε για πολύ καιρό τον κιμά στην κατάψυξη αφυδατώνεται με την ψύξη και χάνει την υγρασία του. Όσο καιρό μένει στην κατάψυξη δημιουργούνται κρύσταλλοι πάγου ανάμεσα στον κιμά. Θα έχετε προσέξετε ότι όταν μαγειρεύετε ξεπαγωμένο κιμά, έχει άλλη συμπεριφορά στην κατσαρόλα από τον φρέσκο κι αυτό γιατί λιώνουν οι κρύσταλλοι πάγου και νερουλιάζει ο κιμάς αντί να ψήνεται σωστά.

Διαφήμιση

Ποτέ απόψυξη και ξανά κατάψυξη!

Ποτέ δεν αποψύχουμε ένα προϊόν και ιδιαίτερα τον κιμά και μετά το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Όταν κάτι το βγάλουμε από την κατάψυξη, κατ’ αρχήν το αφήνουμε να ξεπαγώσει στην συντήρηση του ψυγείου και όχι σε μπολ με ζεστό νερό και δεύτερον πρέπει να μαγειρευτεί και να καταναλωθεί την ιδία ημέρα. Ποτέ δεν ξαναμπαίνει στην κατάψυξη κάτι που έχουμε αποψύξει έστω και σε μαγειρεμένη μορφή.

Πως ξεπαγώνω κιμά; Επιλέγω το σωστό και όχι το γρήγορο ξεπάγωμα του κιμά

Το ξεπάγωμα του κιμά είναι το ίδιο σημαντικό με τη σωστή συντήρησή του. Ο ωμός κιμάς από την κατάψυξη θα πρέπει να μπει σε μπολ με καπάκι στην συντήρηση του ψυγείου στο κάτω κάτω πιο κρύο ταψί που έχει 2 °C και να παραμείνει εκεί μέχρι να ξεπαγώσει σωστά. Δεν υπάρχει γρήγορο ξεπάγωμα κιμά πάνω στον πάγκο της κουζίνας μέσα σε νερά κλπ. Αλλιώς θα έχετε έναν αλλοιωμένο, χαλασμένο κιμά.

Διαφήμιση

Πότε καταλαβαίνεις ότι είναι χαλασμένος ο κιμάς;

Το βλέπεις στο χρώμα, είναι πολύ σκούρο αφύσικο γκρι, το πιάνεις στην αφή μοιάζει κολλώδες με γλιστερή υφή, το μυρίζεις στη βαριά μυρωδιά του

Συνοψίζοντας για τον κιμά, προσέξτε τα παρακάτω:

Όταν αγοράζουμε κιμά, φροντίζουμε να πάρουμε όση ποσότητα κιμά χρειαζόμαστε για την συγκεκριμένη ημέρα.

Δεν σας συνιστώ να κρατάτε τον κιμά στην συντήρηση του ψυγείου για πάνω από 24 ώρες, γιατί είναι ευαίσθητο προϊόν και αλλοιώνεται γρήγορα.

Μόλις φτάνουμε στο σπίτι από το κρεοπωλείο, η πρώτη μας δουλεία είναι να βγάζουμε τον κιμά από τη συσκευασία του και να τον τοποθετούμε σε ανοξείδωτο σκεύος, εάν είναι δυνατόν με σχάρα, για να στραγγίζουν τα υγρά του.

Τον φυλάμε πάντα στο ράφι του ψυγείου με την πιο δυνατή θερμοκρασία, μακριά από ανοιχτά τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα.

Απολυμαίνουμε κάθε επιφάνεια που ακουμπάμε τον κιμά πολύ καλά και δεν ζυμώνουμε ποτέ τον κιμά και ταυτόχρονα πιάνουμε αλατιέρα και πιπερόμυλο γιατί μεταφέρουμε βακτηρία.

Ο κιμάς που περισσεύει, καλό είναι να καταψύχεται αμέσως αφού τον τυλίξουμε πολύ καλά με σακούλα τροφίμων.

Ένα μείγμα κιμά για μπιφτέκια, κεφτεδάκια, ρολό μπορεί να σταθεί σκεπασμένο καλά μέχρι και μια νύχτα.  Έτσι θα γίνουν πολύ πιο νόστιμα τα φαγητά σας.

Όταν φτιάχνουμε μείγμα κιμά για ρολό, φροντίζουμε να έχει λίγο λίπος ο κιμάς για να ενυδατώνεται το ρολό και να μην σκάει στην επιφάνεια. Έτσι το ρολό σας θα είναι ζουμερό και καλοψημένο. Δείτε περισσότερα μυστικά για τέλειο ρολό κιμά εδώ.

Αν θέλω να φτιάξω σάλτσα κιμά και είναι πολύ λιπαρός, τον ροδίζω σε αντικολλητικό σκεύος χωρίς λιπαρή ουσία και τον αφήνω να στραγγίσει σε σουρωτήρι το λίπος του ή σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Δοκιμάστε να ψιλοκόψετε μονοί σας με υπομονή κρέας ή πουλερικό για κιμά έχει τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα και νομίζω ότι είναι και πιο νόστιμο.

Δείτε όλες τις πεντανόστιμες συνταγές με κιμά που συγκέντρωσα για εσάς εδώ.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια