Ticker

7/recent/ticker-posts

Mακροζωία : Τα μυστικά για να διατηρήσετε το σώμα και το μυαλό σας υγιή από ειδικό του Κλίβελαντ

 επιτυχής γήρανση

Το να ζεις περισσότερο είναι κάτι περισσότερο από το να μεγαλώνεις – έχει να κάνει και με το να ζεις τη ζωή στο έπακρο. Αυτό λέγεται «επιτυχής γήρανση» κα υπάρχει τρόπος να το κατορθώσετε και να κερδίσετε μακροζωία .

Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται για τους ανθρώπους στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Το να ζούμε περισσότερο σημαίνει ότι περνάμε περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους μας, να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν, δημιουργούμε αναμνήσεις και εδραιώνουμε την κληρονομιά μας. Δεν είναι απλώς το να περνάμε περισσότερο χρόνο με τις χρόνιες και προοδευτικές παθήσεις της μεγαλύτερης ηλικίας.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι είναι η πρόληψη της σωματικής αναπηρίας και η παράταση αυτού που ονομάζουμε ενεργό προσδόκιμο ζωής, λέει η γηρίατρος στην Κλινική του Κλίβελαντ, Ami Hall.

Είναι, δηλαδή, το να ζούμε σε μεγαλύτερη ηλικία, απολαμβάνοντας τη ζωή στο έπακρο. Αυτό λέγεται «επιτυχής γήρανση». Είναι η διαφορά μεταξύ του να γερνάμε (που συμβαίνει σε όλους) και να γινόμαστε πιο εύθραυστοι (που δεν συμβαίνει απαραίτητα σε όλους).

Τα γονίδιά σας παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο καλά γερνάτε, αλλά δεν είναι το πεπρωμένο σας. Ευτυχώς, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη σωματική, ψυχική και γνωστική σας υγεία καθώς μεγαλώνετε. Και ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε.

Ασθένειες όπως ο διαβήτης, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και ορισμένες μορφές άνοιας μπορούν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να προληφθούν. Ακόμη και η απώλεια μυϊκής δύναμης με τη γήρανση είναι τουλάχιστον εν μέρει αποτρέψιμη. Και η διατήρηση μιας θετικής προοπτικής μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ψυχικά ισχυροί καθώς αντιμετωπίζετε ασθένειες και προσωπικές απώλειες.

Η Δρ. Hall μοιράζεται συμβουλές για επιτυχή γήρανση που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την κινητικότητά σας, την ανεξαρτησία και τη γενική σας ευεξία για περισσότερο.

Διατηρήστε τη σωματική σας υγεία

Η σωματική σας υγεία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιτυχούς γήρανσης. Ένα υγιές σώμα θα σας δώσει περισσότερες ευκαιρίες να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν.

«Πολλοί άνθρωποι ανυπομονούν για πράγματα όπως ταξίδια, εθελοντισμός ή φροντίδα για τα εγγόνια τους μετά τη σύνταξη. Αυτοί οι στόχοι θα είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν και θα είναι πιο ευχάριστοι εάν το σώμα σας είναι σωματικά ικανό», σημειώνει ο Δρ. Hall. «Όσο περισσότερο μπορείτε να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές και δυνατό, τόσο μπορείτε να ζήσετε τη ζωή με τους δικούς σας όρους».

Η Δρ. Hall συνιστά αυτές τις κορυφαίες συμβουλές για να διατηρήσετε την υγεία σας καθώς μεγαλώνετε:

 • Αποφύγετε το κάπνισμα τσιγάρων
 • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα.
 • Ασκηθείτε τακτικά, φροντίζοντας να ενσωματώσετε ασκήσεις με βάρη, αερόβια και ισορροπία.
 • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή που περιορίζει τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα και δίνει προτεραιότητα στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, τις άπαχες πρωτεΐνες και τα υγιεινά λίπη.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
 • Κοιμηθείτε αρκετά.
 • Εξασκηθείτε σε τεχνικές διαχείρισης του άγχους.
 • Κάντε τακτικές ιατρικές εξετάσεις.
 • Δώστε προσοχή σε τυχόν σωματικούς περιορισμούς, όπως δυσκολία στο περπάτημα ή προβλήματα ισορροπίας. Αναζητήστε φροντίδα προτού τα προβλήματα επηρεάσουν σοβαρά τη ζωή σας.

Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο

Ένα σημαντικό μέρος της επιτυχημένης γήρανσης είναι να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας ενεργό. Το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση εξηγεί ότι το να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας αφοσιωμένο σε διεγερτικές δραστηριότητες μπορεί να σας βοηθήσει να αντισταθμίσετε ορισμένες από τις αλλαγές που οδηγούν σε πράγματα όπως η άνοια και η απώλεια μνήμης.

«Μου αρέσει να συστήνω στους ανθρώπους να δοκιμάζουν νέα χόμπι και να εξασκούνται στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων σε όλη τους τη ζωή», λέει η Δρ. Hall. «Κατά κάποιο τρόπο, ο εγκέφαλός μας μοιάζει πολύ με τους μύες μας -όσο περισσότερο τον δουλεύουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να τον διατηρήσουμε δυνατό».

Η άσκηση του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής παρακμής και να αποτρέψει καταστάσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Δοκιμάστε αυτές τις μεθόδους για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας:

 • Συμμετέχετε τακτικά σε χόμπι που σας ενδιαφέρουν.
 • Δοκιμάστε νέες δραστηριότητες και χτίστε νέες δεξιότητες.
 • Λάβετε μέρος σε σωματικά ενεργά ενδιαφέροντα -όπως χορός, κολύμπι, τρέξιμο ή περπάτημα. Αυτά μπορούν να κρατήσουν το σώμα σας ενεργό και να ανεβάσουν τη διάθεσή σας. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλό σας για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την πνευματική σας διαύγεια.
 • Διατηρήστε μια ενεργή κοινωνική ζωή και ασχολείστε τακτικά με τους άλλους.
 • Δοκιμάστε παιχνίδια εξάσκησης εγκεφάλου για να ασκήσετε το μυαλό σας.
 • Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το πώς οι συνθήκες υγείας ή τα φάρμακά σας μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη σας ή να συμβάλουν σε σύγχυση.

Μοιραστείτε τις επιθυμίες και τους στόχους σας

Η εργασία προς έναν στόχο απαιτεί κάποιο προγραμματισμό. Και ο στόχος για επιτυχή γήρανση δεν διαφέρει. Πώς θέλετε να είναι η ζωή σας στα 60, τα 70 και μετά; Τι θέλετε να πετύχετε; Πώς θέλετε να σας θυμούνται; Αυτά είναι μεγάλα ερωτήματα. Μερικά από τα μεγαλύτερα. Και δεν χρειάζεται να έχετε ακριβείς απαντήσεις για όλα.

Αλλά το να γνωρίζετε τι θέλετε από τη ζωή σας μπορεί να σας ενημερώσει για το πόσο νοιάζεστε για τον εαυτό σας και πώς σχεδιάζετε το μέλλον που θέλετε.

«Η διατήρηση της αξιοπρέπειας σε μεγαλύτερη ηλικία είναι σημαντική για πολλούς ανθρώπους. Σκεφτείτε πώς θέλετε να είναι το μέλλον σας και από εκεί και πέρα και δουλέψτε προς τα πίσω. Μοιραστείτε τις επιθυμίες σας με άλλους. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ζήσετε με ηρεμία, γνωρίζοντας ότι οι επιθυμίες σας γίνονται κατανοητές», εξηγεί η Δρ. Hall.

Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να γεράσετε στο σπίτι και όχι σε ένα νοσοκομείο ή οίκο ευγηρίας, σκεφτείτε ποιες τροποποιήσεις θα χρειαστείτε για να το κάνετε ασφαλές. Μπορείτε να μετακομίσετε σε ένα υπνοδωμάτιο στον πρώτο όροφο εάν έχετε προβλήματα κινητικότητας στο μέλλον; Ποιος θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το σπίτι σας εάν εσείς δεν μπορείτε;

Κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Αλλά η προετοιμασία για το μέλλον που θέλετε είναι σημαντική για την επιτυχή γήρανση. Μπορείτε να ξεκινήσετε τώρα με βήματα όπως:

 • Λαμβάνοντας υπόψη τι θα θέλατε για τις μελλοντικές ρυθμίσεις διαβίωσής σας. Ανάλογα με τις επιθυμίες σας, αυτό μπορεί να σημαίνει απόκτηση μακροχρόνιας ασφάλισης φροντίδας ή διαχείριση επενδύσεων και περιουσιακών στοιχείων για την κάλυψη δαπανών.
 • Επιλέγοντας έναν φροντιστή που έχει γνώση ιατρικής περίθαλψης των ηλικιωμένων, όπως ένας γηρίατρος.
 • Κοινοποιώντας τους στόχους φροντίδας σας στην οικογένειά σας και στον γιατρό σας.
 • Δημιουργώντας εκ των προτέρων μια οδηγία -ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο που περιγράφει τις επιθυμίες σας για υγειονομική περίθαλψη. Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ένα πληρεξούσιο για την υγειονομική περίθαλψη -ένα άτομο που θα λαμβάνει αποφάσεις για λογαριασμό σας εάν χρειαστεί.

Σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσει να σκέφτονται πως θα γεράσουν. Άλλοι προσβλέπουν στα τελευταία χρόνια τους με όρεξη -ως μια ευκαιρία να έχουν επιτέλους το μέλλον για το οποίο έχουν εργαστεί όλη τους τη ζωή. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από ποτέ.

Και φροντίζοντας τώρα για την υγεία σας, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι στα τελευταία χρόνια σας θα είστε πιο δραστήριοι, πιο ανεξάρτητοι και τελικά, πιο ευτυχισμένοι.

 

 

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια