Ticker

6/recent/ticker-posts

Χουλιάρας: «Δεν αποκλείεται ένας σεισμός τέρας στην Ελλάδα»

 

 «Βρισκόμαστε στο “παράθυρο” του αιώνα για έναν μεγασεισμό»

Με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας μίλησε στην ΕΡΤ, αναλύοντας τις πιθανότητες να ζήσουμε κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα.

«Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα σεισμό τέρας στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι, όπως εκτιμούν οι σεισμολόγοι, βρισκόμαστε στο “παράθυρο” του αιώνα για έναν μεγασεισμό.

Μιλώντας στη δημοσιογραφο της ΕΡΤ Σταυρούλα Χριστοφιλέα ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν τέτοιο σεισμό. Σημείωσε, επίσης, ότι «οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης, που σημαίνει ότι ένας σεισμός της τάξης των 7-8 Ρίχτερ θα κάνει πολλά χρόνια να ξαναεκδηλωθεί».

Σύμφωνα με τον ειδικό, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, όταν μιλάμε όμως για 7 Ρίχτερ, τέτοιοι σεισμοί έχουν επανάληψη μετά από 100 έως 1.000 χρόνια.

Ο τελευταίος μεγασεισμός που έγινε στο ελληνικό τόξο ήταν το 365 μ.Χ και το μέγεθός του ήταν 8,2 Ρίχτερ, είπε ο κ. Χουλιάρας. Επομένως, εκτιμά ότι έχουμε ξεπεράσει τα χρόνια επανεμφάνισης και άρα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα χρόνια. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε χρονικά πλαίσια, λέμε τα επόμενα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο κ. Χουλιάρας τα δεδομένα που έχουμε από τους σεισμογράφους στη χώρα μας είναι από το 1964, όταν άρχισε να κτίζεται και να δημιουργείται το ηχητικό σεισμολογικό δίκτυο. Οπότε τα δεδομένα που έχουμε για σεισμούς που έγιναν παλαιότερα δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια, οπότε υπάρχει μεγάλο μεγάλο σφάλμα και αβεβαιότητα». Και όπως τόνισε, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν μπορεί κανένας να είναι συγκεκριμένος σε αυτό το θέμα.

Στην εκπομπή μίλησε και ο Βύρων Ματαράγκας, καθηγητής πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης ο οποίος αναφέρθηκε στην έλλειψη συντονισμού που παρατηρήθηκε τις πρώτες δύο ημέρες από τον σεισμό των 7, 8 Ρίχτερ. «Οι δέκα νομοί οι οποίοι επλήγησαν από τον σεισμό έχουν έκταση 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι μεγάλη εδαφική έκταση» αποκάλυψε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

Συνολάκης: Το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει 8,5 Ρίχτερ

Σεισμός στην Τουρκία: Ο καθηγητής Συνολάκης μιλώντας στο MEGA τόνισε πως στις πόλεις θα σημειωθούν τα περισσότερα θύματα, καθώς εκεί βρίσκονταν πολυόροφες πολυκατοικίες.

Ακόμη, τόνισε πως μέχρι και χθες, Τρίτη, υπήρχαν περιοχές στις οποίες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν οι διασώστες. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανθρώπινες ψυχές που βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα, καθώς ήδη έχουν συμπληρωθεί 72 ώρες και τα περιθώρια της διάσωσής τους στενεύουν.

«Το “παράθυρο” είναι συνήθως μέχρι 72 ώρες. Μπορεί – και μακάρι να υπάρξουν – εκπλήξεις, έστω για μία και δύο ανθρώπινες ζωές πρέπει να συνεχίζουν οι προσπάθειες των διασωστών. Όμως, οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές», δήλωσε.

Τέλος, ο κύριος Συνολάκης τόνισε πως τέτοιοι μεγασεισμοί γίνονται κάθε 600 χρόνια και αναφέρθηκε στον σεισμό στην Κρήτη το 365 π.Χ., τονίζοντας πως το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης. «Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο «παράθυρο» του αιώνα, που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ», δήλωσε. 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια