Ticker

6/recent/ticker-posts

Αλτσχάιμερ και ο ρόλος της διατροφής


Το αλτσχάιμερ είναι νόσος που εξελίσσεται σταδιακά και αφορά τις λειτουργίες του εγκεφάλου.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος που έχει διαγνωσθεί με αλτσχάιμερ έχουν να κάνουν με την μνήμη, την κατανόηση, την ομιλία, την απώλεια προσανατολισμού, καθώς επίσης και αλλαγές στη συμπεριφορά.

Οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του αλτσχάιμερ και φαίνεται να πυροδοτούν και να επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου είναι: Περιβαλλοντικοί παράγοντες (μόλυνση, χημικά λιπάσματα)
Βιολογικοί παράγοντες (ενδοτοξίνες που παράγονται στον οργανισμό από βακτήρια)
Παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής (διατροφή, άσκηση, κάπνισμα)

Παρόλα αυτά, η ακριβής αιτία εμφάνισης της νόσου δεν είναι ξεκάθαρη ακόμη και σήμερα. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το αλτσχάιμερ εστιάζουν στους τρόπους εύρεσης για την πρόληψη και την εξέλιξης της νόσου.
Ο ρόλος της διατροφής

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην επιστήμη της διατροφής.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι έρευνες για το ποια τρόφιμα και ποια θρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ασπίδα για τη νόσο αλτσχάιμερ. Η μεσογειακή διατροφή έχει μελετηθεί για το ρόλο της στη πρόληψη ασθενειών που ταλαιπωρούν το σύγχρονο άνθρωπο. Σχετικές μελέτες έχουν γίνει και για την νόσο του αλτσχάιμερ με θετικά αποτελέσματα σχετικά με την προστασία του νευρικού συστήματος.

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα διατροφικό σχήμα που το διέπει η ποικιλία, το μέτρο και η ισορροπία. Βασικό τρόφιμο είναι το ελαιόλαδο με την αντιφλεγμονώδη δράση του, ποικιλία φρούτων και λαχανικών, μέτρια κατανάλωση τροφίμων με κορεσμένα λίπη, προτίμηση στην κατανάλωση ψαριού και οσπρίων, ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής άλεσης.

Ποια είναι όμως εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που θα προστατέψουν τον εγκέφαλο;
Ο ρόλος των ω3 λιπαρών στο Αλτσχάιμερ

Θετική επίδραση φαίνεται να έχουν τα ω-3 λιπαρά οξέα αφού ως βασικό δομικό συστατικό του ανθρώπινου εγκεφάλου ο ρόλος τους είναι υψίστης σημασίας.

Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στη συντήρηση και προστασία του δικτύου των νευρώνων. Διατροφικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, η γλιστρίδα, τα καρύδια, τα φουντούκια, ο λιναρόσπορος και τα σταυρανθή λαχανικά.
Αντιοξειδωτικές τροφές και Αλτσχάιμερ

Το οξειδωτικό στρες αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης ασθενειών στα νευρικά κύτταρα (κυτταρικές μεμβράνες).

Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C, και E συμβάλλουν στην κινητοποίηση των επιδιορθωτικών μηχανισμών, ώστε να ελεγχθεί η βλάβη στα σημεία μετάδοσης των πληροφοριών που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο. Ασκούν προστατευτική δράση στις μεμβράνες των κυττάρων και απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από αυτό.

Επίσης, τρόφιμα που είναι καλές πηγές ψευδαργύρου και σεληνίου προάγουν την αντιοξειδωτική δράση.
Διατροφικές πηγές της βιταμίνης Α

Γαλακτοκομικά προϊόντα, συκώτι, κρόκος αυγού, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κιτρινοπορτοκαλί φρούτα.
Διατροφικές πηγές της βιταμίνης C

Μανταρίνι, πορτοκάλι, φράουλες, ντομάτες, κόκκινη πιπεριά, βατόμουρα.
Διατροφικές πηγές της βιταμίνης Ε

Ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, σπανάκι, σέλινο, αβοκάντο.
Διατροφικές πηγές ψευδαργύρου

Κρέας, πουλερικά, μαλάκια, δημητριακά ολικής άλεσης, μανιτάρια, σύκα, εντόσθια.
Διατροφικές πηγές σεληνίου

Θαλασσινά, συκώτι, αυγά, γαλοπούλα, άσπρο λάχανο, καρύδια Βραζιλίας.
Βιταμίνες B12, B6 και φυλλικό οξύ και η σχέση τους με το Αλτσχάιμερ

Μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς με αλτσχάιμερ είχαν χαμηλά επίπεδα στις βιταμίνες B12, B6 και φυλλικό οξύ συνεπώς η έλλειψή τους ενδεχομένως συνδέεται με την εγκεφαλική υγεία.
Διατροφικές πηγές της βιταμίνης Β12

Γαλακτοκομικά, ψάρια, κρέας, αυγά, εντόσθια.
Διατροφικές πηγές της βιταμίνης Β6

Κρέας, πουλερικά, δημητριακά, όσπρια, καρύδια.

Διατροφικές πηγές της βιταμίνης Β9 (φυλλικό οξύ)
Χυμός πορτοκαλιού, φακές, μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, παντζάρια, φιστίκια.
Προβιοτικά και αλτσχάιμερ

Έχει σχέση η υγεία του εντέρου με το αλτσχάιμερ; Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Τροφές με προβιοτικές ιδιότητες όπως είναι το γιαούρτι, κεφίρ, ξυνοτύρι, ελιές, τουρσί, κίμτσι, εφοδιάζουν το έντερο με καλά βακτήρια και συμβάλλουν στην διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ καλών-κακών βακτηριών. Αν αυξηθούν τα κακά βακτήρια δημιουργείται μια κατάσταση στο έντερο που ονομάζεται δυσβίωση. Η δυσβίωση αποτελεί παράγοντα φλεγμονής και μπορεί να βλάψει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Συμπεραίνοντας θα λέγαμε ότι υπάρχει μια μεγάλη γκάμα τροφίμων και θρεπτικών συστατικών με προστατευτικό ρόλο απέναντι στο αλτσχάιμερ.
 
πηγή:
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια