Ticker

6/recent/ticker-posts

Με εισφορά 560 MW της Πτολεμαΐδα V η αντιμετώπιση της Μπάρμπαρας – Τα 8.000 MW θα ξεπεράσει η αιχμή ζήτησης – Και οι λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου στο σύστημα

Με τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 να συνεισφέρει έως 560 MW την Δευτέρα 6/2 και συνολικά τη λιγνιτική παραγωγή να συμμετέχει στο ενεργειακό μίγμα με ποσοστό 16,4%, προγραμματίζεται να αντιμετωπίσει το σύστημα την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας την Δευτέρα 6/2 με την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» να έχει πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Παρά την απουσία ηλιοφάνειας, λόγω των ισχυρών ανέμων, οι ΑΠΕ να έχουν τον πρώτο ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ποσοστό 38,9% στο μίγμα, ενώ ακολουθούν οι μονάδες φυσικού αερίου με μερίδιο μόλις 17,1%. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες καλύπτουν το 8,9% της ζήτησης και οι εισαγωγές το 14,2%, ενώ οι εξαγωγές αναμένονται στο 7,4% που αντιστοιχεί σε 12.261 MWh.

Η ζήτηση αναμένεται αυξημένη με το μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 6.712 MW και να ξεπερνάει τα 8.000 MW από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 7:30 το βράδυ. Ακόμη υψηλότερος προβλέπεται ο μέσο όρος της ζήτησης για τις 7/2 στα 6.795 MW και στις Τετάρτη 8/2 στα 6.931 MW. Πάντως από πλευρά διαθεσιμότητας μονάδων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ εκτός λειτουργίας είναι η Μεγαλόπολη 3, το Λαύριο 4, η Protergia λόγω εργασιών και επίσης λόγω εργασιών τα υδροηλεκτρικά Σφικιά 3 και Θησαυρός 2. Η εκτίμηση του ΑΔΜΗΕ για τη καθαρή διαθέσιμη ισχύ φθάνει την Δευτέρα 6/2 στα 9.660 MW, έναντι 8.697 MW την προηγούμενη.

ΕΧΕ: Στις 331,10 GWh οι συναλλαγές

Σε ότι αφορά τη ζήτηση όπως προκύπτει από τις συναλλαγές Χρηματιστήριο Ενέργειας θα είναι αυξημένη την Δευτέρα 6/2 κατά 20% σε σχέση με την Κυριακή, στις 331,10 GWh. Βεβαίως πάντα η πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας παρουσιάζει αύξηση της ζήτησης σε σχέση με την Κυριακή, όμως στην προκειμένη περίπτωση η αύξηση της ζήτησης οφείλεται και στη χρήση ηλεκτρικών συστημάτων θέρμανσης.
H μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 164,60 ευρώ/MWh, 20% υψηλότερα σε σχέση με την Κυριακή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Πτολεμαΐδα 5 δεν έχει κάνει ακόμα επίσημα εγκαίνια, αλλά από τις αρχές του χρόνου έχει εισέλθει αρκετές φορές στο σύστημα. Για πρώτη φορά «μπήκε» στο σύστημα δοκιμαστικά, στα μέσα Νοεμβρίου με ισχύ 216 MW για περίπου δυόμιση ώρες.

Και οι λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου στο σύστημα

Έτσι παραμένει μεν σε δοκιμαστική λειτουργία πλησιάζει όμως το μέγιστο της απόδοσης της που είναι τα 660 MW. Πρόκειται για λιγνιτική μονάδα τελευταίας τεχνολογίας με υψηλότερη απόδοση, σε σχέση με τις παλαιές της ίδιας τεχνολογίας και χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ρύπων, γενικότερα. Στο σύστημα συμμετέχουν σήμερα και οι 5 λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου με ισχύ 1.104 MW.

Σε ετοιμότητα δηλώνει ο ΔΕΔΔΗΕ σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν από την κακοκαιρία η οποία το απόγευμα της Κυριακής 5/2 προκάλεσε 30 βλάβες σε γραμμές Μέσης Τάσης, προκαλώντας διακοπές ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές της Αττικής, κυρίως στα βόρεια του νομού, και ειδικότερα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, τις Αφίδνες, το Διόνυσο, τη Δροσιά, το Γραμματικό και τμήμα του οικισμού στο Βαρνάβα. Ακόμα χωρίς ρεύμα έμειναν περιοχές στην Εύβοια και στις Σποράδες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, ως το απόγευμα είχαν αποκατασταθεί οι 22 από τις 30 βλάβες που είχαν γίνει τις πρωινές ώρες σε γραμμές της μέσης τάσης και οι εργασίες συνεχίζονταν σε 8 γραμμές που επηρεάζουν την ηλεκτροδότηση στο Γραμματικό, το Καλέντζι, τον Μαραθώνα, τα Μέγαρα, τα Βίλια, την Οινόη, τον Ασπρόπυργο, περιοχές στην Ευβοια, στην Σκόπελο και τη Λάρισα.

www.worldenergynews.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια