Συγκεκριμένα, κατατάσσεται στη κατηγορία σιτηρών θερμής περιόδου, μαζί με το σιτάρι και το κριθάρι. Η καταγωγή του είναι από την τροπική και υποτροπική Νότια Ασία και την Αφρική. Υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες ρυζιού με διαφορετικά χρώματα και σχήματα.
Λευκό ρύζι
Το λευκό ρύζι αποτελεί το πιο συχνό συνοδευτικό για το κρέας και το ψάρι.
Επιπλέον, μπορεί να συνδυαστεί και με τα όσπρια και να μας δώσει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Συγκριτικά με το καστανό και το άγριο ρύζι, το λευκό έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
Τα πιο σημαντικά ανόργανα συστατικά του λευκού ρυζιού είναι το κάλιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος.
Σε ποιες περιπτώσεις προτιμάται η κατανάλωση λευκού ρυζιού
Υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις που συνίσταται η κατανάλωση λευκού ρυζιού έναντι καστανού ή άγριου.
Σε νεφροπάθειες πρέπει να αποφεύγεται το φώσφορο που η περιεκτικότητά του είναι μεγαλύτερη στο καστανό και στο άγριο ρύζι. Για αυτό το λόγο, προτιμάται η κατανάλωση λευκού ρυζιού που έχει μικρή περιεκτικότητα σε φώσφορο και δεν επιβαρύνει τα νεφρά.
Σε γαστρεντερικές διαταραχές επίσης και σε περιπτώσεις όπως η διάρροια και ο εμετός, που χρήζουν ιδιαίτερης διατροφικής φροντίδας, πρέπει να καταναλώνονται τροφές με όσο το δυνατόν λιγότερες φυτικές ίνες. Το λευκό ρύζι σε μορφή λαπά ενδείκνυται στις παραπάνω καταστάσεις.
Καστανό ρύζι
Το καστανό ρύζι είναι λιγότερο επεξεργασμένο από το λευκό -αφαιρείται μόνο ο φλοιός- κι έτσι περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Αποτελεί καλή πηγή μαγγανίου, φωσφόρου και μαγνησίου. Επιπλέον, περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών και τα οφέλη από την κατανάλωση του είναι:
- Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κι έτσι δεν προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από το γεύμα
- Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Το καστανό ρύζι περιέχει υψηλά επίπεδα μαγνησίου και φυτικών ινών, τα οποία προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένου του καστανού ρυζιού, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου έως και 22% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως και 12%
- Βελτιωμένα επίπεδα χοληστερίνης. Το σπέρμα του ρυζιού περιέχει ένα έλαιο που είναι γνωστό για τον ρόλο του στη μείωση της LDL χοληστερίνης
- Διατήρηση της υγείας των οστών, λόγω των σημαντικών ποσοτήτων ασβεστίου και μαγνησίου
- Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει
Άγριο ρύζι (μαύρο)
Η διαφορά έγκειται στην επεξεργασία.
Σε σύγκριση με το λευκό και το καστανό, το άγριο ρύζι διατηρεί το περικάρπιό του, γεγονός που το καθιστά πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Μια ακόμη σημαντική διαφορά είναι και ο χρόνος μαγειρέματος που κυμαίνεται στα 25-30 λεπτά. Άλλα οφέλη κατανάλωσης άγριου ρυζιού είναι:
- Προστασία έναντι ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και οξειδωτικού στρες, λόγω των αντιοξειδωτικών και συγκεκριμένα των ανθοκυανίνων που περιέχει.
- Σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και μείωση κόπωσης, λόγω μαγνησίου.
- Φέρει ευπεψία (χωνεύεται εύκολα) και δεν παρουσιάζει ενοχλήσεις σε άτομα με κοιλιοκάκη, καθώς δεν περιέχουν γλουτένη.
- Κορεσμός λόγω φυτικών ινών και συνακόλουθα, έλεγχος σωματικού βάρους.
Καταληκτικά, αναγράφονται τα διατροφικά στοιχεία ανά φλιτζάνι ρυζιού από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας.
Λευκό ρύζι Καστανό ρύζι Άγριο ρύζι |
Ενέργεια (kcal): 242 218 166 Πρωτεΐνη (γρ): 4,43 4,52 6,54 |
Ολικό λίπος (γρ): 0,39 1,62 0,56 Υδατάνθρακες (γρ): 53 45 35 Φυτικές ίνες (γρ): 0,5 3,5 3,0 |
Ασβέστιο (mg): 6 20 5 |
Σίδηρος (mg): 0,37 1,03 0,98 Μαγνήσιο (mg): 24 86 52 |
Φώσφορος (mg): 69 150 134 |
Κάλιο (mg): 54 154 166 |
Νάτριο (mg): 0 2 5 |
Ψευδάργυρος (mg): 0,78 1,21 2,20 |
Θειαμίνη (mg): 0,037 0,199 0,085 |
Ριβοφλαβίνη (mg): 0,030 0,023 0,143 |
Νιασίνη (mg): 0,744 2,594 2,111 |
Βιταμίνη Β6 (mg): 0,093 0,291 0,221 |
Φολικό (μg): 4 8 43 |
πηγή
0 Σχόλια