Ticker

7/recent/ticker-posts

Πώς θα εξοικονομήσετε ρεύμα: Τι συμβουλεύουν τα νοικοκυριά ειδικοί στη Βρετανία, τι κάνουν σε ΗΠΑ-Γερμανία

Ειδικός στη Βρετανία συμβουλεύει τους πολίτες να σβήνουν τα φώτα και το φούρνο και να χρησιμοποιούν το πλυντήριο συγκεκριμένες ώρες, όταν δεν φυσάει πολύ, για να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια τους.

Εκατομμύρια Βρετανοί θα μπορούσαν να κληθούν να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, για να αποτρέψουν τις διακοπές ρεύματος, αποφεύγοντας τη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε ώρες αιχμής και όταν δεν φυσάει, είπε η Κάθριν Πόρτερ, ειδική σε θέματα ενέργειας, από τη συμβουλευτική εταιρεία Watt-Logic.

ΗΠΑ: Με «ωράριο λειτουργίας» οι φούρνοι και τα πλυντήρια στα σπίτια

Η Βρετανίδα ειδικός επισήμανε ότι είναι πιθανό να ζητηθεί από τα νοικοκυριά να μη χρησιμοποιούν συσκευές που καταναλώνουν ενέργεια τις ώρες αιχμής, ή να δειπνούν διαφορετική ώρα.

Στις ΗΠΑ, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να μη χρησιμοποιούν πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων και φούρνους μεταξύ 14:00 και 20:00, εξαιτίας της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Επίσης, δεν συνιστάται η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πριν από τις 21:00.

Σκοτεινή πόλη η Γερμανία κατά τη διάρκεια της νύχτας

Στη Γερμανία, τα φώτα των δρόμων χαμηλώνουν, τα φανάρια σε πιο ήσυχες διασταυρώσεις είναι κλειστά, το ζεστό νερό και η κεντρική θέρμανση είναι απενεργοποιημένα σε δημόσια κτίρια, τα μνημεία δεν θα φωτίζονται πλέον κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως παλιά.

Η Πόρτερ είπε στο BBC: «Δυστυχώς, καθώς ο χρόνος προχωρά, ο κίνδυνος διακοπής ρεύματος αυξάνεται, επειδή αντικαθιστούμε τη θερμική και την πυρηνική παραγωγή ενέργειας με τις διακοπτόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό μας κάνει ευάλωτους σε περιόδους που η παραγωγή αιολικής ενέργειας είναι χαμηλή».

Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ

«Είχαμε αρκετά χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη το χειμώνα, οπότε, αν έχουμε αυτές τις καιρικές συνθήκες το χειμώνα, το σύστημά μας θα σφίξει πολύ και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος».

Με παρόμοια προγράμματα στην Καλιφόρνια και το Τέξας, η Πόρτερ αναμένει ότι οι Αρχές θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους καταναλωτές να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, αν και στις ΗΠΑ όλα αυτά τα προγράμματα δεν επιβάλλονται από το νόμο.

«Είναι πιθανό να δούμε κάτι παρόμοιο εδώ αυτόν τον χειμώνα» είπε, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι θα ήταν περισσότερο μια έκκληση ή αίτημα για τους ανθρώπους να παίρνουν το δείπνο τους νωρίτερα ή αργότερα ή να αποφεύγουν τη χρήση μεγάλων συσκευών, όπως πλυντήρια ρούχων κατά τη διάρκεια ωρών αιχμής. Νομίζω ότι θα ήταν προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό».

Οι πιο πλούσιες οικογένειες θα πληγούν περισσότερο

Εν τω μεταξύ, ο Στίβεν Φιτζπάτρικ, επικεφαλής της βρετανικής παρόχου ενέργειας, Ovo Energy, μίλησε στην Daily Mail και για τα φτωχότερα νοικοκυριά και την κατανάλωση ενέργειας.

Ουσιαστικά, τα τιμολόγια για τα σπίτια που χρησιμοποιούν μικρή ποσότητα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα μείνουν στα σημερινά επίπεδα, επισήμανε, αλλά η χρέωση ανά μονάδα θα αυξηθεί απότομα μόλις η χρήση ανεβεί πάνω από ένα καθορισμένο όριο. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές μεγάλης ποσότητας ενέργειας, συνήθως πλούσιες οικογένειες, θα πλήρωναν περισσότερα για τη θερμότητα και το φως από τα φτωχά νοικοκυριά.

Ωστόσο, σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης ενεργειακού δελτίου, το οποίο απέκλεισε η υποψήφια πρωθυπουργός Λιζ Τρας, σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις της, ο Φιτζπάτρικ σχολίασε ότι «δεν είναι σε θέση να το κάνει» αυτό η Τρας.

Είπε, συγκεκριμένα: «Η Λιζ Τρας δεν είναι σε θέση να πει ότι δεν θα υπάρξει κανένα δελτίο. Εάν δεν υπάρχει αρκετή παραγωγή για να καλύψει τη ζήτηση, τότε είτε έχεις ρεύμα με δελτίο είτε έχεις διακοπή ρεύματος».

«Το πρόβλημα με τις διακοπές ρεύματος είναι ότι επηρεάζουν τους πάντες και σαφώς σημαντικές υποδομές, όπως τα νοσοκομεία, θα έχουν εφεδρικές γεννήτριες στο χώρο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και είναι συνεπώς σημαντικό να τεστάρουν από τώρα αυτές τις υποδομές σε περίπτωση που χρειαστούν το χειμώνα», σημείωσε ο Φιτζπάτρικ.

ηγή:

https://www.iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια