Ticker

7/recent/ticker-posts

Η υψηλή σε λιπαρά διατροφή που μπορεί να διατηρεί τον εγκέφαλό μας νέο

Η υψηλή σε λιπαρά διατροφή που μπορεί να διατηρεί τον εγκέφαλό μας νέο

Η κετογονική διατροφή, που είναι πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες, μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμη και να αποτρέψει την εμφάνιση Αλτσχάιμερ σε άτομα με γενετική προδιάθεση

Freepik

Η στροφή σε μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, που περιλαμβάνει τρόφιμα όπως ψάρια, μούρα και ξηρούς καρπούς, θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες – γνωστή και ως κετογονική διατροφή – μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει ή ακόμη και να αποτρέψει τη γνωστική έκπτωση σε άτομα με γενετική προδιάθεση, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι-Κολούμπια.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neurochemistry, εξέτασε εάν η κετογονική διατροφή μπορεί να προσφέρει ειδικά οφέλη σε όσους φέρουν το γονίδιο APOE4, τον ισχυρότερο γνωστό γενετικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ σε προχωρημένη ηλικία. Το συγκεκριμένο γονίδιο έχει στο παρελθόν συσχετιστεί με πρώιμη μεταβολική δυσλειτουργία του εγκεφάλου και αλλαγές στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, αναφέρει ο Independent.

«Η στοχευμένη παρέμβαση σε αυτές τις πρώιμες αλλαγές μέσω της διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ σε ασυμπτωματικούς φορείς του γονιδίου», σημειώνουν οι επιστήμονες.

Μια προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι θηλυκά ποντίκια που έφεραν το γονίδιο APOE4 παρουσίασαν πιο υγιές εντερικό μικροβίωμα και αυξημένα επίπεδα εγκεφαλικής ενέργειας όταν τους χορηγήθηκε κετογονική διατροφή, σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν περισσότερους υδατάνθρακες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διατροφή μπορεί να μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος παράγει και χρησιμοποιεί ενέργεια. «Όταν τρώμε υδατάνθρακες, ο εγκέφαλος μετατρέπει τη γλυκόζη σε καύσιμο, αλλά όσοι έχουν το γονίδιο APOE4 – ιδιαίτερα οι γυναίκες – δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν τη γλυκόζη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση έκπτωση με την πάροδο του χρόνου», εξήγησε η συν-συγγραφέας της μελέτης Kira Ivanich.

Τι κάνει η κετογενική διατροφή

Όταν ακολουθούμε μια κετογενική διατροφή, ο οργανισμός παράγει κετόνες – χημικές ενώσεις που λειτουργούν ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο. Η διαδικασία αυτή φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εκφυλισμού των εγκεφαλικών κυττάρων, συμβάλλοντας στη διατήρηση της νοητικής λειτουργίας. «Η κετογονική διατροφή αύξησε τα ευεργετικά βακτήρια Lactobacillus johnsonii και Lactobacillus reuteri, ενώ μείωσε τα παθογόνα είδη Bacteroides intestinalis», σημειώνεται στη μελέτη. Οι αλλαγές αυτές στο εντερικό μικροβίωμα συνδέθηκαν με βελτιωμένη λειτουργία των μιτοχονδρίων του εγκεφάλου, πιο αποδοτικό μεταβολισμό του λίπους και καλύτερη ισορροπία βασικών νευροχημικών ουσιών.

«Τα ευρήματα αναδεικνύουν τη δυνατότητα της κετογονικής διατροφής να επαναπρογραμματίζει τον άξονα εντέρου–εγκεφάλου», αναφέρουν οι ερευνητές, τονίζοντας τη σημασία της εξατομίκευσης των διατροφικών παρεμβάσεων. «Αντί να περιμένουμε μια ενιαία λύση για όλους, ίσως είναι προτιμότερο να λαμβάνουμε υπόψη παράγοντες όπως το γενετικό προφίλ, το μικροβίωμα του εντέρου, το φύλο και την ηλικία», επισημαίνει η ερευνήτρια Ai-Ling Lin, επίσης συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ – τα οποία τείνουν να είναι μη αναστρέψιμα μόλις εμφανιστούν – συνήθως εμφανίζονται μετά την ηλικία των 65 ετών, θα πρέπει να σκεφτούμε τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου πολύ νωρίτερα, οπότε ελπίζουμε ότι η έρευνά μας μπορεί να προσφέρει ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους μέσω έγκαιρων παρεμβάσεων».

ΠΗΓΗhttps://www.cnn.gr/kosmos/story/500187/i-ypsili-se-lipara-diatrofi-pou-borei-na-diatirei-ton-egkefalo-mas-neo 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια