Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα ακόμη και σε μη καπνιστές
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι παντού, στα σούπερ μάρκετ, στα εστιατόρια, αποτελώντας περίπου το 55% της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτά τα τρόφιμα ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, και η πλειονότητα των περιπτώσεων αποδίδεται στο κάπνισμα. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει επίσης την ατμοσφαιρική ρύπανση, τον παθητικό καπνό, το ραδόνιο και τον αμίαντο με τη νόσο. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thorax δείχνει ότι είναι πιθανό η διατροφή να παίζει επίσης κάποιο ρόλο.
Τι είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα τρόφιμα που εντάσσονται στην κατηγορία των υπερ-επεξεργασμένων είναι, γενικά, προϊόντα με υψηλό βαθμό βιομηχανικής επεξεργασίας. Ως αποτέλεσμα, περιέχουν ελάχιστες ποσότητες ολόκληρων τροφών και φυτικών ινών, ενώ περιέχουν διάφορα πρόσθετα και χημικά τροποποιημένα συστατικά καθώς και σημαντικές ποσότητες αλατιού, λιπαρών και γλυκαντικών ουσιών.
Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, όμως η νέα μελέτη για τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα ανέδειξε μια σειρά από κοινά προϊόντα, πολλά από τα οποία είναι πιθανό να έχετε ήδη στην κουζίνα σας: χοτ ντογκ, πίτσα, έτοιμα μπέργκερ, αναψυκτικά, αναψυκτικά με ζάχαρη, στιγμιαία noodles, δημητριακά πρωινού, ψωμιά, αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα, καραμέλες, έτοιμες σάλτσες και σούπες, κρέμα τυριού, αλμυρά σνακ, παγωτά και μαργαρίνη.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, οι διαταραχές ύπνου, το άγχος, η κατάθλιψη, οι καρδιοπάθειες και η παχυσαρκία.


0 Σχόλια