
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η μορφή της νόσου που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και την παχυσαρκία. Προκαλείται από πολλούς παράγοντες, αλλά τα τρόφιμα που καταναλώνετε είναι ένα από τα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε.
Ορισμένα τρόφιμα φαίνονται «υγιεινά» με την πρώτη ματιά, αλλά περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη ή υπερβολικά κορεσμένα λιπαρά που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας. Επίσης, μπορεί να μην σαν δίνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Οι ανεπάρκειες σε αυτά μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) και της ινσουλίνης, ανοίγοντας τον δρόμο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Μπορεί επίσης να επηρεάσουν δυσμενώς την εξέλιξή του και να αυξήσουν τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας.
Τα κακά διατροφικά πρότυπα, ειδικά οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Οι απλοί υδατάνθρακες, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως μπισκότα, κέικ, καραμέλες και ζαχαρούχα ποτά, αφομοιώνονται γρήγορα και προκαλούν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, τα λιπαρά αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής μας, αλλά η υπερκατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών έχει ήδη συνδεθεί με βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και άλλα προβλήματα υγείας.
Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο
Αμυλούχα λαχανικά
Τα λαχανικά συνήθως συνιστώνται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, ορισμένα λαχανικά περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες από άλλα. Αυτά ονομάζονται αμυλούχα λαχανικά.
Ορισμένα αμυλούχα λαχανικά περιλαμβάνουν πατάτες (όλες οι ποικιλίες), καλαμπόκι, πράσινα μπιζέλια και κολοκύθες.
Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας
Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, τα οποία οδηγούν σε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και αυξημένο οξειδωτικό στρες . Όλα αυτά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

0 Σχόλια