Υλικά
- 2,5 κιλά κολοκυθάκια
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Για την κρέμα αυγολέμονο:
- 3 κρόκοι αυγών
- 4 κοφτές κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
- Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το γούστο σας)
- 2,5 κούπες ζωμό από το φαγητό + 1/2 κούπα κρύο ζωμό για το δέσιμο
Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να σπάσει σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να «γυαλίσουν» τα υλικά.
Αδειάζουμε τα κολοκυθάκια (αν είναι μεγάλα, μπορούμε να τα κόψουμε στα δύο) και τα γεμίζουμε με το μείγμα. Τα τοποθετούμε σε γάστρα ή σε ταψί με καπάκι. Περιχύνουμε με 3 φλιτζάνια ζεστό νερό, λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Το τελευταίο μισάωρο ξεσκεπάζουμε το σκεύος για να ροδίσουν ελαφρώς.
Για την κρέμα αυγολέμονο: Σε μπολ, ανακατεύουμε τους κρόκους, το κορν φλάουρ, τον χυμό λεμονιού και 1/2 κούπα κρύο ζωμό. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τις 2,5 κούπες ζεστό ζωμό από το φαγητό. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
Περιχύνουμε τα κολοκυθάκια με την κρέμα και σερβίρουμε ζεστά.
💡 Tips
- Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να καλύψετε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και να το ξεσκεπάσετε στο τέλος.
- Προσθέστε λίγη φρέσκια μέντα στη γέμιση για έξτρα άρωμα.
- Αν σας περισσέψει αυγολέμονο, φυλάξτε το για να συνοδέψετε βραστά λαχανικά ή άλλο μαγειρευτό.
- Αντί για κολοκυθάκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σφιχτές μελιτζάνες ή ντομάτες για ποικιλία.
- Αν θέλετε πιο πηχτή σάλτσα, αφήστε την κρέμα λίγα λεπτά παραπάνω στο κατσαρολάκι να «δέσει».
- πηγή
0 Σχόλια