Ticker

7/recent/ticker-posts

Ήταν μαύροι οι πρώτοι Έλληνες που έζησαν στην Ευρώπη;

Νέα γενετικά ευρήματα φέρνουν τα πάνω-κάτω: οι πρώτοι Ευρωπαίοι –ακόμη και όσοι έζησαν στον χώρο της σημερινής Ελλάδας– δεν ήταν λευκοί. Στην πραγματικότητα, είχαν σκούρο δέρμα, μαλλιά και μάτια, και η «λευκή» Ευρώπη είναι μια πολύ μεταγενέστερη εξέλιξη.
Ήταν μαύροι οι πρώτοι Έλληνες που έζησαν στην Ευρώπη;

Η Επιστήμη Απαντά: Ποιοι Ήταν Οι Πρώτοι Έλληνες της Ευρώπης; Η φήμη για τους μαύρους αρχαίους Έλληνες μάλλον δεν είναι απλώς φήμη.

Μπορεί να ακούγεται σοκαριστικό, αλλά η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: οι πρώτοι Homo sapiens που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής Ελλάδας, δεν ήταν λευκοί. Είχαν σκουρόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια, χαρακτηριστικά που κουβαλούσαν από την αφρικανική τους καταγωγή.

Η ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα εμφανίστηκε πολύ αργότερα, μόλις πριν από 14.000 χρόνια, λόγω της ανάγκης για βιταμίνη D στις περιοχές με χαμηλή ηλιοφάνεια. Ακόμα και τότε όμως, οι αλλαγές ήταν αργές: για χιλιάδες χρόνια, η Ευρώπη –και η νοτιοανατολική της πλευρά– φιλοξενούσε σκούρους ανθρώπους.

Γαλάζια μάτια σε σκούρο δέρμα; Κι όμως, συνέβη

Ένα εντυπωσιακό εύρημα είναι η ανακάλυψη Μεσολιθικού Ευρωπαίου με γαλάζια μάτια αλλά σκούρο δέρμα και μαλλιά, δείχνοντας πόσο απρόβλεπτος είναι ο ανθρώπινος γενετικός κώδικας. Οι σημερινές φυλετικές ταμπέλες απλά δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική πραγματικότητα.

Και οι «πρώτοι Έλληνες»;

Οι αρχαιότεροι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, όπως οι Πελασγοί ή οι Νεολιθικοί πληθυσμοί της Θεσσαλίας, εντάσσονται σε αυτούς τους αρχικούς Ευρωπαίους. Ναι, πιθανότατα κι αυτοί ήταν σκουρόχρωμοι, πολύ πριν αρχίσουν οι μετακινήσεις και οι γενετικές αναμείξεις που έφεραν τις πιο γνωστές “λευκές” αποχρώσεις στην περιοχή.

Η Εξέλιξη Δεν Έχει Ράτσες – Έχει Ιστορία

Το DNA μάς λέει ότι η ανθρώπινη εμφάνιση δεν είναι στατική. Εξελίσσεται με το περιβάλλον, τις ανάγκες, και την τύχη. Το να φανταζόμαστε ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι –ή οι πρώτοι Έλληνες– είχαν «μοντέρνα» χαρακτηριστικά, είναι σαν να φοράμε γυαλιά του σήμερα για να κοιτάξουμε στο παρελθόν.

 

ΠΗΓΗ

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια