Στους περισσότερους από εμάς, δεν αρέσει να τρώμε τα ίδια και τα ίδια για μέρες και η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να το κάνουμε αλλά ούτε να πετάξουμε τα leftovers. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις για να τα αξιοποιήσουμε και να αποθηκεύσουμε αυτά που θα καταναλώσουμε. Ας σκεφτούμε έξυπνα και δημιουργικά για να κάνουμε νόστιμα γεύματα με τα Πασχαλινά leftovers.
Κοτόπουλο
Καθαρίστε ό,τι έμεινε από τα κόκκαλα και αφήστε μόνο το ψαχνό το οποίο είτε μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη είτε να φτιάξετε ένα άλλο πιάτο. Οι επιλογές είναι αρκετές αφού μπορείτε να κάνετε σάντουιτς, σαλάτα με κοτόπουλο, πίτα με κοτο΄πουλο και λαχανικά.
Χοιρινό
Όσο
χοιρινό και να έμεινε, το κόβουμε σε φέτες και γινόμαστε δημιουργικοί.
Φτιάχνουμε σάντουιτς με λεπτές φέτες χοιρινό, burger με BBQ σάλτσα ,
σούπα με κομμάτια από χοιρινό, noodles με χοιρινό, αραβική πίτα με
χοιρινό και σάλτσα BBQ και σαλάτα Coleslaw.
Αρνί
Με το αρνί που έχει μείνει μπορείτε να φτιάξετε πίτα με κρέας ή να το βράσετε με σάλτσα ντομάτας στον φούρνο.
Πατάτες
Αν
περίσσεψαν πατάτες, μπορείτε να τις κάνετε πουρέ, προσθέτοντας γάλα,
βούτυρο, σκόρδο και μαϊντανό ή ρίγανη, να κόψετε ντομάτες σε
μικρά κομματάκια για σαλάτα ή να φτιάξετε πατατοσαλάτα με παντζάρι.
Ψωμί
Με το ψωμί μπορείτε να φτιάξετε σκορδόψωμα, παξιμάδια ή φρυγανιές ή κρουτόνια για τις σαλάτες.
Τσουρέκι
Μπορείτε
να φτιάξετε για πρωινό french toast με βάση το τσουρέκι, σάντουιτς με
νουτέλα, να το βάλετε στο wok να πάρει χρώμα και στις δύο πλευρές και να
το σερβίρετε με μασκαρπόνε, να φτιάξετε και ένα αφράτο τιραμισού ή να
κάνετε κέικ και να αντικαταστήσετε το παντεσπάνι με το τσουρέκι.
Λαχανικά
Επίσης,
τα λαχανικά που δεν χρησιμοποιήσατε μπορείτε να τα βάλετε στον φούρνο,
να αξιοποιηθούν σαν συνοδευτικό ή να γίνουν blend για πουρέ και
συνοδευτικό για τα κυρίως γεύματα.
Αυγά
Τα
χρωματιστά αβγά, βρίσκονται στο επίκεντρο τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά τι
γίνεται μετά; Τι να κάνετε με αυτή τη σημαντική πηγή πρωτεΐνης; Κατ’
αρχάς, βάλτε τα αβγά σας στο ψυγείο, γιατί θα διατηρηθούν περισσότερο
χρονικό διάστημα από τα αβγά που έχουν μείνει έξω.
Μπορείτε να τα τρώτε για πρωινό ή ως ορεκτικό σε κάποιο από τα γεύματά σας. Μια αρκετά εύκολη και νόστιμη συνταγή είναι τα leftover αβγά με σάλτσα ντομάτας και φέτα στον φούρνο ή στο τηγάνι. Χρησιμοποιήσετε μέσα σε κάποιο σάντουιτς ή ίσως ως συνοδευτικό στο κυρίως γεύμα φτιάχνοντας μία σαλάτα με αυτά ως συνήθως πατατοσαλάτα ή πάνω σε ψωμί με αβοκάντο. Μία άλλη συνταγή είναι να κόψετε το αυγό στα δύο, να αφαιρέσετε το κροκάδι τους και να το αναμείξετε με μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών, αλάτι και πιπέρι και να τα ξαναγεμίσετε. Μπορείτε να φτιάξετε κυρίως γεύμα, όπως ρολό κιμά με αβγό, μια συνταγή που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και απαιτεί βρασμένα αβγά. Ακόμα μία επιλογή είναι να φτιάξουμε αυγά τουρσί και να τα φυλάξουμε σε γυάλινο βάζο και να τα καταναλώσουμε όποτε θέλουμε.
Σας έμεινε Πασχαλινό αρνί; Μερικές ιδέες τι να το κάνετε!
Εννοείται στις μέρες μας ότι δεν πετάμε τίποτα, και πολλές αξιοποιούμε τα leftovers φτιάχνοντας νέα πιάτα κι όχι απλά ζεσταίνοντας τα! Ειδικά με το υπόλοιπο του Πασχαλινού αρνιού, μπορούμε να φτιάξουμε ολοκαίνουργια αναλόγως την ποσότητα που μας έμεινα και τα άτομα που έχουμε στο τραπέζι μας!
Zero food waste λοιπόν, γιατί η σπατάλη φαγητού είναι «αμαρτία», τόσο για την τσέπη μας, όσο και στη σκέψη ότι κάποιοι στον πλανήτη δεν έχουν τα απαραίτητα, έτσι αξιοποιούμε τα πάντα.
Να, λοιπόν, μερικές ιδέες τι να κάνουμε την επαύριον το ψητό αρνάκι ή κατσικάκι που μας έμεινε από το Πασχαλινό τραπέζι.
Ένα νόστιμο σάντουιτς
Αν έχει μείνει λίγο και πρέπει να φάνε αρκετοί, μπορείτε να φτιάξετε το υπόλοιπο κρέας σας νόστιμα σαντουιτσάκια, είτε με δικό σας σπιτικό ψωμί, είτε έτοιμο.
Φτιάξτε μια σάλτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια. Ξεκοκαλίστε το κρέας και κάντε φέτες ψαχνού καθαρές από λίπη, και γεμίστε τα σάντουιτς με κρέας, τυρί, λαχανικά και την σάλτσα κρεμμυδιών. Μπορείτε μάλιστα να ενσωματώσετε το κρέας στο τελείωμα του μαγειρέματος της σάλτσας, προσθέτοντας και μια μικρή δόση μουστάρδας.
Κρεατόπιτα με αρνί ή κατσικάκι από το Πάσχα
Να μια ακόμα ιδέα αν έχετε μπόλικα άτομα να ταΐσετε και όχι πολύ κρέας.
Εδώ ωστόσο θα χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλα υλικά ή τα μισά από τα κάτωθι αν θέλετε λιγότερες μερίδες:
350 γρ. ψημένο αρνί
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
χυμό από ένα λεμόνι
250 γρ. κασέρι κομμένο σε κύβους
150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι και πιπέρι
1 φύλλο σφολιάτας ή 1 χοντρό χωριάτικο φύλλο
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ψημένο αρνί και τον άνηθο και σοτάρουμε για 2 λεπτά
Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε μέχρι να πιεί τα υγρά του
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στην γέμιση τα τυριά και το γιαούρτι και αλατοπιπερώνουμε
Στρώνουμε τη σφολιάτα σε ταψί ή μεγάλη φόρμα
Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και με τις άκρες του φύλλου την κουκουλώνουμε (αν έχουμε χωριάτικο φύλλο αλείφουμε την επιφάνεια με διάλειμμα αυγού)
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 40΄ μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα και να γίνει τραγανή
Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.
Κρέας με κόκκινη σάλτσα για ζυμαρικά
Με λιγότερο κρέας αλλά για αρκετά άτομα, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι μια ωραιότατη κοκκινιστή σάλτσα, με μπόλικα μυρωδικά και μέσα να βάλετε το κρεατάκι σας ψιλοκομμένο.
Σερβίρεται τέλεια πάνω σε σπαγγέτι, με μπόλικο τριμμένο τυράκι από πάνω!
Παντρέψτε το κρέας με όσπρια
Μια άλλη ιδέα είναι να παντρέψετε το κρέας που σας έχει απομείνει με μια υπέροχη συνταγή για όσπρια, όπως Μαυρομάτικα κοκκινιστά, ή Ρεβίθια γιαχνί ή μια απλή κλασική φασολάδα!
0 Σχόλια