Ο ανθρώπινος ψυχισμός είναι περίπλοκος και συχνά απαιτείται επιπλέον προσπάθεια για να αναγνωρίσουμε τα λεπτά σημάδια που δείχνουν παραίτηση.
Στο άρθρο αυτό, αποκαλύπτουμε 8 χαρακτηριστικές ενδείξεις που μαρτυρούν την τάση των ανθρώπων να στρέφουν την πλάτη τους στις παρέες, την ικανοποίηση, τη χαρά και τη ζωή.
Οι 8 βραδινές συνήθειες των ανθρώπων που έχουν σιωπηλά παραιτηθεί από τη ζωή
- Μοναχικά βράδια
- Εγκαταλείπουν τα χόμπι τους
- Παραμελούν την υγεία τους
- Απαισιοδοξία
- Μόνιμη κόπωση
- Υπερβολική παραγωγικότητα
- Αποφεύγουν τις ουσιαστικές συζητήσεις
- Έχουν χάσει τη θέληση για ζωή
Μοναχικά βράδια
Η μοναξιά είναι δίκοπο μαχαίρι. Από την μία, προσφέρει ασφάλεια και άνεση.
Στον αντίποδα, όταν είναι μια μόνιμη επιλογή, αποτελεί ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά. Οι άνθρωποι που έχουν παραιτηθεί από τη ζωή, προτιμούν να μένουν μόνοι τους.
Αποφεύγουν τις κοινωνικές συναθροίσεις και κάθε είδους αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο. Όχι λόγω χαρακτήρα, αλλά επειδή έχουν την ανάγκη να είναι μόνοι τους και έχουν χάσει τη διάθεση να συνδεθούν με τους άλλους.
Το γέλιο, η κουβέντα, οι κοινές στιγμές που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους, σε εκείνους που έχουν παραιτηθεί, μοιάζουν όλα ανούσια και εξουθενωτικά.
Προτιμούν να μένουν μόνοι τους και σταδιακά, παραιτούνται από τη ζωή.
Εγκαταλείπουν τα χόμπι τους
Οι άνθρωποι βρίσκουν μια μοναδική ικανοποίηση και πληρότητα στα χόμπι τους, όποια και αν είναι αυτά. Όταν ένας άνθρωπος έχει παραιτηθεί από τη ζωή, μπορεί να σταματήσει ν’ ασχολείται με τα αγαπημένα του χόμπι.
Δεν νιώθουν την ανάγκη να καταπιαστούν με πράγματα από τα οποία άλλοτε αντλούσαν ικανοποίηση.
Πρόκειται για ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό σημάδι που αποκαλύπτει ότι κάποιος δεν έχει πλέον όρεξη για ζωή. Έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τις ασχολίες και τις δραστηριότητες που άλλοτε αγαπούσαν.
Το πάθος τους έχει ξεθωριάσει και τη θέση του έχει πάρει η απάθεια που έχει διαποτίσει την ψυχή τους και την καθημερινότητά τους. Η ένδειξη αυτή, είναι μια σιωπηρή κραυγή για βοήθεια – ένα σημάδι που δείχνει παραίτηση.
Παραμελούν την υγεία τους
Τα
βράδια είναι η ιδανική στιγμή της ημέρας για ηρεμία, χαλάρωση και
φροντίδα του εαυτού μας. Τα απογεύματα, οι άνθρωποι πηγαίνουν στο
γυμναστήριο, μαγειρεύουν ένα θρεπτικό γεύματα, κάνουν γιόγκα.
Οι άνθρωποι που έχουν παραιτηθεί, δεν φροντίζουν τον εαυτό τους.
Η παραμέληση της υγείας και της φροντίδας του εαυτού μας είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος για την ευημερία. Ακόμη και απλές ενέργειες, όπως το ντους, το βούρτσισμα των δοντιών και ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να φαντάζουν άθλοι.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μία από τις ενδείξεις της κατάθλιψης, είναι η απώλεια ενδιαφέροντος για την υγεία και η έλλειψη φροντίδας για τον εαυτό μας.
Απαισιοδοξία
Μερικοί άνθρωποι βλέπουν τα πράγματα απαισιόδοξα. Περνούν τα απογεύματά τους βυθισμένοι στις αρνητικές και απαισιόδοξες σκέψεις τους.
Νιώθουν αβοήθητοι. Περιμένουν να γίνει το χειρότερο σενάριο και δεν βλέπουν καμία αχτίδα φωτός στον ορίζοντα.
Αντί ν’ ανυπομονούν για την επόμενη μέρα που ξημερώνει, τρέμουν τι μπορεί να τους φέρει το αύριο. Το δειλινό, δεν σηματοδοτεί το τέλος μιας όμορφης μέρας και την υπόσχεση μιας νέας, αλλά μια ατελείωτη βραδιά μοναξιάς.
Η διαρκής αρνητικότητα και η απαισιοδοξία, είναι σημάδια που μαρτυρούν ότι, ένας άνθρωπος έχει χάσει την όρεξή του για ζωή.
Μόνιμη κόπωση
Το πάθος κάνει τους ανθρώπους να ξυπνούν με ενέργεια και ενθουσιασμό. Αυτό είναι το συναίσθημα που τους δίνει ενέργεια και ζωή.
Όταν
οι άνθρωποι χάνουν το ενδιαφέρον τους για τη ζωή, μπορεί να
παρατηρηθούν και σωματικές, όσο και συναισθηματικές αλλαγές. Ακόμη και
αν έχουν κοιμηθεί επαρκώς, ξυπνούν εξουθενωμένοι.
Όλα αυτά που κάποτε τους έδιναν ενέργεια, πλέον τους εξαντλούν.
Είναι μια χαρακτηριστική συνήθεια των ανθρώπων που έχουν παραιτηθεί από τη ζωή. Είναι μονίμως εξουθενωμένοι και δεν έχουν αίσθηση σκοπού η οποία φωτίζει τη ζωή τους και τους δίνει ενέργεια.
Όλα τους μοιάζουν με βάρος ενώ, μόνο η σκέψη πως έρχεται ακόμη μια μέρα, τους κουράζει. Η κόπωση δεν αποδίδεται μόνο στην έλλειψη ύπνου, αλλά δείχνει και ψυχική κούραση, ενώ αποκαλύπτει την ανάγκη για κάτι πιο ουσιαστικό στη ζωή τους.
Υπερβολική παραγωγικότητα
Μπορεί να περιμένετε να διαβάσετε πως, οι άνθρωποι που έχουν παραιτηθεί, δείχνουν νωθροί. Παραδόξως, δεν είναι πάντα έτσι.
Κάποιες φορές, η εσωτερική αναταραχή που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους, μπορεί να τους οδηγεί στην ανάγκη να αποδείξουν ότι είναι παραγωγικοί. Έτσι, καταπιάνονται με πολλά πράγματα, ώστε να γεμίσουν το πρόγραμμά τους.
Θέλουν να δείξουν ότι είναι επιτυχημένοι αλλά στην πραγματικότητα, αναζητούν περισπασμούς για να γεμίσουν το εσωτερικό τους κενό. Μπορεί να είναι διαρκώς απασχολημένοι, όμως δεν κατευθύνονται προς έναν συγκεκριμένο στόχο.
Η υπερ- παραγωγικότητα, δεν αποδίδεται στη φιλοδοξία ή το κίνητρο για επιτυχία. Πρόκειται για έναν μηχανισμό αποφυγής, έναν τρόπο ώστε μην αντιμετωπίσουν την απουσία θέλησης για ζωή.
Αποφεύγουν τις ουσιαστικές συζητήσεις
Η ανούσια κουβέντα είναι εύκολη και ανέξοδη. Είναι επιφανειακή, ασφαλής και δεν προϋποθέτει συναισθηματική διαφάνεια.
Οι άνθρωποι που έχουν παραιτηθεί, δεν ανοίγουν βαθιές, ουσιαστικές κουβέντες και μένουν μόνο στην επιφάνεια. Δεν θέλουν να μιλήσουν και να αναλύσουν τα συναισθήματά τους.
Μπορεί να μιλούν για τον καιρό, για τις ειδήσεις αλλά αποφεύγουν δεξιοτεχνικά οποιαδήποτε κουβέντα αφορά συναισθήματα. Δεν είναι αντικοινωνικοί, ούτε απαθείς.
Πρόκειται για έναν μηχανισμό άμυνας, ένας τρόπο αποφυγής της εσωτερικής αναταραχής. Δεν θέλουν οι άλλοι να καταλάβουν το αίσθημα απελπισίας που τους βασανίζει.
Έχουν χάσει τη θέληση για ζωή
Το πιο ενδεικτικό σημάδι που μαρτυρά πως, κάποιος έχει χάσει τη θέλησή του για ζωή είναι πως έχει χαθεί η σπίθα – κάτι χαρακτηριστικό του κάθε ανθρώπου.
Μπορεί να μην μιλάει πλέον με το ίδιο πάθος για όσα ήθελε να κάνει – και το γέλιο του να έχει γίνει προσχηματικό. Η δημιουργικότητά του, έχει χαθεί και το πνεύμα του έχει εξαντληθεί.
Όταν κάποιος έχει γίνει “η σκιά” του εαυτού του, ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα πως έχει ανάγκη για στήριξη και βοήθεια.
Tip: Οι παραπάνω συνήθειες μπορεί να μαρτυρούν τις ιστορίες που οι άνθρωποι μπορεί να μην μας λένε
Η αναγνώριση όλων των παραπάνω συνηθειών, δεν αποσκοπεί στην επίκριση. Σημασία έχει να κατανοήσετε πως, κάποιος μπορεί να δυσκολεύεται στη ζωή.
Όλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και παλεύουν με δυσκολίες που μπορεί να μην αποκαλύπτουν στους άλλους. Αυτό που, εξωτερικά μοιάζει με μικρή δυσκολία, για εκείνον που τη βιώνει, μπορεί να είναι ασήκωτο βάρος.
Όπως έχει πει και η συγγραφέας Maya Angelou, “Δεν υπάρχει μεγαλύτερο βάρος από να κουβαλάς μια ιστορία που δεν μοιράζεσαι με κανέναν”. Οι παραπάνω συνήθειες μπορεί να μαρτυρούν τις ιστορίες που οι άνθρωποι μπορεί να μην μας λένε.
0 Σχόλια