Ticker

7/recent/ticker-posts

Τι είναι χαλβάς σησαμένιος και τι είναι ταραμάς;

 

Χαλβάς σησαμένιος είναι ένα από τα πιο γνωστά γλυκά εδέσματα της χώρας μας για την περίοδο της σαρακοστής.

Φτιάχνεται σε ποσοστό 60% από ταχίνι, το οποίο στην ουσία είναι αλεσμένο σουσάμι, ενώ το υπόλοιπο είναι ζάχαρη. Επίσης μπορεί να περιέχει κακάο, σοκολάτα, βανίλια, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, φυστίκι, φουντούκι κλπ) ή ακόμη και αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, κράνμπερι κλπ).

Είναι πολύ νόστιμος και θεπτικός. Τρώγεται παραδοσιακά την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και όλη την περίοδο της νηστείας.

Είναι ιδανικός τόσο για πρωινό όσο και για κολατσιό και μπορεί να αποτελέσει ένα υγιεινό σνακ και για τα παιδιά. Ωστόσο η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατί έχει πολλές θερμίδες.

Ο σησαμένιος χαλβάς είναι γνωστός και ως χαλβάς του μπακάλη ή απλά ως χαλβάς.

Τι είναι ταραμάς;

Ταραμάς είναι η πρώτη ύλη για την ταραμοσαλάτα, ένα από τα πιο φημισμένα νηστήσιμα πιάτα.

Στην ουσία πρόκειται για αυγά ψαριών, συνηθέστερα του κυπρίνου, του μπακαλιάρου ή κάποιου άλλου είδους ψαριού, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή του γνωστού σαρακοστιανού εδέσματος.

Η καλύτερη ποιότητα ταραμά είναι ο λεγόμενος λευκός αν και στην πραγματικότητα το χρώμα του ελαφρώς γκριζόλευκο.

Ο λευκός ταραμάς είναι “καθαρός” δηλαδή περιέχει 100% αυγά ψαριών και για αυτό είναι ακριβός, αλλά φτιάχνει νοστιμότερη ταραμοσαλάτα. Φυσικά υπάρχουν διάφορες ποιότητες με υποδεέστερη, αλλά επίσης νόστιμη, τον ροζ ταραμά, ο οποίος περιέχει χρώμα και άλλες προσμίξεις.

Η λέξη ταραμάς είναι τουρκικής προέλευσης και βγαίνει από τη λέξη tarama που σημαίνει αυγά ψαριών.


ΠΗΓΗ:

askitikon.eu/ 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια