Πριν γίνει κόκκινο και γλυκό, το ketchup είχε… ψάρια! Μάθε πώς μεταμορφώθηκε η διάσημη σάλτσα.

Το ketchup, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, είναι η αγαπημένη κόκκινη σάλτσα που συνοδεύει τα burgers και τις πατάτες μας. Όμως, αν σου έλεγαν ότι ξεκίνησε ως σάλτσα από ψάρι, θα το πίστευες; Κι όμως, πριν γεμίσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο, το ketchup ήταν μια εντελώς διαφορετική συνταγή με καταγωγή από την Ασία.
Η αρχική μορφή του ketchup εμφανίστηκε πριν από αιώνες στην Κίνα ως ένα ζυμωμένο μείγμα ψαριών και μπαχαρικών, γνωστό ως “ke-tsiap”. Αυτή η σάλτσα ήταν ιδιαίτερα αλμυρή και χρησιμοποιούνταν ως καρύκευμα για διάφορα φαγητά. Μέσω των ναυτικών, η συνταγή μεταφέρθηκε στη Μαλαισία και αργότερα στην Ευρώπη, όπου οι Βρετανοί αποφάσισαν να την τροποποιήσουν.
Μέχρι τον 18ο αιώνα, το ketchup είχε ήδη πολλές παραλλαγές, με συστατικά όπως μανιτάρια, καρύδια και αντσούγιες. Η ντομάτα δεν είχε καμία σχέση με τη σάλτσα μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν ένας Αμερικανός, ο James Mease, πρότεινε για πρώτη φορά μια συνταγή με βάση τις ντομάτες. Από εκεί και πέρα, η γλυκιά και ελαφρώς ξινή γεύση του ketchup έγινε πιο δημοφιλής και σταδιακά αντικατέστησε τις παλιότερες εκδοχές.
Έτσι, η αγαπημένη σου σάλτσα πέρασε από ένα… αλμυρό, ψαρένιο παρελθόν για να γίνει το ketchup που ξέρουμε σήμερα. Κι αν αναρωτιέσαι πώς θα ήταν η ζωή χωρίς ντομάτες στο ketchup, να θυμάσαι ότι κάποτε δεν υπήρχαν καν!
Πηγη: sportime.gr
0 Σχόλια