Ticker

7/recent/ticker-posts

Δεν την ήθελε γιατι πίστευε οτι ήταν αλλήθωρη, εκείνος όμως δεν έβλεπε την τεράστια επιτυχία που θα ερχόταν

Ο Φίνος ήταν αντίθετος στη συμμετοχή της Τζένης Καρέζη στο “Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο”, γιατί πίστευε ότι ο στραβισμός της θα φαινόταν στην οθόνη.
Δεν την ήθελε γιατι πίστευε οτι ήταν αλλήθωρη, εκείνος όμως δεν έβλεπε την τεράστια επιτυχία που θα ερχόταν

Το “Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο” είναι μία από τις πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες, που σημάδεψε τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Όμως, πίσω από τις κάμερες υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες και παρασκήνιο που έμεινε κρυφό για χρόνια. Ένα από αυτά αφορούσε την επιλογή της Τζένης Καρέζη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μια απόφαση που δεν ήρθε εύκολα, καθώς ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν αρχικά αντίθετος στη συμμετοχή της.

Η διαφωνία για την Τζένη Καρέζη
Όταν ο Αλέκος Σακελλάριος πρότεινε τη νεαρή Τζένη Καρέζη για τον ρόλο της νεαρής κόρης του πλούσιου εργοστασιάρχη, ο Φίνος δεν ενθουσιάστηκε. Η Καρέζη προερχόταν από το Εθνικό Θέατρο, όπου είχε ήδη αρχίσει να χτίζει τη φήμη της, όμως δεν είχε κινηματογραφική εμπειρία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Φίνο, ήταν ότι είχε στραβισμό, κάτι που πίστευε ότι θα φαινόταν στην οθόνη και θα αφαιρούσε από την εικόνα της ως κινηματογραφική σταρ.

Παρά τις αντιρρήσεις του, ο Σακελλάριος επέμεινε, υποστηρίζοντας πως η Καρέζη είχε ταλέντο και γοητεία που μπορούσαν να υπερνικήσουν οποιοδήποτε οπτικό «ελάττωμα». Τελικά, κατάφερε να τον πείσει και η Καρέζη πήρε τον ρόλο. Το κοινό τη λάτρεψε, και η επιλογή του σκηνοθέτη αποδείχθηκε σωστή, καθώς η ταινία ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες της χρονιάς.

Οι υπόλοιπες διαφωνίες και το μεγάλο ρίσκο
Η Καρέζη δεν ήταν το μόνο σημείο διαφωνίας. Ο Φίνος είχε επίσης αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του Βασίλη Αυλωνίτη, επειδή είχε παίξει σε πολλές χαμηλού προϋπολογισμού παραγωγές και θεωρούσε ότι είχε «φθαρεί» η κινηματογραφική του εικόνα. Όμως, η χημεία του με τον Μίμη Φωτόπουλο ήταν αξεπέραστη και το κοινό τους αποθέωσε.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο Φίνος ήθελε οπωσδήποτε να συμμετέχει ο Αλέκος Αλεξανδράκης, παρόλο που ο ρόλος του ήταν μικρός. Για να τον πείσει, του έδωσε αμοιβή σαν να ήταν πρωταγωνιστής, ένα ρίσκο που τελικά αποδείχθηκε έξυπνη κίνηση.

Η ταινία που έγραψε ιστορία
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 12 Δεκεμβρίου 1955 και σημείωσε τεράστια επιτυχία, κατακτώντας τη δεύτερη θέση σε εισπράξεις εκείνης της χρονιάς – πρώτη ήταν η “Στέλλα” με τη Μελίνα Μερκούρη. Η επιτυχία της ήταν τόσο μεγάλη, που δύο χρόνια αργότερα ο Φίνος έπεισε τον Σακελλάριο να γυρίσουν το πρώτο σίκουελ στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, το “Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρίφαλο”.

Σήμερα, το “Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο” θεωρείται κλασική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, παρά τις αρχικές αμφιβολίες για το καστ και την παραγωγή του. Όσο για την Τζένη Καρέζη, αυτή η ταινία έγινε το διαβατήριό της για μια λαμπρή καριέρα.

 

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια