Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που παράγεται όταν τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κόκκων καφέ, υφίστανται επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες.
Ο στιγμιαίος καφές ανήκει στους τύπους καφέ που καταναλώνονται πιο συχνά ανά τον κόσμο, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει διπλάσια ποσότητα ακρυλαμιδίου από ό,τι ο αλεσμένος καφές.
Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχει χαρακτηρίσει το ακρυλαμίδιο ως «προβληματική καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο», πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο.
Εργαστηριακές δοκιμές αποκάλυψαν ότι το ακρυλαμίδιο στη διατροφή προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων και του αναπαραγωγικού συστήματος στα ζώα και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και στον άνθρωπο.
Πολωνική μελέτη του 2013, η οποία ανέλυσε 42 δείγματα καφέ, συμπεριλαμβανομένων δέκα στιγμιαίων καφέδων, αποκάλυψε ότι ο στιγμιαίος καφές είχε διπλάσια ποσότητα ακρυλαμιδίου από ό,τι ο φρεσκοαλεσμένος καφές.
Θα πρέπει βέβαια κανείς να πίνει δέκα φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ την ημέρα για να γίνει ανησυχητική η πρόσληψη ακρυλαμιδίου, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά.
Ενώ ο στιγμιαίος καφές περιέχει ακρυλαμίδιο, έχει επίσης περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον αλεσμένο καφέ, τα οποία προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων.
Ο Δρ Pál Maurovich-Horvat, διευθυντής ιατρικής απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο Semmelweis στη Βουδαπέστη, δήλωσε στην Telegraph ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει μελανοϊδίνες, ένα αντιοξειδωτικό που αυξάνει την ποικιλομορφία των βακτηρίων στο έντερό σας, το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από ασθένειες.
Οι πιο υγιεινοί τύποι καφέ, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ο καφές φίλτρου και ο εσπρέσο.
Ο καφές φίλτρου, ο οποίος παρασκευάζεται με τη χρήση χάρτινου ή μεταλλικού φίλτρου, έχει βρεθεί ότι συμβάλλει σε χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές στη Νορβηγία, οι οποίοι μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ 500.000 ανθρώπων επί δύο δεκαετίες και ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ φίλτρου την ημέρα θα σας βοηθήσει να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη για το καρδιαγγειακό.
Οι καφέδες με βάση τον εσπρέσο, στους οποίους περιλαμβάνονται ο καπουτσίνο, ο latte και άλλοι, θεωρούνται ευεργετικοί για τον εγκέφαλο και συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ιταλική μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα εσπρέσο μείωσε τη συσσώρευση της τοξικής πρωτεΐνης tau, η οποία ευθύνεται για την άνοια.
Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η καφεΐνη μειώνει τη συσσώρευση αμυλοειδούς και μειώνει τη φλεγμονή και τον κυτταρικό θάνατο στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.
Πηγή: Mail Online
0 Σχόλια