Όσο κι αν ξέρουμε ότι ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε αναμμένο το μάτι της κουζίνας όταν δεν είμαστε παρόντες, είναι πιθανό κάποια στιγμή να απομακρυνθούμε από την κουζίνα (κακώς!), ενώ μαγειρεύουμε.
Ή, τέλος πάντων, να έρθει αυτό που λέμε »η κακιά η ώρα» και να πάρει ξαφνικά φωτιά το λάδι. Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;
Το βασικότερο που θα πρέπει να θυμόμαστε πολύ καλά!: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΣΚΕΥΟΣ, δεν ρίχνουμε ποτέ νερό όταν πάρει φωτιά το λάδι. γιατί έτσι η φωτιά θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις..
Το νερό, καθώς είναι πιο βαρύ από το λάδι, πηγαίνει απευθείας στον πάτο του σκεύους, κι εκεί υπερθερμαίνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αμέσως δημιουργούνται εκρηκτικοί υδρατμοί οι οποίοι, με τη σειρά τους, τινάζουν το φλεγόμενο λάδι στον αέρα, με αποτέλεσμα τη μετάδοση μιας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς στην κουζίνα. Το βίντεο που ακολουθεί είναι διαφωτιστικό.
Με ψυχραιμία κάνουμε τις εξής ενέργειες:
1. Κλείνουμε την παροχή ρεύματος ή αερίου και προσπαθούμε να βάλουμε στο σκεύος που έχει πάρει φωτιά ένα μεταλλικό καπάκι, τόσο μεγάλο όσο να καλύπτει το σκεύος (ή και μεγαλύτερο). Έτσι, η φωτιά θα σβήσει ΄΄φυσιολογικά΄΄, αφού δεν θα υπάρχει παροχή οξυγόνου.
2. Βρέχουμε μία πετσέτα και τη στύβουμε πολύ καλά. Καλύπτουμε με αυτήν το φλεγόμενο σκεύος και περιμένουμε μέχρι να σβήσει η φωτιά. Μη φοβηθείτε, η πετσέτα ΔΕΝ θα πάρει φωτιά!
3. Σβήνουμε την φωτιά με πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως, Co2, ή κατηγορίας F (κατάλληλη για μαγειρικά σκεύη). Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε κουζίνα, σε άμεση πρόσβαση από τον ένοικο.
ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ:
1. δεν απομακρυνόμαστε πότε από την κουζίνα (μέχρι το περίπτερο, το ψιλικατζίδικο, σε άλλο διαμέρισμα, μιλώντας στο τηλέφωνο, σερφάροντας στο διαδίκτυο κτλ), έστω και για λίγα λεπτά, ενώ μαγειρεύουμε.
2. ΔΕΝ ρίχνουμε ποτέ ΝΕΡΟ στο λάδι που έχει πάρει φωτιά.
Σε περίπτωση πυρκαγιάς στην κουζίνα μας ενεργούμε με κάθε διαθέσιμο μέσο για την κατάσβεσή της ειδοποιώντας παράλληλα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.
0 Σχόλια