Ticker

7/recent/ticker-posts

Αλλάζει ο δρόμος για το υψηλότερο χωριό της Ελλάδας στη Δυτική Μακεδονία -Πότε θα είναι έτοιμος

 Αλλάζει ο δρόμος για το υψηλότερο χωριό της Ελλάδας στη Δυτική Μακεδονία -Πότε θα είναι έτοιμος

Την άγουσα της υλοποίησης παίρνει σιγά-σιγά ένας δρόμος στη Δυτική Μακεδονία που -μεταξύ άλλων - θα διευκολύνει την πρόσβαση στο ψηλότερο χωριό της χώρας μας.

Ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση βρίσκεται το έργο βελτίωσης του οδικού δικτύου «Γρεβενά-Βασιλίτσας» το οποίο θα καταστήσει ευκολότερη τη μετακίνηση τόσο στο χιονοδρομικό κέντρο όσο και στο ψηλότερο χωριό της Ελλάδας, τη Σαμαρίνα.

Τον Δεκέμβριο του 2023, το έργο εισήλθε σε φάση υλοποίησης, μιας και η Περιφερειακή Αρχή ενέκρινε τον σχεδιασμό με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 16.830.000€, με πηγή χρηματοδότησης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πρόκειται για ένα έργο που αφορά στη βελτίωση και την αναβάθμιση του υφιστάμενου δημοτικού δικτύου από την Αγ. Παρασκευή έως τη Βασιλίτσα, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και φυσικά τη βελτίωση της προσπελασιμότητας της περιοχής.

Η αναβάθμιση του εν λόγω οδικού δικτύου θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας και θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, θα καταστήσει ευκολότερη την πρόβαση από τα Γρεβενά στο ψηλότερο χωριό της Ελλάδας, τη Σαμαρίνα (ύψος 1.541 μ.), δεδομένου ότι οι οδηγοί θα χρησιμοποιούν τον αναβαθμισμένο δρόμο προς Βασιλίτσα, και στη συνέχεια, κοντά στο χωριό Σμίξη, θα κατευθύνονται προς τη Σαμαρίνα μέσω του υφιστάμενου δρόμου.

Όσον αφορά στην ολοκλήρωση του δρόμου, αυτός εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος το 2026.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο οδικό έργο δεν είναι το μοναδικό στη Δυτική Μακεδονία. Ήδη υλοποιείται η σήραγγα Κλεισούρας, που θα κατασκευαστεί στην επαρχιακή οδό Καστοριά-Πτολεμαϊδα και συγκεκριμένα στο τμήμα ρέμα Κωτούρη-όρια Νομού Κοζάνης, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Παράλληλα, νέες αναπτυξιακές προοπτικές στη Δυτική Μακεδονία θα δώσει και η ολοκλήρωση του Αυτοκινητοδρόμου Ε65 και συγκεκριμένα το βόρειο τμήμα, από τα Τρίκαλα στην Εγνατία Οδό, δυτικά των Γρεβενών.

Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου εκτιμάται για το τέλος του 2026, ενώ εδώ και λίγες εβδομάδες λειτουργεί το μεγαλύτερο τμήμα του Ε65, από τη Λαμία έως την Καλαμπάκα.

πηγή:carandmotor.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια