Ticker

7/recent/ticker-posts

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εδαφικά κέρδη για τη Ρωσία – Συναγερμός στο Κίεβο

 Οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα την Ισπανία και την Πορτογαλία, πλην όμως αναγκάστηκε να ακυρώσει τις εν λόγω επισκέψεις εξαιτίας όσων συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στις γραμμές του ουκρανικού μετώπου.

«Ο Ζελένσκι ακυρώνει τα ταξίδια του στο εξωτερικό καθώς η Ρωσία επιτίθεται στη βορειοανατολική Ουκρανία», γράφει το BBC.

«Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέβαλε όλες τις επικείμενες επισκέψεις του στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ η Ρωσία επιτίθεται στα βόρεια της περιοχής του Χαρκόβου», σημειώνει, σε ανάλογο πνεύμα, το πρακτορείο Reuters.

Τι συμβαίνει, όμως, πίσω στην ίδια την Ουκρανία τα τελευταία 24ωρα;

«Ξαφνικά, οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Τις τελευταίες ημέρες, ρωσικά στρατεύματα ξεπέρασαν τα σύνορα από τον βορρά και άνοιξαν μια νέα γραμμή επίθεσης κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, καταλαμβάνοντας οικισμούς και χωριά και αναγκάζοντας χιλιάδες πολίτες να φύγουν», γράφει ο Μάρκο Χερνάντεζ στους New York Times.

«Ο χάρτης των μαχών στην Ουκρανία φαίνεται πολύ διαφορετικός σήμερα σε σχέση με πριν μια εβδομάδα», προσθέτει.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εδαφικά κέρδη για τη Ρωσία – Συναγερμός στο Κίεβο-1
Τα βέλη δείχνουν τις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων. Με σκούρο χρώμα τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας κοντά στην Αβντιίβκα και βορειοανατολικά του Χαρκόβου.

Σύμφωνα με την ίδια (αμερικανική) ανάλυση, «η Ουκρανία είναι πιο ευάλωτη σήμερα από ό,τι ήταν σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή έπειτα από τις οδυνηρές πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής του 2022», ενώ αντιθέτως «η πρόοδος της Ρωσίας δεν είναι μόνο στα βορειοανατολικά».

«Η Ρωσία σημειώνει μικρά αλλά γεωγραφικά μεγάλα κέρδη σε όλο το ανατολικό μέτωπο, κι αυτό που ξεκίνησε ως μια μέτριας έντασης ρωσική προέλαση κοντά στην Αβντιίβκα έχει πια επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες περιπλέκοντας την ουκρανική άμυνα της περιοχής του Ντονέτσκ», αναφέρουν οι New York Times, παρουσιάζοντας χάρτες με τις ρωσικές κινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταφέρει το φθινόπωρο του 2022 να ανακτήσουν τον έλεγχο πολλών εδαφών στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου, εκδιώκοντας τους Ρώσους εισβολείς.  

Εν τω μεταξύ ωστόσο, η κατάσταση δεν εξελίχθηκε ακριβώς όπως θα επιθυμούσε το Κίεβο. Η ουκρανική αντεπίθεση του 2023 απέτυχε, η δυτική βοήθεια άρχισε να εξαντλείται και να καθυστερεί, και οι Ρώσοι άρχισαν να ανακάμπτουν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εδαφικά κέρδη για τη Ρωσία – Συναγερμός στο Κίεβο-2 
ΠΗΓΗ:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια