Οι επιστήμονες αποκάλυψαν πως μια απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής σας μπορεί να βελτιώσει δραματικά τον ύπνο σας και να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ξεκούραστοι την επόμενη μέρα.
Σπρέι λεβάντας, χαλαρωτική μουσική και μάσκες ύπνου είναι μερικές από τις αμέτρητες θεραπείες που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι, με την ελπίδα να κοιμηθούν καλύτερα τη νύχτα. Ωστόσο, μια μελέτη υποστηρίζει ότι μια απλή συνήθεια μπορεί να κάνει τη διαφορά και στην πραγματικότητα είναι αρκετά προφανής.
Η έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, αποκάλυψε ότι όλα εξαρτώνται από την άσκηση, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να μπούμε σε έναν βαθύτερο ύπνο τύπου “NREM” πριν ο εγκέφαλός μας φτάσει στο “στάδιο REM”. Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, τα στάδια NREM και REM είναι μόνο δύο από τα πέντε στάδια ύπνου που περνάμε όταν κοιμόμαστε.
Το στάδιο NREM λαμβάνει χώρα συνήθως στο πρώτο μισό της νύχτας και ουσιαστικά αναφέρεται στο σημείο όπου το σώμα μας χαλαρώνει πραγματικά και αναζωογονείται. Το στάδιο REM, από την άλλη πλευρά, είναι όταν ο εγκέφαλός μας γίνεται λίγο πιο δραστήριος. Τα όνειρα είναι πιο πιθανό να συμβούν σε αυτό το στάδιο – συμπεριλαμβανομένων των συνειδητών ονείρων – όπου έχετε κάποιο έλεγχο πάνω στην “πλοκή” του ονείρου σας.
«Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη συναισθηματική ευεξία. Ακόμα και μία μόνο περίοδος σωματικής δραστηριότητας μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Από την άλλη πλευρά, ο κακός ύπνος συνδέεται με διαταραχές της διάθεσης και συναισθηματική απορρύθμιση. Επίσης, οι διαταραχές του ύπνου συχνά συνυπάρχουν με άγχος και κατάθλιψη».
Ύπνος: Ο ρόλος της άσκησης
Οι Αμερικανοί επιστήμονες δεν είναι σίγουρα οι μόνοι που κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα, καθώς οι σκέψεις τους υποστηρίζονται και από τη Rosey Davidson, μια κορυφαία σύμβουλο ύπνου στην Just Chill Baby Sleep. «Η άσκηση παίζει βασικό ρόλο στη βελτίωση του ύπνου, μέσω της θετικής της επίδρασης στην σωματική και ψυχική υγεία».
«Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος – του κιρκάδιου ρυθμού – που επηρεάζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Η άσκηση μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες) και να απελευθερώσει ενδορφίνες. Και τα δύο αυτά πράγματα συμβάλουν σε έναν καλύτερο ύπνο».
Αν και δεν απαιτείται συγκεκριμένη διάρκεια άσκησης για την επίτευξη πιο ποιοτικού ύπνου, η Rosey συνιστά απλώς να είστε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι. «Το να πηγαίνετε για περπάτημα έξω, με το φυσικό φως του ήλιου, είναι πολύ πιο πιθανό να έχει θετικό αντίκτυπο και στον ύπνο σας, με το πρόσθετο πλεονέκτημα της πρόσληψης λίγης βιταμίνης D».
«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο μας, όπως τα κλινοσκεπάσματα, η θερμοκρασία, η χρήση της τεχνολογίας και άλλα. Όμως, η άσκηση θα επηρεάσει άμεσα το σώμα μας με φυσικό τρόπο», καταλήγει η ειδικός.
0 Σχόλια