Ticker

7/recent/ticker-posts

Νέος κανονισμός πυροπροστασίας - Ποια μέτρα πυρασφάλειας πρέπει να πάρουν 1 εκατ. ιδιοκτήτες

 Αφορά όσους έχουν ακίνητο κοντά σε δάσος ή άλσος, ακόμα και μέσα σε πόλεις ή χωριά - Στις 31 Μαΐου λήγει η προθεσμία υποβολής της μελέτης, αναμένεται παράταση  - Ποιοι μπορούν να τη συντάξουν - Οι έλεγχοι, τα πρόστιμα και η στάση των ασφαλιστικών εταιρειώνpyroprostasia-mak

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ντεμπούτο κάνει φέτος ο κανονισμός πυροπροστασίας για ακίνητα κοντά σε δασικές εκτάσεις. Η πλατφόρμα των υπουργείων Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάση, δασικές εκτάσεις και περιαστικό πράσινο, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία προκειμένου η διαδικασία να μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, ενώ η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων  λήγει την ερχόμενη Παρασκευή (31/5). Οι ιδιοκτήτες πάντως, μπορούν ούτως ή άλλως να υποβάλλουν τις δηλώσεις στους δήμους τους. 

Ο όγκος των υπόχρεων είναι τεράστιος (υπολογίζεται ότι αφορά περισσότερους από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων). Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι υπόχρεοι μπορούσαν να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις σε έντυπη μορφή στους οικείους δήμους.

Μεγάλος, ωστόσο, είναι και ο όγκος των λεπτομερειών και των διευκρινίσεων που ζητούν τόσο οι ειδικοί επιστήμονες που συντάσσουν τις εκθέσεις (οι οποίες υποβάλλονται στην πλατφόρμα), οι ΟΤΑ που θα διενεργούν τους ελέγχους, όσο και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που είναι υπόχρεοι.

Με δεδομένο ότι ο κανονισμός έχει ως βασικό στόχο να καταστήσει τα κτίρια που κινδυνεύουν από δασικές πυρκαγιές όσο το δυνατό λιγότερο τρωτά σε αυτές, αλλά και ότι υπάρχουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, «αλληλοσυγκρουόμενες» υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν μόνο τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας (καθαρισμούς κ.ά.).

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων, εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, επικεντρώνεται στα πρόσθετα μέτρα για την προστασία από τις φωτιές τόσο του περιβάλλοντος χώρου, δηλαδή των υπαίθριων κατασκευών, των φυτεύσεων, των επιστρώσεων των ακάλυπτων χώρων κ.ά., όσο και του εξωτερικού μέρους των κτιρίων, δηλαδή των κουφωμάτων, των στεγών, του υλικού των τοίχων κ.ά.
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια