Ticker

6/recent/ticker-posts

Προσκυνηματικό οδοιπορικό στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους | Φωτο & Βίντεο

 

 

Την  πρώτη και μεγαλύτερη Ιδρυθείσα μονή του Αγίου Όρους (963μ.χ. από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη) που βρίσκετε στο νοτιότερο άκρο της Χερσονήσου του Αγίου Όρους. (πολύς ο δρόμος και δύσκολος μέχρι την μονή, 1+ ώρα με το αυτοκίνητο από Καρυές αλλά πολύ φιλόξενη και με πλούσια τα πνευματικά οφέλη για τους προσκυνητές) Είχαμε την χαρά και την ευλογία να επισκεφτούμε με την πολυμελή παρέα μας Φιλοαγιορειτών και φέτος, μέρες της Μ. Σαρακοστής, και να πάρουμε μέρος στην πολύωρη κατανυκτική Ιερά Αγρυπνία του Ακαθίστου ύμνου που γίνετε κάθε χρόνο στην Μονή. 

 

Στην διαδρομή μας για το μοναστήρι της Λαύρας δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και μια στάση στο Αγίασμα του Αγίου Αθανασίου (15' πριν την μονή περίπου με το Αυτοκίνητο)

 

 Εδώ σε αυτό το σημείο εμφανίστηκε η Παναγία στον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, όταν κατά το έτος 963 συνέβη λιμός στην του διάσταση, κατάκτησε την αρετή και Αυτοκρατορία, ένεκα του οποίου εδημιουργήθει έλλειψη τροφών και στο Άγιον Όρος. εκείνος απελπισμένος μην έχοντας 

Επειδή είχε αρχίσει η οικοδομή της Λαύρας και να εξαντλούνται τα υλικά και τα τρόφιμα, ο Όσιος απεφάσισεν να μεταβεί στις Κα­ρυές για να συμβουλευθεί τον Πρώτο και τους γέροντες επί του πρακτέου. Ενώ λοιπόν επορεύετο προς τις Καρυές, σε αρκετή απόστα­ση από τη Μονή, συναντά μια σεμνοτάτην και ωραιωτάτην γυναίκα. Από την θέα της εταράχθη. Αλλά πρώτη η γυνή ερώτα τον Αθανάσιον «Πόθεν έρχεσαί, Αθανάσιε, και που πο­ρεύεσαι;».

 

Έκπληκτος ο Όσιος απάντη­σε:
Ποία είσαι εσύ, η οποία μου ομιλείς και γνωρίζεις το όνομά μου; 
 
«Εγώ είμαι η Μήτηρ του Κυ­ρίου και προστάτις σου» απα­ντά εκείνη, και συνεχίζει:

Αλλ’ είπε μοι, διατί εγκατέλιπες την Λαύραν, και που μεταβαίνεις;

Και ο Όσιος:
Δεν πιστεύω ότι είσαι η Κεχαριτωμένη, εάν δεν ιδώ κάποιο σημείον.

«Δίκαιον έχεις, Αθανάσιε δια να πιστεύσεις, ιδού» απάντησε. «Χτύπησε σταυροειδώς με την ράβδο σου αυτήν την πέτρα επικαλούμενος το όνομα της Παναγίας Τριάδος και θα ιδείς ευθύς να αναβλύζει άφθονον και αστείρευτον ύδωρ».

 

Πεισθείς ο Όσιος, εκτύπησε την ενώ­πιον του πέτρα Σταυροειδώς και αμέσως ανέβλυσεν ύδωρ, και το σημείον εκείνο έκτοτε ονομάσθηκε ύδωρ του αγιάσματος,έν­θα εκτίσθη ναϋδριον της Ζωοδόχου Πηγής.

 

Μετά το γεγονός τούτο, προσέπεσε ενώπιον της Παναγίας και εζήτησε συγγνώμη. Τότε η Παναγία υποσχέθηκε στον Όσιο να αναλάβει την τροφοδοσία της Μονής (υπάρχει μάλιστα στην μονή εικόνα της Παναγίας της Οικονόμισσας) και των άλλων αναγκαίων, και τον προέτρεψε να επιστρέψει στην Λαύρα, και έγινε ευθύς άφαντος.

 

Ο Όσιος Αθανάσιος επέστρεψε στη Μονή. Μόλις διέβη την κεντρικήν πύλη και εισήλθεν στην αυλή, βλέπει ενώπιον του και πάλι την Υπεραγίαν θεοτόκον, η οποία τον οδήγησε στην αποθήκη της Μονής, η οποία ήταν πλέον πλήρης τροφίμων. Δεικνύουσα δε η Παναγία την ευλο­γία εκείνη του θεού, λέγει στον Όσιο «θέλω, τέκνον μου Αθανάσιε, εις το εξής να μη ορίσης εσύ και οι διάδοχοί σουΟικονόμονεις την Μονήν, διότι εγώ θα είμαι η Οικονόμισσατης Λαύρας μέχρι της συντέλειας των αιώνων» και έγινε πάλι άφαντος. Πράγματι, ο Όσιος κατόπιν αυτών συνέχισε την ολοκλήρωση της Λαύρας, μέχρι συντελέσεως της οποίας επήρκεσεν η ευλογία εκείνη των τροφίμων.


Στο σημείο όπου ενεφανίσθη η Πα­ναγία ανηγέρθη ύστερα, και υπάρχει έως σήμερον το Προσκυνητάριον της Παναγίας της Οικονομίσσης, μετ’ ακοιμήτου κανδήλας.


Μετά από 1 ώρα και 30' περίπου έχουμε φτάσει στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας. 
  
 
 
Στην πολυμελή παρέα μας είχαμε την χαρά και ευλογία να έχουμε μαζί μας και τον πατέρα Σπυρίδωνα, έναν Ιερέα "παλιάς κοπής" όπως θα έλεγε κάποιος, με πλούσιες πνευματικές αρετές και δυνατή πίστη!
 

Καθολικό της Μονής (κεντρική Εκκλησία)

 
 








με τον π. Παΐσιο, μοναχός της Μονής!
 
















 Ευχαριστούμε τους πατέρες τόσο για την άψογη φιλοξενεία τους αλλά και για τις όμορφες και ωφέλιμες πνευματικά στιγμές που ζήσαμε στην μονή και στα γύρω προσκυνήματα της Βίγλας!

 

Άποψη του Άθωνα! 

 

Κελιά στην περιοχή Βίγλα! 

Άποψη του συνεφιασμένου Άθωνα από την μεριά της "Βίγλας"

 Στο κελί του Αγίου Μηνά στον Γέροντα Ιωσήφ 


 
 


κάθε τέτοιος σταυρός στο Άγιον Όρος και μια αγιασμένη ψυχή προς τον παράδεισο!

Ρουμάνικη Σκήτη στην Θέση Βίγλα

Ακριβώς δίπλα στον γέροντα Ιωσή, δεν θα μπορούσαμε να μην περάσουμε και από τον Γέροντα Βλάσιο
   
και εδώ η Φιλοαγιορείτικη παρέα μας!  

Δείτε Βίντεο με το Ιστορικό της Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας πατώντας ΕΔΩ
 
Φωτογραφίες & Βίντεο:
Διονύσης Μπόσιακας

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια