Ticker

6/recent/ticker-posts

Ο ψυχολόγος αποκαλύπτει πως θα γίνετε πιο σωστοί για τον σύντροφό σας

ελκυστικοί, σχέση

Μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personal Relationships διαπίστωσε ότι η επίδειξη αυτοσυμπόνιας ενός ατόμου σε μια σχέση σχετίζεται με υψηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση. Παράλληλα, οι άνθρωποι με αυτό το γνώρισμα γίνονται πιο ελκυστικοί για τους συντρόφους τους. Δείτε πως…

Η αυτοσυμπόνια είναι η πρακτική της αντιμετώπισης του εαυτού μας με καλοσύνη, κατανόηση και αποδοχή, ειδικά ενόψει προκλήσεων ή προσωπικών ελλείψεων. Περιλαμβάνει την αναγνώριση της ανθρώπινης φύσης κάποιου, την αναγνώριση ότι ο καθένας κάνει λάθη και το να αντιμετωπίζει τον εαυτό του με υποστηρικτικό και ενθαρρυντικό τρόπο, όπως θα έκανε κάποιος σε έναν φίλο σε δύσκολες στιγμές.

Μια μελέτη του 2023 προτείνει ότι αντί να νιώθει κανείς απομονωμένος ή μόνος στους αγώνες του, μπορεί να χρησιμοποιήσει την αυτοσυμπόνια ως ένα ανεκτίμητο συναισθηματικό εργαλείο, ενθαρρύνοντας τη συνειδητή επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων του.

Η αυτοσυμπόνια ενισχύει επίσης την ατομική ευημερία. Έρευνες δείχνουν ότι συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας, ευθυμίας, ικανοποίησης από τη ζωή και χαμηλότερα επίπεδα άγχους και επαγγελματικής εξουθένωσης. Αυτές οι θετικές ιδιότητες γίνονται στη συνέχεια μαγνήτης για πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένες ρομαντικές σχέσεις.

Ακολουθούν τρεις λόγοι για τους οποίους μια στάση αυτοσυμπόνιας μπορεί να ωφελήσει την ερωτική σας ζωή, σύμφωνα με τη μελέτη του 2024.

  1. Εποικοδομητική επίλυση συγκρούσεων
  2. Στερεά θεμέλια εμπιστοσύνης
  3. Μεγαλύτερη δέσμευση στις σχέσεις

1. Εποικοδομητική επίλυση συγκρούσεων

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με μεγάλη συμπόνια για τον εαυτό τους τείνουν να βιώνουν μεγαλύτερη ευτυχία στις σχέσεις τους λόγω του τρόπου επίλυσης συγκρούσεων που επιτρέπουν συμβιβασμούς. Αυτή η προσέγγιση αντανακλά ένα υψηλότερο επίπεδο σεβασμού στις σχέσεις.

«Η επίλυση προβλημάτων ρομαντικών σχέσεων με συμβιβασμούς και αποχή από προσωπικές επιθέσεις βοηθά στη διατήρηση ικανοποιητικών σχέσεων. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες στα ρομαντικά ζευγάρια και το στυλ του συντρόφου στον τρόπο με τον οποίο επιλύει τις συγκρούσεις τους είναι προγνωστικό για την ικανοποίηση από τη σχέση παρά για το περιεχόμενο της ίδιας της σύγκρουσης», εξηγούν οι ερευνητές.

Τα άτομα που έχουν συμπόνια για τον εαυτό τους είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις χωρίς να υποκύψουν σε υπερβολικό άγχος ή υπερβολικά συναισθήματα. Σε μια ρομαντική σχέση, αυτή η συναισθηματική ανθεκτικότητα μεταφράζεται σε σταθερότητα για τους δύο συντρόφους.

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με μεγάλη συμπόνια για τον εαυτό τους είναι λιγότερο πιθανό να είναι λεκτικά επιθετικά, συναισθηματικά αποστασιοποιημένα ή να ελέγχουν τους συντρόφους τους. Αντίθετα, υιοθετούν μια πιο υγιή προσέγγιση αποδοχής της άποψης του συντρόφου τους σε μια σύγκρουση και εργάζονται για να διατηρήσουν μια ατμόσφαιρα οικειότητας, χωρίς απλώς να συμμορφωθούν με τις επιθυμίες τους ή να χάσουν την αίσθηση της αυτονομίας τους. Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η αυτοσυμπόνια ενθαρρύνει ένα άτομο να είναι πιο επιεικές παρά να μηρυκάζει τις διαπροσωπικές παραβάσεις.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η αυτοσυμπόνια ενθαρρύνει την κατανόηση και την αποδοχή των δικών του ατελειών, γεγονός που διευκολύνει την αποδοχή ενός συντρόφου μας, όπως είναι, αντί της προσπάθειας να τον εξιδανικεύσουμε. Αυτό δημιουργεί μια υποστηρικτική και αυθεντική σύνδεση.

2. Στερεά θεμέλια εμπιστοσύνης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλή αυτοσυμπόνια συνδέεται με την εμπειρία της ελευθερίας και ευκαιριών για προσωπική ανάπτυξη σε μια σχέση. Τα άτομα που συμπονούν τον εαυτό τους είναι επίσης λιγότερο πιθανό να βιώσουν ζήλια ή να προβάλουν τις ανασφάλειες και τις απογοητεύσεις τους στους άλλους και έχουν την τάση να εμπιστεύονται τους συντρόφους τους.

«Μια εξήγηση για αυτό το εύρημα μπορεί να είναι ότι η αυτοσυμπόνια χαρακτηρίζεται από το αίσθημα σύνδεσης με άλλους ανθρώπους και σχετίζεται με τη συμφιλίωση. Και οι δύο πτυχές βοηθούν τους ανθρώπους να βλέπουν καλές προθέσεις στις πράξεις των άλλων», γράφουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, η αυτοσυμπόνια σχετίζεται με την εμφάνιση πιο ασφαλών τρόπων προσκόλλησης στη σχέση, γεγονός που υποδηλώνει ότι τέτοια άτομα έχουν γενικά μια θετική άποψη για τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους, βασίζονται στον σύντροφό τους για υποστήριξη ,όταν χρειάζεται, εκφράζουν τα συναισθήματά τους ανοιχτά και εμπιστεύονται τον άλλον ότι θα ανταποκρίνεται και θα είναι διαθέσιμος.

3. Μεγαλύτερη δέσμευση στις σχέσεις

Τα άτομα που συμπονούν τον εαυτό τους είναι λιγότερο πιθανό να επιδεικνύουν εγωισμό ή εγωιστικό προσανατολισμό στον οποίο ένα άτομο δίνει προτεραιότητα στις δικές του ανάγκες, επιθυμίες και ενδιαφέροντα έναντι των άλλων. Αντίθετα, τείνουν να επιδεικνύουν πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η αυθεντικότητα, η καλοσύνη και η ειλικρίνεια, γνωρίσματα που ελκύουν τους ανθρώπους.

Τα άτομα με μεγάλη συμπόνοια για τον εαυτό τους αναφέρουν ότι επενδύουν περισσότερο και αφοσιώνονται στις σχέσεις τους, ενώ αντιλαμβάνονται τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες των  δεσμών τους, κάτι που κάνει και τους συντρόφους τους να αισθάνονται το ίδιο.

«Οι άνδρες φαίνεται να νιώθουν συνολική ικανοποίηση από τη σχέση όταν η σύντροφός τους είναι ευγενική και φροντίζει τον εαυτό της σε δύσκολες καταστάσεις. Το να έχεις έναν συμπονετικό σύντροφο που δεν είναι εγωιστής ή ναρκισσιστής φαίνεται να προκαλεί συμπεριφορά υπέρ των σχέσεων στους άνδρες», γράφουν οι ερευνητές.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια