Εάν συμβεί μια παγκόσμια καταστροφή (κάτι σαν πυρηνικός πόλεμος, ηφαίστειο ή μετεωρίτης) μπορεί να υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία να σωθούν μερικοί άνθρωποι με έναν απίθανο σύμμαχο.. τα φύκια.
«Η επένδυση στην κατασκευή εκμεταλλεύσεων φυκιών θα μπορούσε να αποτρέψει τον παγκόσμιο λιμό σε σενάρια απότομης μείωσης του ηλιακού φωτός, αποτρέποντας πιθανώς έναν σημαντικό αριθμό θανάτων από την πείνα», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής David Denkenberger.
Ένα σκοτεινό σενάριο
Η πιθανότητα πυρηνικού πολέμου ρίχνει μια μεγάλη σκιά στην παγκόσμια γεωργία. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι μόνο η άμεση καταστροφή. Οι πυρηνικές εκρήξεις θα απελευθερώσουν καταστροφική κλιματική αλλαγή, υποβάθμιση του εδάφους και εκτεταμένη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων. Δεν είναι οι βόμβες που θα σκότωναν τους περισσότερους ανθρώπους.. είναι η πείνα.
Ένας πυρηνικός πόλεμος θα απελευθερώσει την πείνα κυρίως λόγω των καταστροφικών του επιπτώσεων στην παγκόσμια γεωργία. Η έκρηξη των πυρηνικών όπλων θα προκαλούσε σημαντικές κλιματικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών της θερμοκρασίας και της μείωσης του ηλιακού φωτός, επηρεάζοντας σοβαρά την ανάπτυξη των καλλιεργειών και την επιβίωση των ζώων. Επιπλέον, η ραδιενέργεια θα μολύνει μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης και πηγών νερού, καθιστώντας τις ακατάλληλες για παραγωγή τροφίμων.
Αυτή η καταστροφή, σε συνδυασμό με διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού και οικονομική αναταραχή, θα οδηγούσε σε εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων, επιδεινώνοντας την πείνα και τον υποσιτισμό σε παγκόσμια κλίμακα.
Ένας σύγχρονος πυρηνικός πόλεμος θα ήταν απολύτως καταστροφικός για όλη την ανθρωπότητα, αλλά ο Denkenberger και οι συνεργάτες του εξέταζαν πώς, ακόμη και σε αυτό το φρικτό σενάριο, κάτι μπορεί να σωθεί.
Τα φύκια μπορούν να μας σώσουν
Η καλλιέργεια φυκιών προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας σε αυτό το ζοφερό τοπίο. Ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξής του, η χαμηλή απαίτηση για γη και η προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές συνθήκες νερού το καθιστούν ιδανικό υποψήφιο για ανάκαμψη μετά την καταστροφή. Πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη του, τα φύκια είναι μια διατροφική δύναμη, προσφέροντας μια βιώσιμη λύση στην επικείμενη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.
Τα φύκια είναι ήδη μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για εκατομμύρια ανθρώπους και οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να τα εισάγουν περισσότερο στη δυτική διατροφή. Αλλά σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις για να υπολογίσουν τη δυνατότητα των φυκιών να ευδοκιμήσουν σε έναν μεταπυρηνικό κόσμο.
Στην περίπτωση ενός τέτοιου γεγονότος, ένα στρώμα αιθάλης θα εκτοξευόταν στην ατμόσφαιρα, εμποδίζοντας το ηλιακό φως για χρόνια. Η ποσότητα του ηλιακού φωτός για τη φωτοσύνθεση θα μειωθεί σημαντικά – αλλά όχι αρκετή για να καταστρέψει τα φύκια. Θα ήταν ακόμα περισσότερο από αρκετό για να καλλιεργηθούν πολλά είδη βρώσιμων φυκιών.
Στην πραγματικότητα, λένε οι ερευνητές, η παραγωγή φυκιών θα μπορούσε να κλιμακωθεί για να υποστηρίξει σχεδόν το ήμισυ της ζήτησης της υπόλοιπης ανθρωπότητας.
«Αξιολογούμε πόσο γρήγορα θα μπορούσε να κλιμακωθεί η παγκόσμια παραγωγή φυκιών για να παρέχει ένα σημαντικό κλάσμα της παγκόσμιας ζήτησης τροφίμων. Βρίσκουμε ότι τα φύκια μπορούν να καλλιεργηθούν σε τροπικούς ωκεανούς, ακόμη και μετά από πυρηνικό πόλεμο. Η προσομοιωμένη ανάπτυξη είναι αρκετά υψηλή ώστε να επιτρέπει μια κλίμακα έως και 45% της παγκόσμιας ανθρώπινης ζήτησης τροφίμων (κατανεμημένη σε τρόφιμα, ζωοτροφές και βιοκαύσιμα) σε περίπου 9-14 μήνες, ενώ χρησιμοποιείται μόνο ένα μικρό κλάσμα της παγκόσμιας ωκεάνιας περιοχής.»
Δεν μπορούμε να τρώμε μόνο φύκια… αλλά
Ωστόσο, δεν θα τρώγαμε όλα αυτά τα φύκια. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι μόνο έως και το 15% της ανθρώπινης διατροφής πρέπει να παρέχεται από φύκια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ιώδιο. Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας από αυτό μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Τα υπόλοιπα φύκια θα χρησιμοποιηθούν για τη διατροφή των ζώων και θα καταλήγουν να υποστηρίζουν δίαιτες έμμεσα.
Αλλά το βασικό είναι ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για τη δυνατότητα των φυκιών να ευδοκιμήσουν σε έναν μεταπυρηνικό κόσμο. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας θρεπτικών ουσιών και των αλλαγμένων περιβαλλοντικών συνθηκών, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα των φυκιών και την ικανότητά τους να συνεισφέρουν σημαντικά στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων ενόψει των αντιξοοτήτων.
«Τα φύκια έχουν μεγάλες δυνατότητες να αποτελέσουν σημαντικό πυλώνα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, ακόμη και μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο. Αυτή η μελέτη ανοίγει δρόμους για περαιτέρω έρευνα και ζητά επενδύσεις για την αύξηση της ικανότητας εκτροφής φυκιών για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας σε περιόδους κρίσης», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Florian Ulrich Jehn από το ALLFED.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Earth’s Future.
επιμέλεια hellas-now
0 Σχόλια