Ticker

7/recent/ticker-posts

Υψηλή πίεση: Η Νο1 κίνηση που την ρίχνει άμεσα σύμφωνα με τους ειδικούς

 Υψηλή πίεση

Η υψηλή πίεση συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας στην περίπτωση που αφεθεί χωρίς θεραπεία. Οι ειδικοί, ωστόσο, προτείνουν και μια στάση που μπορεί να την μειώσει.

Ψηλά τα πόδια, χαμηλά η πίεση λένε οι ειδικοί. Αν όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας, σας ανέβασαν την πίεση καθίστε σε μια καρέκλα. Ειδικοί από πανεπιστήμιο στις Η.Π.Α. υποστηρίζουν πως μ’ αυτό τον απλό τρόπο μπορείτε να την μειώσετε.

Στo πλαίσιo της συγκεκριμένης μελέτης, οι ειδικοί εξέτασαν 100 εθελοντές σε δύο φάσεις: αρχικά ενώ ήταν καθισμένοι στο κρεβάτι με τα πόδια κρεμασμένα και μετά ενώ κάθονταν σε μια καρέκλα, με τα πόδια ενωμένα να ακουμπούν στο πάτωμα και την πλάτη και τα χέρια να ακουμπούν καλά στην καρέκλα.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι η συστολική (η «μεγάλη») πίεση των συμμετεχόντων μειώθηκε. Όπως εξηγούν, αυτό γίνεται γιατί όταν τα χέρια, τα πόδια και η σπονδυλική στήλη δεν στηρίζονται, τότε στην προσπάθειά μας να τα σταθεροποιήσουμε χάνουμε ενέργεια γεγονός που μειώνει την πίεση, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της μελέτης. Η συγκεκριμένη  πρακτική φυσικά δεν θα πρέπει να υποκαταστήσει τυχόν θεραπεία που σας έχει χορηγηθεί για την υψηλή πίεση.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε ότι οι ισομετρικές ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης πιο αποτελεσματικά από άλλους τύπους άσκησης.

Οι ισομετρικές ασκήσεις είναι ασκήσεις χαμηλής έντασης που λειτουργούν για την οικοδόμηση μυϊκής δύναμης και αντοχής καθώς οι μύες σφίγγονται ή συστέλλονται ενώ βρίσκεστε σε σταθερή θέση για σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτό σημαίνει ότι το να κρατάτε μια στάση – π.χ. ένα κάθισμα στον τοίχο – είναι στην πραγματικότητα καλύτερο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από το τρέξιμο, το ποδήλατο και άλλες μορφές αερόβιας άσκησης.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι περίπου οκτώ λεπτά ισομετρικής άσκησης, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε υγιή μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Και δεν χρειάζεται να επιχειρήσετε κάτι πολύ δύσκολο. Μπορείτε να ξεκινήσετε με το να πάρετε απλώς μια θέση όπως να τοποθετήσετε την πλάτη στον τοίχο σε καθιστή θέση.

Απλά το να κρατάτε μια καθιστή θέση πάνω σε έναν τοίχο, βρέθηκε ότι είναι η πιο αποτελεσματική άσκηση για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τι να κάνετε; Απλά σταθείτε σε αυτή τη στάση για δύο λεπτά, ξεκουράζεστε για δύο λεπτά και επαναλαμβάνετε τέσσερις φορές. Αυτό μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 10 mmHg και τη διαστολική πίεση κατά 5 mmHg, σύμφωνα με την έρευνα.

Πώς να μετρήσετε την αρτηριακή πίεση

Μπορεί  να φαίνεται απλό αλλά δεν γνωρίζουμε όλοι να πάρουμε σωστά την πίεση μας. Πριν ξεκινήσετε, λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι η πλάτη σας να ακουμπά καλά στην καρέκλα, τα πόδια στο πάτωμα και το χέρι να είναι σταθερά ακουμπισμένο σε ένα τραπέζι. Ο αγκώνας θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένος με το ύψος του στήθους.

Μην σκύβετε προς τα μπρος και αποφύγετε να κουβεντιάζετε. Αν η πίεσή σας ήταν αδικαιολόγητα υψηλή ή χαμηλή, εξεταστείτε ξανά. Μετρήστε την και στο άλλο χέρι. Η υψηλότερη μέτρηση είναι η πιο ακριβής.

10 Τρόποι να ρίξετε την πίεση

  1. Περιορίστε το αλάτι, αυξήστε τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
  2. Εντάξτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα 30 λεπτά μέτριας έντασης τις περισσότερες ημέρες.
  3. Υγιές βάρος: Διατηρήστε το ΔΜΣ σας σε 25 ή λιγότερο.
  4. Περιορίστε το αλκοόλ: Μέχρι 2 ποτά την ημέρα για τις γυναίκες, 3 για τους άνδρες.
  5. Κόψτε το κάπνισμα: Βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία.
  6. Διαχειριστείτε το άγχος: Ακολουθήστε διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμός, γιόγκα.
  7. Καφές: Μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα μπορεί να βοηθήσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς.
  8. Σκόρδο: Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση οπότε αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας για αυτόν τον σκοπό.
  9. Προσθέστε τροφές πλούσιες σε κάλιο στη διατροφή σας, όπως Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, ψάρι.
  10. Σκούρα σοκολάτα: Μικρές ποσότητες με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο μπορούν να σας κάνουν καλό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια