Ticker

7/recent/ticker-posts

Κορονοϊός: Τι έχει αλλάξει και τα self test δεν βγαίνουν θετικά ενώ έχουμε κολλήσει

 self test

Το όλο και μεγαλύτερο τείχος ανοσίας που χτίζουμε έχει κάνει το σώμα μας ικανό να αναγνωρίζει τον ιό SARS-CoV-2 γρηγορότερα και να κάνει καλύτερη δουλειά στην καταστολή του

Τέσσερα και κάτι χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του νέου κορονοϊού και της Covid, πολλοί διαμαρτύρονται ότι τα self test δεν βγαίνουν θετικά, ακόμη και αν έχουν κολλήσει. Ή, τουλάχιστον, δεν βγαίνουν αμέσως θετικά, ακόμη κι όταν έχουν συμπτώματα, αλλά μέρες μετά τη μετάδοση.

Στην πραγματικότητα, τα Διαγνωστικά Τεστ Ταχείας Ανίχνευσης Αντιγόνων (self test) για τον κορονοϊό λειτουργούν το ίδιο καλά με το παρελθόν. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να κάνουν τεστ πολύ νωρίς, λέει στο Bloomberg ο ανοσολόγος και επιδημιολόγος Michael Mina, επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος στην εταιρεία eMed LLC, η οποία βοήθησε στην εφαρμογή του προγράμματος Home Test to Treat της αμερικανικής κυβέρνησης πριν από έναν χρόνο.

Το 2020, τα πρώτα συμπτώματα, η απώλεια όσφρησης και γεύσης, η κούραση και ο ξηρός βήχας, προανήγγειλαν την έναρξη της Covid-19 συνήθως μία εβδομάδα μετά την είσοδο του ιού στο σώμα.

Έκτοτε, όμως, οι πολλαπλοί εμβολιασμοί και οι φυσικές λοιμώξεις έχουν κάνει τους περισσότερους ανθρώπους «ανοσολογικά μορφωμένους», όπως λέει. Το όλο και μεγαλύτερο τείχος ανοσίας που χτίζουμε έχει κάνει το σώμα μας ικανό να αναγνωρίζει τον ιό SARS-CoV-2 γρηγορότερα και να κάνει καλύτερη δουλειά στην καταστολή του, παρά τις δεκάδες νέες παραλλαγές.

Αυτό σημαίνει ότι η ρινική συμφόρηση, ο πυρετός και άλλα πρώιμα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μία με δύο μέρες μετά τη μόλυνση κατά τη διάρκεια μιας «πρόδρομης φάσης» που εμφανίζεται πριν από την πλήρη ανάπτυξη των συμπτωμάτων της νόσου, σύμφωνα με τον Mina.

«Αυτό είναι απλώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα που λέει «Γεια, έχω αρχίσει να αναγνωρίζω κάτι εδώ»», εξηγεί.

Δεν έχει αλλάξει ο χρόνος επώασης του ιού

Η ταχύτερη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έκανε ορισμένους επιστήμονες να πιστέψουν ότι η περίοδος επώασης του κορονοϊού μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου. Όμως, η κινητική ανάπτυξης του ιού έχει αλλάξει ελάχιστα από το 2020, λέει ο ανοσολόγος. Χρειάζεται ακόμα ο ίδιος χρόνος για να μεταβεί ο ιός από, ας πούμε, 10 σωματίδια σε 10 εκατομμύρια σωματίδια».

Το 2020, οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν να περιμένουμε τέσσερις ή πέντε ημέρες μετά την έκθεση στον ιό για να κάνουμε τεστ, όταν δηλαδή η ποσότητα του ιού στο ανώτερο αναπνευστικό πλησίαζε στο ανώτατο όριο και ήταν εύκολα ανιχνεύσιμη. Αλλά η εμφάνιση πρόδρομων συμπτωμάτων και η σχετική ευκολία των τεστ στο σπίτι σημαίνει ότι οι άνθρωποι κάνουν τεστ για Covid πολύ νωρίτερα πλέον.

«Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν το τεστ 24 έως 48 ώρες μετά την έκθεση», λέει ο Mina, πρώην επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νόσων στη σχολή T.H. Chan School of Public Health του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. «Και, όπως συνέβαινε και το 2020, ο ιός δεν έχει ακόμη φτάσει σε σε υψηλά επίπεδα στη μύτη. Χρειάζονται πραγματικά τέσσερις, πέντε, έξι ημέρες», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «μορφωμένο» πλέον ανοσοποιητικό μας σύστημα μάς παρέχει ένα είδος ενσωματωμένου self test. Αντί να δείχνει τη θετικότητα με μία ροζ γραμμή σε μια δοκιμαστική ταινία, το σήμα έρχεται με συμφόρηση και πυρετό. Και, όπως λέει, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν μία ή δύο ημέρες ακόμη για να πάρει κανείς την επιβεβαίωση από το self test, αφού το «ανοσολογικό τεστ» του ίδιου του οργανισμού μας έχει ήδη αρχίσει να δείχνει ότι υπάρχει κάτι.

Μελέτες των προτύπων μετάδοσης στα νοικοκυριά στις αρχές της πανδημίας έδειξαν ότι τα μολυσμένα άτομα ήταν πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό τέσσερις έως έξι ημέρες μετά την έκθεση. Το «παράθυρο» αυτό δεν έχει αλλάξει σημαντικά από τότε, λέει ο Mina. Για ένα άτομο που βγαίνει αρνητικό στο rapid test δύο ημέρες μετά την έκθεση στον κορονοϊό, ο κίνδυνος μετάδοσής του εξακολουθεί να είναι μικρός.

«Θα μπορούσατε να μολύνετε τη σύζυγό σας ή κάποιον με τον οποίο είστε πολύ κοντά τη δεύτερη μέρα; Μάλλον», λέει. «Αλλά είναι πιθανό να είστε σούπερ μεταδοτικοί και να είστε αρνητικοί; Μάλλον όχι», προσθέτει.

Το θετικό τεστ, από την άλλη πλευρά, σηματοδοτεί την παρουσία μεγάλου ιικού φορτίου και τον κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλους.

Ακόμη και όταν κάποιος έχει ήπια συμπτώματα μετά από έκθεση στον κορονοϊό και συνεχίζει να βγάζει αρνητικά self test για αρκετές ημέρες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει γλιτώσει από τη μόλυνση ή ότι η τεχνική του ή τα ίδια τεστ έχουν πρόβλημα, λέει ο Mina.

Αντίθετα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το «μορφωμένο» ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου εμπόδισε με επιτυχία τον ιό να φτάσει σε επίπεδα ανιχνεύσιμα από ένα γρήγορο τεστ αντιγόνων.

Καθώς χτίζεται η ανοσία των ανθρώπων, περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν θα βγάζουν θετικό self test, ακόμα κι αν έχουν κολλήσει Covid και αισθάνονται αδιαθεσία.

Φωτογραφία: iStock

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια