Ticker

7/recent/ticker-posts

Η πρωτεΐνη MYC είναι μέρος του υγιούς κυτταρικής δραστηριότητας, αλλά όταν αναπτύσσονται καρκινικά κύτταρα, ξεφεύγει από τον ρόλο της και βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν. Τώρα οι επιστήμονες έχουν βρει έναν τρόπο να εμποδίσουν την πρωτεΐνη και να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου.

Μέρος του προβλήματος είναι πως η MYC πρωτεΐνη είναι άμορφη, που σημαίνει πως δεν έχει μια δομή που μπορεί να στοχευτεί. Αυτό καθιστά δύσκολο για τα φάρμακα να αναγνωρίσουν αποτελεσματικά την εν λόγω πρωτεΐνη και να δράσουν, ώστε να δρα φυσιολογικά.

Τώρα όμως μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Riverside (UCR), κατάφερε να αναπτύξει μια πεπτιδική ένωση, που μπορεί να συνδεθεί και να αλληλεπιδράσεις την MYC, ώστε να την θέσει ξανά υπό έλεγχο.

«Η MYC μοιάζει λιγότερο με τροφή για καρκινικά κύτταρα και περισσότερο σαν ένα στεροειδές που προάγει την ταχεία ανάπτυξη του καρκίνου», λέει ο βιοχημικός Min Xue, από το UCR. «Γι’ αυτό η MYC είναι ένοχη στο 75 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων καρκίνου στον άνθρωπο».

Σε κανονικές συνθήκες η MYC δρα υπό αυστηρό έλεγχο από τον οργανισμό μας, όμως στα καρκινικά κύτταρα γίνεται υπερδραστήρια και δεν ρυθμίζεται σωστά.

Οι επιστήμονες της ομάδας μπόρεσαν να μελετήσουν τις μικρές ποσότητες δομής που έχει η MYC προκειμένου να δημιουργήσουν μια βιβλιοθήκη πεπτιδίων που θα είναι ικανή να κολλήσει στην δομή της πρωτεΐνης. Μάλιστα ένα πεπτίδιο συγκεκριμένα, το NT-B2R, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανό στο να απενεργοποιεί την MYC.

Στις δοκιμές χρησιμοποίησαν μια καλλιέργεια από ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα εγκεφάλου. Το NT-B2R συνδέθηκε με επιτυχία με την MYC, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ρύθμιζαν πολλά από τα γονίδιά τους. Έτσι μείωσαν τον μεταβολισμό και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Δήλωσαν πως είναι σαν να δένεις τα χέρια κάποιου πίσω από την πλάτη του, εμποδίζοντάς τον να κάνει οτιδήποτε.

Η ερευνητική ομάδα βασίστηκε σε μια παλιότερη εργασία, που είχαν δημοσιεύσει μέλη της ομάδας. Τότε, είχαν οι ανακαλύψει ότι καθώς η δομή και το σχήμα των πεπτιδίων άλλαζαν, αυτά τα μόρια έγιναν καλύτερα στην αλληλεπίδραση με άμορφες πρωτεΐνες – όπως η MYC.

“Τα πεπτίδια μπορούν να λάβουν μια ποικιλία μορφών, σχημάτων και θέσεων. Μόλις τα λυγίσετε και τα συνδέσετε για να σχηματίσουν δακτυλίους, δεν μπορούν να υιοθετήσουν άλλες πιθανές μορφές, επομένως έχουν χαμηλό επίπεδο τυχαιότητας. Αυτό βοηθά στη σύνδεση”, λέει ο Xue .

“Βελτιώσαμε τη δεσμευτική απόδοση αυτού του πεπτιδίου σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις κατά δύο τάξεις μεγέθους. Αυτό το φέρνει πιο κοντά στους στόχους μας για την ανάπτυξη φαρμάκων.”

Οι Ιάπωνες έκαναν το αδύνατο δυνατό με τη σεληνάκατο!

Υπάρχει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα, όμως τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα. Αυτήν τη στιγμή το πεπτίδιο παρέχεται μέσω λιπαρών σφαιρών που ονομάζονται νανοσωματίδια λιπιδίων , τα οποία δεν είναι κατάλληλα για τη χορήγηση φαρμάκων – επομένως θα πρέπει να αλλάξει.

Θα χρειαστεί να γίνουν αυστηρές δοκιμές σε ανθρώπους, όμως έχει βρεθεί μια νέα μέθοδος που θα σταματήσει το 75% των καρκίνων αυτή τη στιγμή. Ο καρκίνος αλλάζει τις βιολογικές διεργασίες του σώματός μας για να επιβιώσει και με την νέα μέθοδο δεν θα μπορεί.

«Το MYC αντιπροσωπεύει το χάος, βασικά, επειδή στερείται δομής», λέει ο Xue.

“Αυτό, και ο άμεσος αντίκτυπός του σε τόσους πολλούς τύπους καρκίνου, τον καθιστούν ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της ανάπτυξης φαρμάκων για τον καρκίνο. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που είναι τώρα στα χέρια μας.”

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Chemical Society.

 

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια