Ticker

7/recent/ticker-posts

Οι καλύτερες βιταμίνες για το ανοσοποιητικό - Για να μην αρρωσταίνετε

Οι καλύτερες βιταμίνες για το ανοσοποιητικό - Για να μην αρρωσταίνετε

Μέσω της διατροφής μπορούμε να πάρουμε τις βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Φυσικά, υπάρχουν και τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία έρχονται να ενισχύσουν τις ελλείψεις του οργανισμού, όταν η πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών μέσω των τροφών είναι ανεπαρκής. Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιες είναι οι βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές λένε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσουμε. Η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύσει το σώμα από τις τοξίνες που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα.

Η τακτική πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, επειδή το σώμα δεν την παράγει από μόνο του. Επίσης, δεν την αποθηκεύει για χρήση αργότερα. Τα καλά νέα είναι ότι η βιταμίνη C περιέχεται σε τόσες πολλές τροφές που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να πάρουν συμπλήρωμα βιταμίνης C, εκτός εάν το προτείνει ο γιατρός. Η βιταμίνη C υπάρχει στα πορτοκάλια, τα ακτινίδια και τις φράουλες, τις κόκκινες και τις πράσινες πιπεριές.

Βιταμίνη Β6

Η Β6 είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη βιοχημικών αντιδράσεων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας από τους κύριους ρόλους του ανοσοποιητικού είναι η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και Τ-κυττάρων. Αυτά είναι τα κύτταρα στο σώμα που ανταποκρίνονται στην καταπολέμηση των εισβολέων, όπως οι ιοί και τα βακτήρια.

Οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι τα ρεβύθια, το βοδινό και μοσχαρίσιο συκώτι, ο σολομός και ο τόνος, το στήθος κοτόπουλου και η γαλοπούλα, οι μπανάνες και το πλιγούρι.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Οι ερευνητές λένε ότι η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά να διατήρηση και σωστή λειτουργία των Τ - κυττάρων.

Οι ειδικοί δεν προτείνουν τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε. Αντιθέτως προτείνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε όπως σπόρους, ξηρούς καρπούς, σπανάκι, μπρόκολο, ακτινίδια, μάνγκο, και ντομάτες.

Να μην ξεχάσουμε...

Εκτός από τις παραπάνω βιταμίνες, υπάρχουν και δύο μέταλλα που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ο ψευδάργυρος έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές τον αποκαλούν «φύλακα» του ανοσοποιητικού συστήματος, επειδή είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα στρείδια είναι μία από τις πιο πλούσιες σε ψευδάργυρο τροφές. Όπως επίσης, το μπλε καβούρι, οι σπόροι κολοκύθας, οι γαρίδες, οι φακές, το γιαούρτι και το γάλα.

Επίσης, οι επιστήμονες λένε ότι το σελήνιο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα όταν υπάρχει απειλή. Επίσης, το θέτει σε «παύση» σε περιπτώσεις υπερβολών, προστατεύοντας τον οργανισμό από χρόνιες φλεγμονές και αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και η ψωρίαση. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο είναι ο τόνος, τα βραζιλιάνικα φυστίκια, οι σαρδέλες σε κονσέρβα, το καστανό ρύζι, τα αυγά, το πλιγούρι βρώμης, το γάλα και το γιαούρτι, οι φακές και ο αρακάς. 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια