Ticker

7/recent/ticker-posts

Αλβανία - Παίγνια Ράμα με τη Χειμάρρα: Αναζητά δήμαρχο της αρεσκείας του από τη μειονότητα - Η απάντηση Μπελέρη

 Ο Αλβανός πρωθυπουργός, που έχει βρεθεί υπό πίεση από το ελληνικό βέτο, προσπαθεί τώρα με ελιγμούς να ξεφύγει και να υφαρπάξει με άλλες μεθοδεύσεις τον Δήμο Χειμάρρας

mpeleris_arthrou
Τον δρόμο για την άρση του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει ο Εντι Ράμα στον Δήμο Χειμάρρας αλλά και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις δείχνει ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπέλέρης από τις φυλακές του Φιέρι, όπου συνεχίζει και κρατείται προφυλακισμένος για την σκευωρία που στήθηκε εις βάρος του πριν από επτά μήνες.

Ο Μπελέρης καλεί τον πρωθυπουργό Ράμα, εφόσον, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί ακόμη καθήκοντα ο πρώην δήμαρχος και ηττημένος των εκλογών Γ.Γκόρο, να διορίσει προσωρινό δήμαρχο προερχόμενο από τον Συνδυασμό του, αυτόν που κέρδισε τις εκλογές στην Χειμάρρα και όχι κάποιο τρίτο πρόσωπο, πολύ περισσότερο μάλιστα, μη καταγόμενο από την Χειμάρρα.

Για την Αθήνα, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, η αντίδραση δεν θα πρέπει να εξαντληθεί μόνο στην παραίτηση του Γκόρου και τον διορισμό προσωρινής Διοίκησης στον Δήμο Χειμάρρας, αλλά να υπάρξει πραγματική αναγνώριση του αποτελέσματος με την ορκωμοσία του ίδιου του Μπελέρη ή τουλάχιστον ως προσωρινού δημάρχου κάποιου εκ των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων και να διασφαλισθεί ότι ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας θα έχει Δίκαιη Δίκη.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, που έχει βρεθεί υπό πίεση από το ελληνικό βέτο, προσπαθεί τώρα με ελιγμούς να ξεφύγει και να υφαρπάξει με άλλες μεθοδεύσεις τον Δήμο Χειμάρρας.

Με την επιστολή του ο Μπελέρης από τις φυλακές του Φίερι στις οποίες μεταφέρθηκε τα τελευταίες ημέρες από τις φυλακές Δυρραχίου, προσπαθεί να αποτρέψει ένα ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο, καθώς ο Έντι Ράμα προανήγγειλε την Πέμπτη ότι για να λυθεί το πρόβλημα, που ο μεν εκλεγμένος δήμαρχος δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του (ούτε να ορκισθεί ως Δήμαρχος μέχρι να τελεσιδικήσει η κύρια δίκη-παρωδία), όμως ούτε ο Γ. Γκόρο μπορεί να συνεχίσει να παραμένει στη θέση του Δημάρχου, θα αναζητηθεί λύση με βάση τα «βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Ο κ. Ράμα είχε μάλιστα επισυνάψει στην ανάρτηση του στο “X” και την πολυσέλιδη απόφαση του Δικαστηρίου που, αν και άσχετο με το θέμα, καθώς είναι το Ειδικό Δικαστήριο για την Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα, αφου όριζε ότι ο Μπελέρης δεν θα ορκισθεί ούτε θα αναλάβει καθήκοντα μέχρις ότου τελεσιδικήσει η υπόθεσή του, περιγράφει το αδιέξοδο στον Δήμο Χειμάρρας και προβαίνει σε συστάσεις προς την κυβέρνηση, εισηγούμενο τις «βέλτιστες πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών που όταν προκύπτει κώλυμα η αδυναμία άσκησης των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής η κυβέρνηση αναλαμβάνει να διορίσει προσωρινή Διοίκηση».

Κλείσιμο
Ο Ράμα έτσι επιχείρησε αφενός να παρουσιάσει στην Ελλάδα ως βήμα καλής θέλησης ότι αναγνωρίζει τον Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο και συγχρόνως να ανοίξει τον δρόμο επικαλούμενος «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» για τον διορισμό προσωρινού Δημάρχου ελεγχόμενου από τον ιδιο.

Βεβαιως, ο μοναδικός τρόπος για να αναγνωρισθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στη Χειμάρρα είναι το να ορκισθεί έστω και μέσα στην φυλακή ο εκλεγμένος δήμαρχος και προφανώς δεν αρκεί μια δήλωση Ράμα, ο οποίος εξάλλου είχε επαναλάβει την επομένη των εκλογών ότι «χάθηκε η Χειμάρρα» αναγνωρίζοντας την νίκη του συνδυασμού του Φ.Μπελέρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έντι Ραμα τα τελευταία δύο 24ωρα έχει κινηθεί για να βρει προσωρινό Δήμαρχο από τον χώρο της μειονότητας, νομίζοντας ότι έτσι θα ξεγελάσει την Αθήνα και θα αμβλύνει τις αντιδράσεις.

Έχει απευθυνθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο παλιό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην Βουλευτή Βαγγέλη Τάβο ο οποίος όμως δεν προέρχεται από την Χειμάρρα. Επίσης, απευθύνθηκε στον Θεόδωρο Τσάμη ο οποίος απέρριψε την προσφορά και στον δημοσιογράφο Ιλιρ Πάτσο, ο οποίος προέρχεται από την Χειμάρρα και μάλιστα στο παρελθόν είχε εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Β.Μπολάνου.

Ο Πάτσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζητά την συναίνεση του Φ.Μπελέρη προκειμένου να αποδεχθεί την πρόταση. Από την άλλη πλευρά όμως μια τέτοια κίνηση θα ηταν υψηλού ρίσκου, καθώς εάν, όπως είναι το πιθανότερο, ο Έντι Ράμα δρομολογήσει την καταδίκη του Φ.Μπελέρη και συνεπώς την έκπτωση του από το αξίωμα, θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, όπου εκει όποιος αναλάβει την προσωρινή Διοίκηση του Δήμου εφόσον θα ειχε την συναίνεση του Φ.Μπελέρη, θα είναι υποψήφιος, προκειμένου να εξουδετερωθεί πλήρως ο εκλεγμένος δήμαρχος και ο συνδυασμός του.

Για τον λόγο αυτό ο Φ.Μπελέρης καλεί τον Αλβανό πρωθυπουργό να διορίσει προσωρινό δήμαρχο κάποιον από τον συνδυασμό που κέρδισε τις εκλογες του Μαΐου και τονίζει ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια του Ράμα να «φυτέψει» κάποιον εκλεκτό του μακριά από τις επιλογές του λαού της Χειμάρρας είναι αντίθετη προς τις δημοκρατικές αρχές και από τη ρίζα της λανθασμένη».

Ο κ. Μπελέρης μάλιστα εκφράζει απορία για το πως η απόφαση του Δικαστηρίου βρέθηκε στα χέρια του κ. Ράμα, ενώ ακόμη ο ίδιος δεν έχει λάβει γνώση της απόφασης τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Επτά ημέρες μετά την απόρριψη της αίτησής μου για ειδική άδεια, ο Έντι Ράμα ως εκπρόσωπος τύπου του Δικαστηρίου δημοσιοποίησε τη δικαστική απόφαση. Εγώ μέσω των συνηγόρων μου, εννέα ημέρες μετά δεν έχω πάρει στα χέρια μου την απόφαση. Πώς βρήκε ο Ράμα την απόφαση ενώ δεν είναι διάδικος στη δίκη; Πήγε ο «αμερόληπτος» Δικαστής στον Ράμα και του έδωσε την απόφαση;».
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια