Ο πονόδοντος δεν κάνει διακρίσεις και λυγίζει ακόμα και τους ατρόμητους Βίκινκγς, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα που αποκάλυψαν την προσπάθειάς τους να θεραπεύσουν τον πόνο
ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Ακόμη και οι θρυλικοί, άγριοι πολεμιστές των Βίκινγκς φαίνεται πώς λύγιζαν από τον πόνο στα δόντια και έψαχναν λύσεις για να ανακουφιστούν από τα επώδυνα στοματικά συμπτώματα. Αυτό ισχυρίζεται πρόσφατη σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS ONE και αποτυπώνει, κατά την ερευνητική ομάδα, τα πρώτα βήματα στην οδοντιατρική για τον σκανδιναβικό λαό που εξαπλώθηκε σε όλη τη μεσαιωνική Ευρώπη.
Κλινικές και ακτινογραφικές εξετάσεις και αναλύσεις σε ανθρώπινα λείψανα στη Σουηδία αποκάλυψαν φθορές και ίχνη τριβής στις οδοντοστοιχίες, γεγονός που υποδεικνύει τις προσπάθειές του να ανακουφιστούν από τον πονόδοντο. Επρόκειτο για 2.300 δόντια από 171 τάφους Βίκινγκς, που έφεραν στο φως ανασκαφές του 2005 στο Βάρνεμ, και τα οποία χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 12ο αιώνα μ.Χ..
«Τα μισά περίπου άτομα έπασχαν από τερηδόνα. Οι Βίκινγκς πραγματοποιούσαν σφραγίσματα, χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες και άλλες οδοντιατρικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών για την αντιμετώπιση οδοντικών λοιμώξεων» ανέφερε η Carolina Bertilsson από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, σημειώνοντας πως πολλοί είχαν χάσει τα δόντια τους πριν πεθάνουν.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, πάνω από το 60% των λειψάνων από ενήλικες έφεραν σημάδια τερηδόνας, κυρίως στην επιφάνεια της ρίζας. Κανένα από τα λείψανα παιδιών δεν έφεραν αντίστοιχα οδοντικά προβλήματα.,
Τρεις φυσικές λύσεις
Δεν ξέρουμε αν οι τρύπες στα δόντια των Βίκινγκς έγιναν στην προσπάθεια να απομακρύνουν τα «σκουλήκια των δοντιών» (tooth warms), επικρατούσα εξήγηση για την τερηδόνα κατά τον Μεσαίωνα που άρχισε να υποχωρεί με την Αναγέννηση. Σίγουρα όμως, οι φυσικές λύσεις που επέλεγαν οι ίδιοι και πολλοί σύγχρονοί τους λαοί δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα -χωρίς να αναφέρουμε τα ζητήματα ασφαλείας.
Επειδή η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολική ευεξία και πιθανώς θέλετε να την ενισχύσετε μέσα από αποδεδειγμένα -εμπειρικά και ερευνητικά- αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες, δοκιμάστε τα παρακάτω:
1. Έλαιο τσαγιού (Tea Tree Oil)
Το έλαιο τσαγιού (τεϊόδεντρου) έχει επιδείξει εντυπωσιακή δράση κατά της oυλίτιδας, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο 2022 στο Nature, ισχυρότερη μάλιστα από της χλωρεξιδίνης (CHX), ενός συστατικού πολλών τύπων στοματικού διαλύματος με αντισηπτικές ιδιότητες. Επιλέξετε καλύτερα οδοντόκρεμες που το περιέχουν καθώς η κατάποση μη αραιωμένου ελαίου τεϊόδεντρου μπορεί να είναι τοξική.
0 Σχόλια