Ticker

7/recent/ticker-posts

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα δεν κρούουν πια τον κώδωνα του κινδύνου. Eξηγούν ότι ο χρόνος μας τελείωσε και ενημερώνουν πώς θα αλλάξει άρδην προς το χειρότερο η ζωή μας, σε μόλις 6 χρόνια.

 

Μακάρι αυτό να ήταν ένα ακόμα θέμα για την κλιματική κρίση.

Δυστυχώς είναι η κραυγή απελπισίας δεκάδων χιλιάδων επιστημόνων που ασχολούνται με το κλίμα, που βλέπουν πως ο χρόνος να γλιτώσουμε τα χειρότερα της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει.

Ενημερώνουν πως έχουμε ήδη μπει σε μια ‘άγνωστη περιοχή’ που θέλει τη ζωή στον πλανήτη να είναι υπό πολιορκία. Όχι κάποτε, αλλά εδώ και τώρα.

H θέρμανση των ωκεανών στον τροπικό Ειρηνικό, το 2016 μετά τον El Niño NOAA

Οι πολιτικοί οδήγησαν τους επιστήμονες στην απελπισία

Το 2019 ο καθηγητής οικολογίας του Oregon State University, στο τμήμα των Οικοσυστημάτων Δασών και Κοινωνίας, Dr. William J. Ripple είχε δημοσιεύσει εργασία, με τίτλο «Προειδοποίηση παγκόσμιων επιστημόνων για μια κλιματική έκτακτη ανάγκη».

Είχε ζητήσει να την υπογράψει όποιος ήθελε.

Τη σήμερον ημέρα, το έγγραφο αυτό έχει περισσότερες από 15.000 υπογραφές.

Δηλαδή, περισσότεροι από 15.000 καθ’ ύλην αρμόδιοι προειδοποιούν την ανθρωπότητα πως αν δεν γίνουν άμεσα δραστικές αλλαγές και δη επί των εκπομπών αερίου διοξειδίου του άνθρακα, θα πρέπει να ξεχάσουμε τη ζωή όπως την ξέρουμε.

Όχι σε 100 χρόνια, αλλά πολύ πιο σύντομα: πριν ‘βγει’ η δεκαετία.

Όπως τονίζεται σε άρθρο της Washington Post «έπειτα από μερικά χρόνια ρεκόρ θερμοκρασιών και ακραίων καιρικών φαινομένων, η εμπειρία του Ripple είναι ένα σημάδι του πώς οι επιστήμονες του κλίματος, οι οποίοι κάποτε απέφευγαν να εισέλθουν στη δημόσια αντιπαράθεση, χρησιμοποιούν πια σκληρή γλώσσα για να περιγράψουν τον πλανήτη που θερμαίνεται».

«Η επικοινωνία τους με τα media και το κοινό έχει γίνει πιο εξοργισμένη – και πιο απελπισμένη».

Χαρακτηριστικά, ο όρος «κλιματική έκτακτη ανάγκη» είχε αναφερθεί σε μόλις 32 μελέτες που είχαν δημοσιευθεί από το 2015. Το 2022 υπήρχε σε 862 εργασίες.

Την ίδια ώρα, αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις δεν δείχνουν να συγκινούνται ιδιαίτερα.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι δεν φοβούνται πια, να χρησιμοποιήσουν όρους όπως ‘έκτακτη ανάγκη’ ή ‘κλιματική και οικολογική κρίση’, αφού «το απλό ‘επείγον’ δεν είναι αρκετό για έναν πολιτικό» -όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία.

Σε αυτό το ‘κλίμα’ τη Δευτέρα 30/10, επιστήμονες δημοσίευσαν έγγραφο που δείχνει πως ο παγκόσμιος «προϋπολογισμός άνθρακα» (η ποσότητα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που μπορεί ακόμα να εκπέμψει ο κόσμος χωρίς να αυξήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες πάνω από τους 1.5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα επίπεδα προ της βιομηχανικής επανάστασης) έχει συρρικνωθεί κατά 1/3.

Πώς προέκυψε το όριο των +1.5 βαθμών Κελσίου στη θερμοκρασία

Η ανάγκη της σταθεροποίησης της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, κάτω του συγκεκριμένου ορίου, είχε τεθεί ως βασική προϋπόθεση για να αποφευχθούν καταστροφικές και δυνητικά μη αναστρέψιμες αλλαγές, ως επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2016.

Οι χώρες που την υπέγραψαν δεσμεύτηκαν να κάνουν τα δέοντα.

Στο Νο1 με τις προτεραιότητες ήταν η μείωση των εκπομπών αερίων το συντομότερο δυνατό.

Επτά χρόνια μετά, δεν έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Στον κόσμο απομένουν μόνο 6 χρόνια στα τρέχοντα επίπεδα εκπομπών πριν ξεπεράσει αυτό το όριο θερμοκρασίας».

ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΕ 6 ΧΡΟΝΙΑ

Δώσε μου λίγο χρόνο να σου εξηγήσω πώς θα είναι η ζωή το αργότερο σε έξι χρόνια, εφόσον δεν κάνουμε κάτι -που δεν κάναμε εδώ και 25 χρόνια.

Όσα ακολουθούν ανήκουν σε επιστήμονες που μελετούν μοντέλα και θεωρούν πως οι +1.5 βαθμοί Κελσίου είναι βασικό σημείο καμπής, πέρα από το οποίο οι πιθανότητες για ακραίες πλημμύρες, ξηρασία, πυρκαγιές και ελλείψεις τροφίμων θα μπορούσαν να αυξηθούν δραματικά.

Ιδού τι μας περιμένει από την υπερθέρμανση του πλανήτη, που αν το θες σε πιο κατανοητούς όρους είναι σαν τη θερμοπληξία που παθαίνει όποιος μένει σε αυτοκίνητο, με κλειστά παράθυρα, υπό τον ήλιο, το καλοκαίρι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια