Αυτά τα κουλουράκια είναι αλμυρά,τραγανά,νηστήσιμα και πανεύκολα.
Όλα τα υλικά μαζί, ευκολόπλαστα κι έτοιμα!!!
Υλικά:
1 ποτήρι καλό ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι κρασί
1/2 ποτήρι νερό
2 κοφτά κουτ.γλ.αλάτι ψιλό
2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη
1/2 ποτήρι σουσάμι
4 κουτ.γλ.baking powder
500 γρ.περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Πως το κάνουμε:
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε μια λεκάνη.
Ανακατεύουμε με κουτάλι και προσθέτουμε το αλεύρι.
Μόνο με κουτάλι ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά αλλιώς σφίγγει η ζύμη.
Η ζύμη γίνεται όπως αυτή για τα μελομακάρονα.
Πλάθουμε μπαστουνάκια παίρνοντας ένα μικρό μπαλάκι ζύμης ( όσο μια μεγάλη ελιά ) κι έπειτα τα πατάμε με την παλάμη να πλατύνουν, ή μακρόστενα σαν φρατζολάκια, ή κλείνοντάς τα .
Το σουσάμι ή το προσθέτουμε στη ζύμη ή το ρίχνουμε σε ρηχό πιάτο και το βουτάμε απαλά το πάνω μέρος από το κουλουράκι.
Τοποθετούμε σε ταψί,δεν χρειάζεται λάδωμα έχει η ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου στην προτελευταία σχάρα με αέρα.
Με γλυκάνισο:
Αντί για κρασί μπορείτε να βάλετε 3/4 ποτηριού νερό και
1/4 ποτηριού ούζο
1 κουτ.γλυκού γλυκάνισο.
Ωραιότατα γίνονται.
Δοκιμάστε τα!
Υ.Γ.Πλάθοντας μακρόστενα μπαστουνάκια γίνονται κριτσίνια ,ενώνοντάς τα γίνονται κουλουράκια.
Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί λίγο.
(Προσθέστε ό,τι σας αρέσει νηστήσιμο καρότο,κέτσαπ,τριμμένο κρεμμύδι η επιλογή είναι δική σας.
Πηγή: Ξηρομερίτισσα
από το «σπιτάκι της Μέλιας»
0 Σχόλια