Ticker

7/recent/ticker-posts

Μετεωρολογική βόμβα απειλεί την Ελλάδα - Η προειδοποίηση Ζιακόπουλου για την κακοκαιρία

Οι φόβοι μετεωρολόγων για την κακοκαιρία και το χαμηλό βαρομετρικό που μπορεί να εξελιχθεί σε μετεωρολογική βόμβα.
Μετεωρολογική βόμβα απειλεί την Ελλάδα - Η προειδοποίηση Ζιακόπουλου για την κακοκαιρία

Ανησυχία προκαλεί η νέα κακοκαιρία στην Ελλάδα, με τον μετεωρολόγο Δημήτρη Ζιακόπουλο να προειδοποιεί ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μετεωρολογική βόμβα. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει για την επερχόμενη κακοκαιρία:

«Το βαρομετρικό χαμηλό θα εξελιχθεί σε μετεωρολογική βόμβα. Κατά τη διαδρομή του από τη χώρα μας, συνεχώς βαθυνόμενο, θα προκαλέσει σημαντική ενίσχυση των ανέμων και, όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ισχυρές βροχές και καταιγίδες», επισημαίνει.

«Προφανώς, αν η πίεση των 968 hPa παρατηρούνταν στην περιοχή μας, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικότερα. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι στη Δ-ΒΔ Μικρά Ασία, την Α. Θράκη-Κωνσταντινούπολη και στις παρά τη Δ-ΒΔ Μαύρη Θάλασσα παράκτιες περιοχές τα προβλήματα θα είναι μεγάλα», προσθέτει.

Τι φέρνει η κακοκαιρία

Σε ανάρτησή του, ο ίδιος αξιολογεί την ένταση και την επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων του τριημέρου:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (24/11)

Τοπικές καταιγίδες στη Δ. Ελλάδα και δευτερευόντως στο Α. Αιγαίο.

ΣΑΒΒΑΤΟ (25/11)

Α) Άνεμοι ΝΔ και σταδιακά ΒΔ με ένταση ως τα 10 μποφόρ με πιθανές συνέπειες την πτώση δένδρων, πινακίδων κ.λπ., την καταστροφή ελαφρών κατασκευών και τη δημιουργία κυμάτων θύελλας στις προσήνεμες ακτές. Μεγάλη ένταση του ανέμου λόγω καναλισμού κυρίως κατά μήκος της κοιλάδας του Αξιού (συμπεριλαμβάνεται η ευρύτερη περιοχής της Θεσσαλονίκης), στον Πατραϊκό - Κορινθιακό και σε περιοχές της Α. Στερεάς και της Α. Θεσσαλίας.

Β) Βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους στη Δ. Ελλάδα (από την Κέρκυρα ως τη Μεσσηνία), την A. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α. Αιγαίο θα είναι ισχυρές. Αυξημένη επαγρύπνηση στην περιοχή του Έβρου.

Γ) Χιονοπτώσεις, γενικά μικρής διάρκειας, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στη Μακεδονία και τη Θράκη δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου.

Δ) Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κυρίως της Β. Ελλάδας.

ΚΥΡΙΑΚΗ (26/11)

Τα φαινόμενα στη Θράκη και το Α. Αιγαίο θα συνεχιστούν ως τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι Δ-ΒΔ 7 με 9 μποφόρ, οι οποίοι σταδιακά και κυρίως από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Η πτώση της θερμοκρασίας

Ερωτηθείς εάν η πτώση της θερμοκρασίας δημιουργεί προβλήματα σε ευπαθείς ομάδες, ο Δ. Ζιακόπουλος σημειώνει:

«Πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες συνδέονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και με αυξημένη καρδιαγγειακή θνητότητα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιοπάθειες, όσοι εμφανίζουν πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, κάπνισμα, παχυσαρκία), καθώς και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι απαραίτητο να περιορίζουν την έκθεση στο κρύο και να φροντίζουν να ντύνονται με ζεστά ρούχα και να καλύπτουν το πρόσωπό τους (σημαντική απώλεια θερμότητας από αυτό το μέρος του σώματος) όταν βρίσκονται ή εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους με κρύο καιρό».

H εκρηκτική κυκλογένεση

kakokairia xartis f222b

Κληθείς δε, να σχολιάσει την κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα των τελευταίων και των επόμενων ημερών, σημείωσε:

«Αν εκλάβουμε την τυπική κυκλοφορία ως συνηθισμένη κυκλοφορία, οι νοτιάδες αποτελούν την πλειονότητα των περιπτώσεων, με αυξημένο όμως τον αριθμό των ψυχρών εισβολών στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα. Προφανώς, οι χαμηλές θερμοκρασίες της Κυριακής και της Δευτέρας (26 & 27/11) απέχουν αρκετά από τις μέσες τιμές, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν πρωτοφανείς. Το ίδιο ισχύει και για τις όποιες χιονοπτώσεις σημειωθούν.

Αυτό που με εξιτάρει περισσότερο στην επικείμενη κακοκαιρία είναι η εκρηκτική κυκλογένεση στη Μαύρη Θάλασσα που μου έφερε στο νου την καταστροφή του Αγγλογαλλικού στόλου τον Νοέμβριο του 1854. Παλαιότερα είχα γράψει ότι τότε η πίεση στο κέντρο του χαμηλού είχε πέσει στα 993,5 hPa. Τώρα, η πίεση θα πέσει πολύ πιο κάτω και είναι λογικό να προβλέψει κάποιος περισσότερες καταστροφές, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στις μέρες μας πολλά πράγματα (υποδομές, πλοία κ.λπ.) είναι ανθεκτικότερα.

Γυρίζοντας στο μετεωρολογικό θέμα, να συμπληρώσω ότι μια εκρηκτική κυκλογένεση προκύπτει από την ευνοϊκή συγκυρία (σύμπτωση) διαφόρων μετεωρολογικών παραγόντων στην οποία η τυχαιότητα είναι αναμφισβήτητη.

Επιπλέον, πρέπει να δούμε:

(α) το ρόλο της παρατεταμένης Ν - ΝΔ κυκλοφορίας στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών στο οριακό στρώμα και

(β) το γεγονός ότι σε σχέση με το 1854 η ατμόσφαιρα είναι θερμότερη κατά 1,4 βαθμούς, κατάσταση που έχει αυξήσει τη δυναμική των ατμοσφαιρικών διαταραχών».

Ζαιακοπούλου: Φέρνει χειμώνα το βαθύ μετεωρολογικό χαμηλό

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στα όρια της μετεωρολογικής βόμβας φέρνει τον χειμώνα σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Αναλυτικά, το Σάββατο περιμένουμε βροχές σχεδόν σε όλη τη χώρα, καταιγίδες ισχυρές στη δυτική Ελλάδα τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο και χιονοπτώσεις από το απόγευμα στα ορεινά και τα βόρεια ημιορεινά. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί και στα δυτικά σταδιακά βορειοδυτικοί 8 με 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 16 με 18 βαθμούς, τοπικά και τους 20, με απότομη πτώση στη συνέχεια.

  • Στην Αττική περιμένουμε παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 20 βαθμούς.
  • Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε παροδικές βροχές και το βράδυ χιόνια στα γύρω ορεινά και ημιορεινά. Οι άνεμοι από το απόγευμα βορειοδυτικοί έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.
  • Την Κυριακή τα φαινόμενα θα περιορίζονται κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο και την Θράκη, όπου θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί εως 9 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα είναι χαμηλή, με παγετό σε βόρειες και ορεινές περιοχές.
ΠΗΓΗ:https://www.ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια