WELLNESS MINDFULLNESS
Ποιος θα το έλεγε ότι το «γνώθι σαυτόν» μπορεί να μας οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές που προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία. Με αυτή τη μέθοδο θα ηρεμήσετε το νου ρυθμίζοντας παράλληλα την αρτηριακή πίεση
ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ
Εστιάζοντας περισσότερο στην παρατήρηση του εαυτού μας και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του, γνωρίζουμε καλύτερα τι τελικά του κάνει καλό. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα νεότερης μελέτης, που διαπίστωσε ότι η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας με επίκεντρο την υγιεινή διατροφή, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς.
Η πρακτική της ενσυνειδητότητας (mindfulness) ενισχύει την αυτογνωσία μας και σχετίζεται με πολλαπλά άλλα οφέλη, όπως την ανακούφιση από το άγχος, όπως έχουν συμπεράνει και παλιότερες ερευνητικές προσπάθειες.
Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, συμμετείχαν άτομα με υπέρταση, οι οποίοι παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα με πρακτικές ενσυνειδητότητας διάρκειας οκτώ εβδομάδων. Με την ολοκλήρωσή του, είχαν καταφέρει να βελτιώσουν σημαντικά την προσκόλλησή τους σε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή και να βελτιώσουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης.
«Οι θετικές αλλαγές στην αυτογνωσία, πώς δηλαδή αισθανόμαστε μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, πώς αισθάνεται το σώμα μας, καθώς και τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις σωματικές αισθήσεις μας γύρω από την κατανάλωση υγιεινών αλλά και ανθυγιεινών τροφίμων, μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων» επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Eric B. Loucks, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας, συμπεριφορικών και κοινωνικών επιστημών και διευθυντής του Κέντρου Mindfulness στο Πανεπιστήμιο Brown.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα συμβάλλει στην εξήγηση του μηχανισμού με τον οποίο ένα εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενσυνειδητότητας προσαρμοσμένο προς τη βελτίωση της διατροφής μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση.
Η λειτουργία της καρδιάς και το γνώθι σαυτόν
Το πρόγραμμα μείωσης της αρτηριακής πίεσης με βάση την ενσυνειδητότητα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, το οποίο ανέπτυξε ο δρ Loucks το 2014, εκπαιδεύει τους συμμετέχοντες σε δεξιότητες όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, η αυτογνωσία, ο έλεγχος της προσοχής και η ρύθμιση των συναισθημάτων. Η μοναδικότητα του προγράμματος έγκειται στο ότι οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να κατευθύνουν αυτές τις δεξιότητες προς συμπεριφορές που είναι γνωστό ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Οι συνεδρίες του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν από εξειδικευμένους εκπαιδευτές για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων. Από τους 201 συμμετέχοντες, οι 101 παρακολούθησαν οκτώ εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες διάρκειας 2,5 ωρών και τη συμμετοχή τους σε μια ολόκληρη μέρα σε μορφή retreat, ενώ παράλληλα ασκούνταν στο σπίτι για 45 λεπτά, έξι ημέρες την εβδομάδα. Οι υπόλοιποι έλαβαν εκπαιδευτικά φυλλάδια για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Και οι δύο ομάδες έλαβαν μια συσκευή παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι.
Η εστίαση των ερευνητών ήταν στην προσκόλληση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός υγιεινού για την καρδιά διατροφικού στυλ για όλη τη ζωή.
Μετά από έξι μήνες, η ομάδα της ενσυνειδητότητας παρουσίασε βελτίωση 0,34 μονάδων στη βαθμολογία της δίαιτας DASH. Επιπλέον, παρουσίασε επίσης βελτίωση 0,71 μονάδων στη μέση βαθμολογία της διανοητικής επίγνωσης (η οποία είναι η διαδικασία αντίληψης και ερμηνείας των σημάτων από το ίδιο μας το σώμα) σε σύγκριση με έξι μήνες πριν, η οποία ξεπέρασε την ομάδα ελέγχου κατά 0,54 μονάδες.
«Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην προσκόλληση στη διατροφή DASH, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και σημαντική βελτίωση στην αυτογνωσία, η οποία φαίνεται να επηρεάζει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες» καταλήγει ο δρ Eric B. Loucks.
0 Σχόλια