Ticker

7/recent/ticker-posts

Τα παξιμάδια της γιαγιάς Κατερίνας

Παραθέτουμε μια παλιά συνταγή για παξιμάδια. Τα υλικά και η εκτέλεση χαρακτηρίζονται από απλότητα και το αποτέλεσμα είναι ένα εύγευστο συνοδευτικό για πρωινό.

Τα παξιμάδια (όπως τα ονόμαζαν οι παλιές νοικοκυρές) είναι μαλακά (λίγο πιο σκληρά από κέικ) και μόνο όταν μείνουν αρκετές μέρες αρχίζουν ξεραίνονται και να γίνονται σαν τα γνωστά μας παξιμάδια.

Εκτέλεση: Γιώργος Δελής.

Υλικά :

7 κούπες του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κούπες ζάχαρη
1 κούπα λάδι
1 κούπα γάλα
3 αυγά
2 κουταλιές της σούπας κοφτές αμμωνία
2 κουταλιές κοφτές γλυκάνισο τριμμένο σε σκόνη
1 ½ κουταλιές κανέλα

Θα χρειαστούμε:

2 πλαστικά ή γυάλινα μπολ ή λεκάνες.
Αναδευτήρα – χτυπητήρι .
Ταψί 45 Χ 35 cm περίπου (συνηθισμένο ταψί ηλεκτρικής κουζίνας).
Πλαστική σπάτουλα.

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε το αλεύρι στο ένα μπολ και ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά (αμμωνία, κανέλα, γλυκάνισο).

Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα για να λιώσει εύκολα η ζάχαρη και το ρίχνουμε στο άλλο μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας με τον αναδευτήρα για να λιώσει. Ρίχνουμε τα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα και στο τέλος το λάδι.

Στο μίγμα προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Αναλόγως της ποιότητας του αλευριού μπορεί να χρειαστεί ελάχιστο νερό (1-2 κουταλιές).

Απλώνουμε το τελικό μίγμα με την βοήθεια της σπάτουλας στο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 °C για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει από πάνω, ή στις αντιστάσεις στους 200 °C.

Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το κόβουμε σε τετράγωνα ή ρομβοειδή κομμάτια και τα βγάζουμε αμέσως από το ταψί τοποθετώντας τα αραιά σε ένα άλλο ταψί για να κρυώσουν και να φύγει πιο εύκολα η αμμωνία.

Πηγή: Κλένια Κορινθίας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια