Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ κινητοποίησαν τη Δευτέρα 300.000 εφέδρους, κάνοντας ξεκάθαρο ότι το σενάριο μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης μέσα στη Λωρίδα της Γάζας φαντάζει εξαιρετικά πιθανό. Οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα έχουν όλες ακολουθήσει στο παρελθόν το ίδιο μοτίβο: ξεκινούν με σφοδρούς βομβαρδισμούς και καταλήγουν σε μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας χερσαίες εισβολές.
Στο πρώτο στάδιο το Ισραήλ έχει κάνει χρήση της αεροπορικής του ισχύος σε συνδυασμό με βομβαρδισμούς από βαρέα οχήματα αλλά και από ναυτικές κανονιοφόρους, προκειμένου να ισοπεδώσει αυτό που αποκαλεί πολεμικές υποδομές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών τμημάτων, χώρους που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μαχητών και σπιτιών στελεχών της οργάνωσης.
Το Ισραήλ έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά το μέγεθος του στρατού, τις υλικοτεχνικές υποδομές, και το πολεμικό υλικό, αλλά και η Χαμάς τα τελευταία χρόνια έχει προσαρμοστεί σημαντικά, καταφέρνοντας να επωφεληθεί από το πυκνοδομημένο περιβάλλον της Γάζας.
Ποιες διαδρομές θα χρησιμοποιήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις
Η γεωγραφία της Γάζας αυτή καθαυτή είναι περιοριστική για τις ισραηλινές δυνάμεις, για τον λόγο αυτό τείνουν να χρησιμοποιούν τις ίδιες διαδρομές. Αναλυτικότερα, συμφωνά με τον «Guardian» υπάρχουν αγροτικές περιοχές δίπλα στο πέρασμα του Erez στο βόρειο τμήμα της Γάζας, γύρω από το Bureij νότια της πόλης της Γάζας, όπου υπάρχει μια κορυφογραμμή που βλέπει στο κέντρο της, και στο νότιο τμήμα της Γάζας ανατολικά του Khan Yunis, όπου μπορούν να αναπτυχθούν άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα και να πάρουν θέσεις βολής. Ένα άλλο σημείο πρόσβασης βρίσκεται γύρω από τη διαδρομή Philadelphi κοντά την πόλη Rafah.
Το Ισραήλ στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν θέσεις που βλέπουν στο κέντρο της Γάζας για να κόψει την επικοινωνία μεταξύ της πόλης και του νότιου τμήματος αλλά και για να τεμαχίσει την περιοχή.
Η Χαμάς γνωρίζει καλά ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις διαδρομές αυτές για την εισβολή τους και συχνά αναπτύσσει σε αυτά τα σημεία τις πρώτες γραμμές άμυνας.
Το αστικό περιβάλλον δυσκολεύει περισσότερο τους ελιγμούς των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς ψηλά κτίρια σε περιοχές όπως τη Jabaliya και τη Beit Lahia βλέπουν σε σημεία προσβάσης, ενώ ο κύριος δρόμος βορρά-νότου συνορεύει με βιομηχανικές περιοχές που η Χαμάς έχει αξιοποιήσει στο παρελθόν για την άμυνα της.
Η περιοχή στο κέντρο της Γάζας και ανατολικά του Khan Yunis είναι πιο ανοιχτή, αλλά η Χαμάς έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν χωριά και τα ψηλότερα κτίρια για κάλυψη.
Θα επιχειρήσουν να πρoελάσουν προς τα αστικά κέντρα;
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δεχθεί σφοδρότατες επιθέσεις στην προσπάθειά τους να προελάσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η Χαμάς και άλλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι γνωστό πως είναι εξοπλισμένες με αντιαρματικές νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους και πυροβόλα που έχουν χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Το 2014 σε ένα βράδυ έχασε το Ισραήλ 13 στρατιώτες σε ενέδρα που περιλάμβανε πυροβόλα και αντιαρματικές νάρκες.
Αν και οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν εμπειρία στη διεξαγωγή μαχών με οπλισμό στο αστικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάδας, τώρα οι συνθήκες διαφέρουν, καθώς πιστεύεται πως η Χαμάς έχει στη διάθεση της μεγάλες ποσότητες αντιαρματικών πυραύλων.
Η οργάνωση έχει αναπτύξει, επίσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία μπορούν να ρίχνουν βόμβες, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πώς θα αντιδράσει η Χαμάς
Η Χαμάς έχει πολυετή εμπειρία στο πως να αντιμετωπίζει τον ισραηλινό στρατό. Τα τάγματα της με την πάροδο των χρόνων έχουν μετατραπεί σε μια προσαρμοστική αποτελεσματική δύναμη που εξειδικεύεται στον πόλεμο στον αστικό χώρο. Έχει έναν βραχίωνα από έμπειρους στρατηγούς, που μιλούν εβραϊκά, έχουν μελετήσει σε βάθος τις τακτικές του ισραηλινού στρατού και ξέρουν καλά πώς να τον πολεμήσουν.
Ένα σημαντικό πρόβλημα για το Ισραήλ είναι ότι σε περίπτωση που επιχειρήσει μια χερσαία εισβολή θα έρθει αντιμέτωπο με μια επίθεσή από δυνάμεις της Χαμάς που θα έχουν αναπτυχθεί και θα περιμένουν τον ισραηλινό στρατό, αλλά και με ένα δίκτυο από τούνελ που σε ορισμένα σημεία είναι εξοπλισμένο με συστήματα επικοινωνίας.
Να σημειωθεί πως στο παρελθόν τα τούνελ της Χαμάς ήταν υποτυπώδη, πλέον όμως οι μηχανικοί της έχουν εμπειρία στην κατασκευή ανθεκτικών κρυφών υπόγειων θέσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγεί για την ανάπτυξη μαχητών.
Την ίδια ώρα αν και το Ισραήλ είχε το πλεονέκτημα στην επιτήρηση, ωστόσο τα φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχει στα χέρια της Χαμάς έχουν δημιουργήσει νέες ισορροπίες, επιτρέποντας στην οργάνωση να επιτηρεί κι αυτή τις ισραηλινές γραμμές προσέγγισης.
Μπορεί το Ισραήλ να καταλάβει τη Γάζα;
Το Ισραήλ έχει τη στρατιωτική ικανότητα για να καταλάβει τη Γάζα και πιθανώς τη βούληση μετά την επίθεση του Σαββάτου που πλήγωσε ανεπανόρθωτα το κύρος του.
Το ανθρώπινο κόστος μιας χερσαίας εισβολής θα είναι βαρύ για τον ισραηλινό στρατό, τους Παλαιστίνιους, ενώ θα τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές των αιχμαλώτων.
Μακροπρόθεσμα θα ήταν δύσκολο ίσως και απίθανο να διαχειριστεί την πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ως εκ τούτου αν επιχειρήσει να επανανακαταλάβει τη Γάζα θα το κάνει με στόχο να τελειώνει μια για πάντα με τη Χαμάς.
0 Σχόλια