Ενώ βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει άμεση επίδραση στην προσφορά, είναι προφανές πώς οι επόμενες 24 με 48 ώρες θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό.
Οι επενδυτές πετρελαίου αντιμετωπίζουν έναν αλλαγμένο κόσμο που οδεύει προς μια νέα πραγματικότητα.
Με την ξαφνική έκρηξη του πολέμου στο Ισραήλ, μετά από αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Χαμάς, ο φόβος και η αβεβαιότητα στις αγορές θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές του αργού πετρελαίου.
«Η σύγκρουση ενέχει κίνδυνο υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και κινδύνους τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τις προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσε στο Reuters, ο Karim Basta, επικεφαλής οικονομολόγος της III Capital Management.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής hedge fund, Pierre Andurand, κορυφαίος στον τομέα της ενέργειας, σημείωσε ότι πολλοί τον ρώτησαν «αν οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ θα έχουν αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου».
Αν και ο Andurand δεν αναμένει μεγάλο αντίκτυπο στην προσφορά πετρελαίου ή μεγάλη άνοδο της τιμής τις επόμενες ημέρες, αναγνώρισε ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου είναι χαμηλά «και οι περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία θα οδηγήσουν σε περισσότερα αποθέματα τους επόμενους μήνες.
Η αγορά θα πρέπει τελικά να ικετεύει για περισσότερη προμήθεια από τη Σαουδική Αραβία, κάτι που πιστεύω ότι δεν θα συμβεί κάτω από 110 δολάρια Brent».
Η άνοδος του πετρελαίου
Το αργό πετρέλαιο Brent βρίσκεται επί του παρόντος περίπου στα 88 δολάρια, έχοντας εκτιναχθεί περισσότερο από 3% από τις επιθέσεις στο Ισραήλ.
Τον Σεπτέμβριο, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ παρουσίασε τις βραχυπρόθεσμες ενεργειακές της προοπτικές, γράφοντας ότι με την εκτεταμένη μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας μέχρι το τέλος του έτους, η πρόβλεψή της θα είναι «κατά μέσο όρο 93 δολάρια το βαρέλι» το τέταρτο τρίμηνο, με την πτώση των τιμών να ξεκινά το επόμενο έτος.
Φυσικά, αυτό έγινε πριν από την έκρηξη βίας αυτού του Σαββατοκύριακου.
Η επόμενη εκτίμηση του οργανισμού αναμένεται αυτή την εβδομάδα.
Ο Andurand σημείωσε ότι «τους τελευταίους 6 μήνες έχουμε δει μια πολύ μεγάλη αύξηση στην ιρανική προσφορά» λόγω της αδύναμης επιβολής των κυρώσεων.
Το Ιράν, φυσικά, είναι μεγάλος υποστηρικτής της Χαμάς και, δεδομένου αυτού, ο Andurand πιστεύει ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα» η κυβέρνηση Μπάιντεν να αρχίσει να επιβάλλει πιο αυστηρές κυρώσεις στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Αυτό θα «σφίξει περαιτέρω την αγορά πετρελαίου», έγραψε.
Ο ρόλος του Ιράν
«Το Ιράν παραμένει ένας πολύ μεγάλος μπαλαντέρ», είπε στο Bloomberg η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets και πρώην αναλύτρια της CIA.
«Το Ισραήλ θα κλιμακώσει τον μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο του εναντίον του Ιράν» και «αυτό που είναι απρόβλεπτο είναι πώς θα αντιδρούσε το Ιράν σε μια τέτοια όξυνση».
Όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις στο Ιράν το 2011, η χώρα απείλησε να αποκλείσει τα στενά του Ορμούζ, μια στενή ναυτιλιακή οδό που διαχειρίζεται περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου υδρομεταφερόμενου πετρελαίου, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το Ιράν υποχώρησε από την απειλή, με τις ΗΠΑ να παρακολουθούν στενά την πλωτή οδό για ενδείξεις διακοπής.
Αλλά η πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου, όσο ακραίο κι αν είναι, υπονοεί το είδος της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι έμποροι.
Ο Chamath Palihapitiya, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας VC Social Capital, εκτίμησε ότι οι τιμές του πετρελαίου αναπόφευκτα θα εκτοξευθούν, γράφοντας: «Πώς το πετρέλαιο δεν εκτοξεύεται ξανά τώρα μετά από δύο θερμούς πολέμους (Ισραήλ-Χαμάς και Ρωσία-Ουκρανία) μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. από τον ΟΠΕΚ και με τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ [Strategic Petroleum Reserves] στα ίδια επίπεδα με τα μέσα της δεκαετίας του 1980;».
«Σίγουρα θα υπάρξει φόβος για τις συναλλαγές», είπε ο Phil Flynn, αναλυτής στην Price Futures Group στο Σικάγο.
«Ενώ βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει άμεση επίδραση στην προσφορά, είναι προφανές πώς οι επόμενες 24 με 48 ώρες θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό».
0 Σχόλια