Ticker

7/recent/ticker-posts

Αρνητικές σκέψεις: Τι κερδίζουν όσοι μαθαίνουν να τις διώχνουν απ’ το μυαλό τους

αρνητικές σκέψεις
Ευρήματα νέας μελέτης αμφισβητούν έναν από τους πυλώνες της ψυχαναλυτικής θεωρίας, λένε οι ερευνητές.

Αν θέλετε να βελτιώσετε την ψυχική υγεία σας, μάθετε να καταστέλλετε τις αρνητικές σκέψεις και τους φόβους σας, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Καίημπριτζ.

Σε διεθνή μελέτη που συντόνισαν διαπίστωσαν πως η τακτική αυτή μπορεί να βοηθήσει ακόμα και πάσχοντες από μετατραυματικό στρες.

Τα ευρήματά τους αντικρούουν έναν από τους πυλώνες της ψυχαναλυτικής θεωρίας. «Όλοι γνωρίζουμε την φροϋδική άποψη που πρεσβεύει πως όταν καταστέλλουμε τα συναισθήματα ή τις σκέψεις μας, αυτά παραμένουν στο υποσυνείδητό μας,  επηρεάζοντας ολέθρια τη συμπεριφορά και την ευεξία μας», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Michael Anderson, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Καίημπριτζ.

«Αυτό είναι εξ άλλου το νόημα της ψυχοθεραπείας. Να φέρει στο προσκήνιο αυτές τις αρνητικές σκέψεις για να τις αντιμετωπίσουμε και να τις αποδυναμώσουμε», πρόσθεσε.

Ωστόσο σε μελέτη που πραγματοποίησε με τους συνεργάτες του σε 16 χώρες του κόσμου, διαπίστωσε πως η καταστολή των αρνητικών σκέψεων δεν είχε τις επιπτώσεις που αναμένονταν.

Η μελέτη

Στη μελέτη, που διεξήχθη εν μέσω της πανδημίας, εντάχθηκαν συνολικώς 120 εθελοντές. Οι επιστήμονες τους ζήτησαν να σκεφτούν 20 αρνητικά γεγονότα που θα μπορούσαν να τους συμβούν εντός της επομένης διετίας. Τους ζήτησαν επίσης να σκεφτούν και 20 θετικά και 36 ουδέτερα γεγονότα.

Κάθε ένα από τα γεγονότα αυτά βαθμολογήθηκε με βάση ορισμένες παραμέτρους, όπως μεταξύ άλλων:

  • Η πιθανότητα να συμβεί
  • Η εγγύτητά του στο παρόν
  • Το επίπεδα του άγχους ή της χαράς που προκαλούσε
  • Οι αρνητικές σκέψεις που δημιουργούσε και η συχνότητα με την οποία το σκέφτονταν οι εθελοντές
  • Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του
  • Η συναισθηματική ένταση που προκαλούσε

Οι ερευνητές υπέβαλλαν μέσω διαδικτύου όλους τους εθελοντές σε εκπαίδευση επί 3 ημέρες, με την οποία τους δίδαξαν να σκέφτονται έντονα ή να σταματούν να σκέφτονται διάφορα αρνητικά ή ουδέτερα γεγονότα.

Οι επιδράσεις της καταστολής

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances. Όπως γράφουν οι ερευνητές, κατά την έναρξή της, στο τέλος της τρίτης μέρας και έπειτα από 3 μήνες, αξιολόγησαν την ψυχική κατάσταση των εθελοντών τους.

Όπως διαπίστωσαν, όσο κατέστελλαν οι εθελοντές τις αρνητικές σκέψεις τους, τόσο λιγότερο «ζωντανές» και τρομακτικές γίνονταν αυτές. Επιπλέον, τόσο λιγότερο τους απασχολούσαν και τόσο λιγότερο άγχος τους προκαλούσαν.

Με αυτό τον τρόπο, σταδιακά βελτιωνόταν η ψυχική υγεία τους. Ωστόσο η καταστολή των ουδέτερων γεγονότων και σκέψεων, δεν παρείχε ανάλογα οφέλη.

Επιπλέον, σημαντικό όφελος αποκόμισαν και οι εθελοντές οι οποίοι κατά την πρώτη αξιολόγηση παρουσίαζαν συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Στην πραγματικότητα, όσοι κατέστελλαν αποτελεσματικά τις αρνητικές σκέψεις τους είχαν μείωση 16% κατά μέσον όρο στα αρνητικά συναισθήματά τους. Βελτιώθηκαν επίσης κατά 10% τα θετικά συναισθήματά τους.

Τα οφέλη αυτά ήταν εμφανή ακόμα και 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης. Και αυτό διότι οι εθελοντές οικειοθελώς εξακολουθούσαν να καταστέλλουν τις αρνητικές σκέψεις τους και τους νέους φόβους που αποκτούσαν.

Τη μεγαλύτερη βελτίωση απ’ όλους παρουσίασαν οι εθελοντές με την μεγαλύτερη ψυχική επιβάρυνση κατά την έναρξη της μελέτης, λένε οι ερευνητές. Αναφέρουν επίσης ότι μία εθελόντρια εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από την τεχνική, ώστε την δίδαξε στη μητέρα και την κόρη της.

Τη μελέτη χρηματοδότησε το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο (MRC) του Ηνωμένου Βασιλείου και το Επιστημονικό Ίδρυμα Mind.

Φωτογραφία: iStock

Ρούλα Τσουλέα

ΠΗΓΗ 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια