Ticker

7/recent/ticker-posts

Νεολαία και Πολιτική: Αναζητώντας τον Δρόμο της Συμμετοχής. Πρόταση Σύστασης Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας.

Του Δημήτρη Ζαγκουντίνου

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης προς την πολιτική. Αυτή η απογοήτευση έχει ενταθεί κατά μεγάλο βαθμό και από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο βέβαια αφορά τη νέα γενιά, που μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει δει τα όνειρά της να διαλύονται.

Οι νέοι και οι νέες όχι απλώς απομακρύνονται από την πολιτική, αλλά αντιμετωπίζουν γενικώς με αποστροφή το πολιτικό σύστημα. Αισθάνονται ότι δεν υπάρχει χώρος για την έκφραση των απόψεών τους μέσα στο υπάρχον πολιτικό πλαίσιο. Αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς η νέα γενιά αποτελεί το μέλλον της κοινωνίας μας.

Ωστόσο, υπάρχει μια λύση στον ορίζοντα. Μια αρχή ώστε να αντιμετωπιστεί αυτήν η κατάσταση είναι η σύσταση ενός Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Το εν λόγω συμβούλιο θα έχει ως στόχο να ενσωματώσει τους νέους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, να δημιουργήσει τοπικές στρατηγικές για τη νεολαία και να προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

Η συμμετοχή των νέων σε αυτό το συμβούλιο θα ενθαρρύνει και θα καλλιεργήσει τον διάλογο και την κριτική σκέψη και δράση σε πολλούς τομείς. Επίσης, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης των νέων, ανοίγοντας έναν δρόμο προς την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία και την πολιτική καθώς η φωνή τους θα εισακούγεται στα δημοτικά συμβούλια του δήμου.

Στο δήμο μας εξαιτίας των πολύ μεγάλων αποστάσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας θα είναι και ένας τρόπος ώστε να έρθουν πιο κοντά και να ενωθούν οι νέοι από όλες τις γωνιές της περιοχής μας. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στο συμβούλιο και οι ετεροδημότες (νέοι του δήμου μας που διαμένουν σε άλλες περιοχές) ώστε να ασχολούνται με τα θέματα που αφορούν τον τόπο μας, ακόμα και εξ αποστάσεως. Έτσι, θα καλλιεργηθεί ένα πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ των νέων δημοτών μας, που είναι και το μέλλον του τόπου μας.

Μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, οι νέοι καταφέρνουν να έχουν πλέον φωνή στην λήψη αποφάσεων, να εισακούγονται οι απόψεις και τα προβλήματά τους, και φυσικά να ζητούν και να διεκδικούν, χτίζοντας έτσι τα θεμέλια για το μέλλον του δήμου μας, το δικό τους μέλλον!

Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της αποστροφής από την πολιτική, καθώς επίσης και ένας τρόπος να ανακτηθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα, με την ενεργή συμμετοχή τους σε αυτό.

Διαδικασία Σύστασης Δημοτικού Συμβουλίου Νέων:
Στην Ελλάδα, η διαδικασία σύστασης Δημοτικού Συμβουλίου Νέων (ΔΣΝ) ορίζεται από το νομικό πλαίσιο και τις κανονιστικές διατάξεις της χώρας. Εδώ είναι μια γενική επισκόπηση της διαδικασίας σύστασης ενός ΔΣΝ στην Ελλάδα:

1. Συγκέντρωση Ενδιαφερομένων: Η διαδικασία ξεκινά με τη συγκέντρωση ενδιαφερομένων νέων πολιτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ΔΣΝ. Αυτοί οι νέοι πρέπει να είναι κάτοικοι της συγκεκριμένης δημοτικής ενότητας.

2. Σύνταξη Πρότασης: Οι ενδιαφερόμενοι νέοι συντάσσουν μια πρόταση για τη σύσταση του ΔΣΝ. Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει τους σκοπούς, τη δομή, τον τρόπο λειτουργίας και τους στόχους του ΔΣΝ.

3. Υποβολή της Πρότασης: Η πρόταση υποβάλλεται στο Δημοτικό Συμβούλιο της συγκεκριμένης πόλης ή δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξετάζει την πρόταση και αποφασίζει εάν θα εγκριθεί.

4. Σύσταση του ΔΣΝ: Εάν η πρόταση εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, προχωρείτε στη σύσταση του ΔΣΝ. Αυτό περιλαμβάνει την επιλογή μελών του ΔΣΝ, τη δημιουργία του κανονισμού λειτουργίας και άλλες λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία του συμβουλίου.

5. Λειτουργία του ΔΣΝ: Το ΔΣΝ λειτουργεί σύμφωνα με τον κανονισμό του και συμμετέχει σε δράσεις και προγράμματα που αφορούν τη νεολαία και την τοπική κοινότητα. Τα μέλη του ΔΣΝ εκλέγονται ή διορίζονται για ένα συγκεκριμένο διάστημα, και συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές για την υλοποίηση των έργων και των πρωτοβουλιών τους.

Προσωπική ιστοσελίδα:
https://zagoudinos.gr/

Ζαγκουντίνος Δημήτριος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό:
«Δύναμη Επανεκκίνησης» - Χρήστος Ζευκλής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια