Ticker

7/recent/ticker-posts

Η Καλαμιά απέναντι σε μεγαλοεπενδυτές ΑΠΕ: Σε αναμονή για την συνέχιση της προσωρινής διακοπής των εργασιών των φωτοβολταϊκών

Η Καλαμιά απέναντι σε μεγαλοεπενδυτές ΑΠΕ: Σε αναμονή για την συνέχιση της προσωρινής διακοπής των εργασιών των φωτοβολταϊκών

Δικάστηκε την Τέταρτη το πρωί το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων κατοίκων της Καλαμιάς για τη διακοπή των εργασιών των τριών φωτοβολταϊκών έργων της Lightsource BP μέσα σε μια πολύωρη διαδικασία που κράτησε έξι ώρες. Αύριο θα αποφασιστεί η διατήρηση της προσωρινής διαταγής διακοπής των εργασιών μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Το επιχείρημα των κατοίκων είναι ότι πρόκειται για προϋφιστάμενο οικισμό του 1923 με προεδρικό διάταγμα να προβλέπει ότι δεν επιτρέπονται εγκαταστάσεις σε αυτούς τους οικισμούς ούτε καν χαμηλής όχλησης σε ακτίνα των 500 μέτρων. Οπότε η εγκατάστασή τους αποτελεί παραβίαση προεδρικού διατάγματος αφενός, αφετέρου πρόκειται για ένα ενιαίο έργο 45 MW που έχει κατατμηθεί, έχει σπάσει σε τρία κομμάτια. Το γεγονός ότι υπάρχουν κοινές μελέτες, κοινός φορέα υλοποίησης, κοινή αδειοδοτική διαδικασία και μικρή απόσταση μεταξύ των τριών έργων συνθέτουν το παζλ των προϋποθέσεων της κατάτμησης. Επίσης επισημάνθηκε από τους συνηγόρους των κατοίκων ότι αποκρύπτονται στις περιβαλλοντικές μελέτες η απόσταση των έργων από την Καλαμιά, ενώ αναφέρεται για τους διπλανούς οικισμούς όπως Βατερό, Λυγερή, Αλωνάκια.

Οι δικηγόροι των εταιριών προέβαλαν ενστάσεις για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Πρώτον διότι όλες οι εταιρίες πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τη ΔΕΗ όπου κρίνεται απαράδεκτη η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, αλλά και γιατί μια από τις εταιρείες της αίτησης δεν ήταν και η ιδιοκτήτρια του έργου. Υποστήριξαν ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, τονίζοντας ότι εκδόθηκε άδεια από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που τώρα έρχεται να υπερασπιστεί τους κατοίκους. Επίσης τονίστηκε ότι δεν έγινε ποτέ κάποια προσφυγή. Το ειδικό χωροταξικό του 2008 υπερισχύει για τις χρήσεις γης και αυτό προβλέπει απόσταση από οικισμούς για αιολικά πάρκα και όχι φωτοβολταϊκά. Λέχθηκε επίσης ότι μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΕ δόθηκε εγγυητική επιστολή λίγο κάτω των 2 εκ ευρώ, που θα καταπέσει αν καθυστερήσει το έργο.

Το Ελληνικό Δημόσιο παραστάθηκε δια της παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ασκώντας πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των εταιριών και κατά των κατοίκων της Καλαμιάς. Μίλησε για ζωτικής σημασία έργο, το οποίο αν δεν γίνει θα επιβαρυνθεί το δημόσιο.

Δυο δικηγόροι εκπροσώπησαν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εξηγώντας ότι η υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις αποτελεί ηλεκτρονικό έντυπο και αν το έργο λαμβανόταν ως ενιαίο θα υπήρχε διαφορετική αδειοδοτική διαδικασία. Επίσης πρόσθεσαν ότι το ΠΕΣΠΑ αποτελεί όργανο της Αποκεντρωμένης μετά και το επιχείρημα των εταιρειών ότι η Περιφέρεια συμμετείχε σε αυτό και στην έγκριση των δυο μεγάλων έργων 20 ΜW το καθένα.

Ο μάρτυρας που εξετάστηκε μηχανολόγος- μηχανικός της Lightsource BP αναφέρθηκε στις αδελφές εταιρίες , ιδιοκτήτριες των τριών έργων. Πρόσθεσε ότι πάνω από 50μέτρα είναι η απόσταση των δυο φωτοβολταϊκών των 20 ΜW από τον οικισμό και πάνω από 500 μέτρα το μικρότερο των 5MW. Αναφέρθηκε επίσης στην διαφορετική διαδικασία αδειοδότησης του μικρότερου των τριών έργων. Ως τα τέλη Μαΐου του 2024 υπάρχει περιθώριο για να μην εκπέσει η εγγυητική κατά τα λεγόμενά του. Οι υπηρεσίες δόμησης δεν αναγράφουν κάτι απαγορευτικό για την εγκατάσταση πλησίον του οικισμού.

Ο Δήμος Κοζάνης δεν παραστάθηκε με κάποιον εκπρόσωπό του παρότι στην προηγούμενη υπόθεση η Ελπίδα Κουϊμτζίδου εκπροσωπούσε πελάτη της.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια