Ticker

6/recent/ticker-posts

Αποχαιρετώντας το σχολείο της καρδιάς μου. του Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Χρήστου Κουτσογιώτα

Αγαπητοί γονείς, μαθητές, συνάδελφοι και φίλοι του Μουσικού  μας Σχολείου.

Έχω την ευλογία να υπηρετώ για τριάντα επτά  περίπου  έτη στο σπουδαίο χώρο της παιδείας, της μόρφωσης και της γνώσης. Μα το καλύτερο μου το κράτησε ο Θεός για το τέλος. Να υπηρετήσω ως Διευθυντής για έξι  έτη σε ένα  σχολείο διαφορετικό, ένα σχολείο ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και παράδοσης, όπου ο μαθητής έρχεται χαρούμενος κι ο συνάδελφος φεύγει ικανοποιημένος απ᾿ αυτό. Νιώθω πως ένα κομμάτι της καρδιάς μου ανήκει σε αυτό το σχολείο. Δοξάζω τον Θεό για την τεράστια τιμή για μένα να υπηρετήσω ως Διευθυντής του.

Αυτό που μέχρι πριν έξι  χρόνια φάνταζε αδιανόητο στη σκέψη και την καρδιά μου τελικά συνέβη. Να διευθύνω ένα τέτοιο σχολείο και να ζήσω εμπειρίες πρωτόγνωρες και ανεξίτηλες στην μνήμη μου. Τι να πρωτοθυμηθώ! Ενδεικτικά αναφέρω ελάχιστα. Το μουσικοθεατρικό δρώμενο για την απελευθέρωση της πόλης ενώπιον του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου, την τιμητική εκδήλωση για το συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, με την παρουσία του συνθέτη, το φεστιβάλ Μουσικών σχολείων στη Σιάτιστα, το αφιέρωμα της ΕΡΤ1 στο σχολείο μας, τη συνεργασία με τον πρέσβη της Ουγγαρίας και με Μουσικό σχολείο της χώρας του, την εξαιρετική εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όλα αυτά τα χρόνια, ενθάρρυνα πρωτοβουλίες για το άνοιγμα του Σχολείου στην κοινωνία, την τέχνη και τον πολιτισμό, ώστε το Σχολείο μας να αποτελεί ένα φάρο πολιτισμού για την τοπική κοινωνία. Νιώθω ευλογημένος και χαρούμενος, αν καταφέραμε με το έργο μας και τις σπουδαίες εκδηλώσεις μας να αγαπήσουν οι μαθητές μας ακόμα περισσότερο τη μουσική και να εμπνευστούν με αξίες και ιδανικά για το δύσκολο στίβο στη συνέχεια της ζωής τους, σε μια κοινωνία που όλο και περισσότερο δείχνει να ξεχνά.

Χαίρομαι, ακόμη, γιατί αυτά τα έτη έγιναν σημαντικά πράγματα στο Σχολείο μας. Το πρώτο φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων στη Σιάτιστα, η καθιέρωση του Σχολείου μας ως Εξεταστικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας για το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, η εγκατάσταση ενσύρματου δικτύου ,η συντήρηση και λειτουργία των διαδραστικών πινάκων σε όλες τις τάξεις, η ίδρυση εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών, η προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η συντήρηση των μουσικών οργάνων , η ένταξη του Σχολείου σε ΣΔΕΥ με την  την παρουσία Ψυχολόγου και Κοινωνικού  Λειτουργού, αδελφοποιήσεις με σχολεία του εξωτερικού, συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαικά προγράμματα,

Ακόμα,έγιναν παρεμβάσεις που βελτίωσαν την αισθητική εικόνα του Σχολείου και τη λειτουργία του,όπως  η δημιουργία  κήπου με όμορφα λουλούδια στο παλιό διδακτήριο, η κατασκευή ράμπας στο νέο διδακτήριο με την ανάληψη του κόστους από τον Μεγάλο Ευεργέτη του Σχολείου μας κ. Κωνσταντίνο  Παπανικολάου.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους συνεργάστηκα μαζί τους. Τον αξέχαστο μακαριστό Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο, τον  Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιο, τους άρχοντες του Δήμου και της Περιφέρειας, τη Δ/ντρια Β/θμιας Εκπ/σης, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τo Ίδρυμα Μιχαήλ και Αλεξάνδρας Κουκουλίδου, τους πολύτιμους χορηγούς που βοήθησαν στις δράσεις που πραγματοποίησε το Σχολείο κατά τα είκοσι πέντε χρόνια λειτουργίας του, καθώς και τον τοπικό τύπο.

Μα πιο πολύ θέλω να ευχαριστήσω τους Μεγάλους Ευεργέτες του Σχολείου Κωνσταντίνο και Ελένη Παπανικολάου, γιατί χωρίς αυτούς δε θα υπήρχε Μουσικό Σχολείο στη Σιάτιστα.

Ευχαριστώ, ακόμη, τους προκατόχους Διευθυντές Φίλιο Γεώργιο και Ντούρου Μαρία για την προσφορά τους, αλλά και τους συναδέλφους και συνεργάτες μου, που από την πρώτη στιγμή με στήριξαν και με βοήθησαν στο έργο του διοικητικά προϊστάμενου του σχολείου αυτού. Είμαι ευγνώμων για την αμέριστη συμπαράσταση των καλών συναδέλφων, ιδιαίτερα δύο εκλεκτών συναδέλφων, που ως ακούραστοι εργάτες και με μεγάλη αγάπη για το Σχολείο υπήρξαν για μένα πολύτιμοι και αναντικατάστατοι συνεργάτες. Πρόκειται για την υποδιευθύντρια κ. Κουζιάκη Μαρία και τον εξαιρετικό συνάδελφο κ. Τσουμή Νικόλαο.

Σε λίγες μέρες παραδίδω τη Διεύθυνση του Σχολείου στον νέο Διευθυντή κ.Θεοδωρόπουλο Θωμά, στον οποίο εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο, αλλά ωραίο έργο του.Γνωρίζει πολύ καλά το Σχολείο, γιατί υπήρξε για χρόνια υποδιευθυντής του .

Αγαπητοί γονείς και μαθητές, εκπαιδευτικοί, φίλοι του Μουσικού Σχολείου αποχαιρετώντας σας, δεχθείτε το «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» της καρδιάς μου. Καμαρώνω για όλους εσάς τους παλιούς μαθητές που φοίτησαν και αποφοίτησαν, αλλά και  όσους φοιτούν σ᾿ αυτό το σχολείο. Εύχομαι σε κάθε μαθητή και μαθήτρια με υπομονή, στόχο και πίστη να βρει το δρόμο του, όσο δύσκολος και να είναι, και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Αγαπημένοι μας μαθητές κρατήστε το σχολείο μας ζωντανά για πάντα μέσα σας, και να γίνετε οι καλύτεροι πρεσβευτές του,όπως το ίδιο θα πράξω και εγώ.

Σε κάθε εκπαιδευτικό εύχομαι καλή δύναμη  στο ολοένα και δυσκολότερο έργο του. Αγαπητοί μου Εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας. Μην πτοείσθε από τις δυσκολίες, μην αποκάμετε από το αυξημένο έργο, που σας ανατέθηκε τα τελευταία χρόνια. Επιτελούμε λειτούργημα. Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας για το Σχολείο μας. Μορφώστε τις ψυχές των μαθητών σας με τα ιδανικά του Γένους μας, που αποτελούν παγκόσμιες αναγνωρισμένες αξίες, και καλλιεργήστε με τη μουσική, αλλά και με τα υπόλοιπα μαθήματα το ήθος τους.

Αγαπητοί  άρχοντες, γονείς, πολίτες της Σιάτιστας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής στηρίξτε με όλες σας τις δυνάμεις το Μουσικό Σχολείο, το καύχημα και το στολίδι της πόλης.

Μη λησμονείτε ότι,

«Χρωστάμε σ᾿ όσους ήρθαν, πέρασαν,

θα᾿ ρθούνε, θα περάσουν.

Κριτές, θα μας δικάσουν

οι αγέννητοι, οι νεκροί»  (Κ. Παλαμάς)

 

Καλή δύναμη στο έργο όλων.

Ο Κύριός μας να μας ενισχύει. Η Παναγία να σκέπει και να προστατεύει το Σχολείο μας.

 

Χρήστος Κουτσογιώτας

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια