Ticker

7/recent/ticker-posts

Ουκρανία: Ανατινάχτηκε το υδροηλεκτρικό φράγμα στη Νόβα Καχόβκα - Ορισμένες περιοχές έχουν ήδη πλημμυρίσει

 φράγμα Νόβα Καχόβκα

Πελώριο υδροηλεκτρικό φράγμα που ανεγέρθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης και βρίσκεται στο τμήμα της Χερσώνας (νότια Ουκρανία) που ελέγχεται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις "ανατινάχθηκε" σήμερα, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει τεράστια ποσότητα νερού, σύμφωνα με τις εμπόλεμες πλευρές, που αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή της υποδομής κρίσιμης σημασίας. 

 

πηγή βίντεο:pronews

Βίντεο που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης –δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν προς το παρόν - εικονίζουν πολύ ισχυρές εκρήξεις στο φράγμα στη Νόβα Καχόβκα, πάνω στον Δνείπερο ποταμό. Άλλα βίντεο δείχνουν τεράστιες ποσότητες νερού να βγαίνουν από τα συντρίμμια του φράγματος και σοκαρισμένους διερχόμενους.

Το φράγμα, με 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Στον ταμιευτήρα του βρίσκονται 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνται τόσο η ουκρανική χερσόνησος της Κριμαίας - που κατέχεται από τη Ρωσία από το 2014 - όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Οι αντίπαλες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για την καταστροφή του φράγματος.

"Το [φράγμα στην] Καχόβκα ανατινάχθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής", ανέφερε η διοίκηση νότιου τομέα του ουκρανικού στρατού μέσω Facebook. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι "η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση".

Σύμφωνα με αξιωματούχους προσκείμενους στη Μόσχα που μίλησαν σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το φράγμα βομβαρδίστηκε από τους Ουκρανούς. Αξιωματούχος εγκατεστημένος από τη Μόσχα στην περιοχή μίλησε για "πολύ σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια", ορολογία που επίσης παραπέμπει σε ουκρανική επίθεση.

Η εκκένωση κοινοτήτων στην περιοχή έχει ήδη αρχίσει, ανέφερε ο νόμιμος Ουκρανός περιφερειάρχης Χερσώνας Ολεξάντρ Προκούντιν.

"Εντός πέντε ωρών το νερό θα έχει φθάσει σε κρίσιμο επίπεδο", προειδοποίησε ο κ. Προκούντιν μέσω Telegram στις 06:45 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

Κατά το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, κάπου 80 κοινότητες θα χρειαστεί να εκκενωθούν στην περιοχή.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν το φράγμα της Καχόβκα  "εν μέσω πανικού", ανέφερε η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας.

"Οι κατακτητές ανατίναξαν πανικόβλητοι το φράγμα του Νόβα Καχόβκα - πρόκειται για μια προφανή πράξη τρομοκρατίας και ένα έγκλημα πολέμου, το οποίο θα αποτελέσει απόδειξη σε διεθνές δικαστήριο", ανέφερε μέσω Telegram.

Ρωσικά ΜΜΕ: 22.000 άνθρωποι, 14 οικισμοί κινδυνεύουν από πλημμύρες 

22.000 άνθρωποι ζουν σε 14 οικισμούς στη νότια περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν μετά την έκρηξη στο φράγμα Νόβα Καχόβκα, δήλωσε την Τρίτη ο διορισμένος από τη Μόσχα κατοχικός διοικητής της περιοχής, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti.

Η στάθμη των υδάτων γύρω από το φράγμα Νόβα Καχόβκα έχει ανέλθει κατά πέντε μέτρα, ενώ αρκετές περιοχές που βρίσκονται στην πορεία των υδάτων έχουν ήδη πλημμυρίσει πλήρως, ανέφερε νωρίτερα το RIA Novosti, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Ρώσος αξιωματούχος: Οι κάτοικοι 300 σπιτιών της Νόβα Καχόβκα εκκενώθηκαν

Διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην πόλη Νόβα Καχόβκα δήλωσε ότι οι κάτοικοι περίπου 300 σπιτιών εκκενώθηκαν μετά την έκρηξη του φράγματος, σύμφωνα με το TASS.

Το TASS επικαλέστηκε επίσης τον εγκατεστημένο από τη Ρωσία δήμαρχο της Νόβα Καχόβκα, Βλαντίμιρ Λεοντίεφ, ο οποίος δήλωσε ότι μέρος της πόλης αποσυνδέθηκε από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για λόγους ασφαλείας.

Ουκρανός αξιωματούχος: Αρκετοί οικισμοί έχουν πλημμυρίσει στη νότια Ουκρανία

Ο Ολεξάντρ Προκούντιν δήλωσε - σύμφωνα με το BBC - ότι τουλάχιστον οκτώ διαφορετικοί οικισμοί στην περιοχή έχουν ήδη πλημμυρίσει μετά την καταστροφή του φράγματος και οι αρχές προετοιμάζονται για περισσότερες πλημμύρες σε ολόκληρη την περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 16.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

Οι κάτοικοι στις περιοχές που κινδυνεύουν απομακρύνονται με λεωφορεία στη Χερσώνα και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε διάφορες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο, σημείωσε ο Προκούντιν μέσω Telegram. Ένα τρένο θα αναχωρήσει από τη Χερσώνα για τη νότια πόλη του Μικολάιφ το μεσημέρι, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε ότι έως και 80 οικισμοί κινδυνεύουν να πλημμηριστούν μετά την έκρηξη του φράγματος.

Η έκρηξη στο φράγμα Νόβα Καχόβκα είναι μια "οικοκτονία" - Ο Ζελένσκι συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας

Η καταστροφή από τη Ρωσία του φράγματος της Νόβα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία συνιστά μια "οικοκτονία", όμως Ουκρανοί και περιφερειακοί αξιωματούχοι εργάζονται για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκαλεί κατεπειγόντως σήμερα το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ έγραψε επίσης στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, χωρίς να επεκταθεί, πως οι ενέργειες της Ρωσίας δημιουγργούν επίσης απειλή για το γειτονικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Εξάλλου ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Κροατίας Ολέξιι Ντανίλοφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι θα συγκαλέσει κατεπειγόντως σήμερα το εν λόγω συμβούλιο μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Νόβα Καχόβκα.

Η καταστροφή από τη Ρωσία του φράγματος επιβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις της Μόσχας "πρέπει να εκδιωχθούν" από όλη την Ουκρανία, δήλωσε ακόμη ο Ζελένσκι.

"Ρώσοι τρομοκράτες. Η καταστροφή του φράγματος επιβεβαιώνει για όλο τον κόσμο ότι πρέπει να εκδιωχθούν από κάθε γωνιά της ουκρανικής γης", ανέφερε μέσω Telegram. "Ούτε ένα μέτρο δεν πρέπει να τους μείνει, γιατί χρησιμοποιούν κάθε μέτρο για τρομοκρατία".

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε από τη μεριά του μέσω Twitter ότι "η Ρωσία κατέστρεψε το φράγμα της Καχόβκα προκαλώντας ίσως τη μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες πολίτες. Πρόκειται για ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η Ρωσία, ο μεγαλύτερος τρομοκράτης του 21ου αιώνα, είναι να τη διώξουμε από την Ουκρανία".

Ουκρανία: Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Καχόβκα καταστράφηκε ολοσχερώς

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Καχόβκα στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της νότιας Ουκρανίας έχει "καταστραφεί ολοσχερώς" και δεν μπορεί να αποκατασταθεί, δήλωσε την Τρίτη η κρατική υδροηλεκτρική εταιρεία της Ουκρανίας.

Ρωσία: Το μισό άνοιγμα του φράγματος καταστράφηκε, η κατάρρευση συνεχίζεται

Το μισό άνοιγμα του φράγματος Νόβα Καχόβκα έχει καταστραφεί και η κατασκευή συνεχίζει να καταρρέει μετά από νυχτερινά πλήγματα εναντίον του, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα καταστράφηκε εν μέρει από "πολλαπλά πλήγματα" της Ουκρανίας, υποστήριξαν προηγουμένως σήμερα οι τοπικές αρχές που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα. "Το φράγμα της Καχόβκα έγινε στόχος πολλαπλών πληγμάτων" στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ο οποίος υποστήριξε πως από τα πλήγματα καταστράφηκαν οι βάνες του φράγματος και δημιουργήθηκε ένα "ανεξέλεγκτος πίδακας νερού.

Ρώσος αξιωματούχος: Πιθανότατα αδύνατη η επισκευή του φράγματος μετά την έκρηξη

Ένας διορισμένος από τη Μόσχα αξιωματούχος στην ουκρανική πόλη Νόβα Καχόβκα, η οποία τελεί υπό ρωσική κατοχή, δήλωσε την Τρίτη ότι είναι πιθανότατα αδύνατο να επισκευαστεί το φράγμα μετά την έκρηξη.

Σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Βλαντίμιρ Λεοντέφ δήλωσε ότι η ζημιά στο φράγμα ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς ουκρανικών χτυπημάτων. Το Reuters σημειώνει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει τις δηλώσεις του.

Έντονη ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom ανακοίνωσε πως ο ελεγχόμενος από τη Μόσχα πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεν απειλείται μετά τη ρήξη του γειτονικού φράγματος της Νόβα Καχόβκα, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο η Ρωσία ελέγχει από το Μάρτιο του 2022, ανέφερε με χωριστή δήλωσή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

Η ουκρανική κρατική υπηρεσία ατομικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε από την πλευρά της πως η καταστροφή του φράγματος δημιουργεί μεν απειλή για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αλλά η κατάσταση στην εγκατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέφερε μέσω του Twitter πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και πως "στο σταθμό δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια".

Η Energoatom υποστήριξε πως το φράγμα ανατίναξαν οι Ρώσοι εισβολείς.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας, η στάθμη του νερού στη Δεξαμενή Καχόβκα μειώνεται γρήγορα, δημιουργώντας μια "πρόθετη απειλή" για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

"Το νερό από τη Δεξαμενή Καχόβκα είναι απαραίτητο για τα συστήματα ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια", ανέφερε η Energoatom μέσω της εφαρμογής Telegram.

"Αυτή τη στιγμή η δεξαμενή νερού του πυρηνικού σταθμού είναι γεμάτη: στις 8 π.μ., η στάθμη του νερού ήταν στα 16,6 μέτρα, επαρκής για τις ανάγκες του σταθμού. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο σταθμό βρίσκεται υπό έλεγχο, ουκρανικό προσωπικό ελέγχει όλους τους δείκτες", πρόσθεσε.

Κριμαία: Η έκρηξη του φράγματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα υδροδότησης

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχει κίνδυνος να πέσει η στάθμη των υδάτων στο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας, μέσω του οποίου μεταφέρεται νερό στη χερσόνησο από τον ποταμό Ντνίπρο, μετά την έκρηξη στο φράγμα Νόβα Καχόβκα.

Σε δήλωσή του στο Telegram, ο Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η Κριμαία έχει επαρκή αποθέματα νερού προς το παρόν και ότι το επίπεδο του κινδύνου θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι η Κριμαία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το νερό του καναλιού.

Το κανάλι μπλοκαρίστηκε από την Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Ο αποκλεισμός οδήγησε σε οξεία έλλειψη νερού στη χερσόνησο, η οποία έληξε μόνο αφότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το κανάλι τον Μάρτιο του 2022. 

 

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια