Ticker

7/recent/ticker-posts

 κανέλα

Η κανέλα και η χρήση της τόσο στην μαγειρική όσο και στην παραδοσιακή ιατρική χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω σε διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

Ό Ιπποκράτης αναφέρει την χρήση βοτάνων, μπαχαρικών και άλλων συστατικών του φυτικού βασιλείου που χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς και ιατρικούς σκοπούς.
Η κανέλα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μπαχαρικά γιατί κάνει ξεχωριστά τα πιάτα μας. Προσφέρει άρωμα, γεύση και χρώμα σε φαγητά και σε γλυκές παρασκευές.

Είδη κανέλας

Σήμερα στα ράφια των καταστημάτων βρίσκουμε δύο είδη κανέλας: την κανέλα Κεϋλάνης και την Κασσία.

Αυτό που τις ξεχωρίζει είναι το ποσοστό περιεκτικότητας σε ένα συστατικό, την κουμαρίνη. Μιας ουσίας που σε τακτική κατανάλωση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον οργανισμό γιατί είναι ισχυρά τοξική.

Η κανέλα Κεϋλάνης ή αλλιώς «γνήσια» έχει πιο ήπιο άρωμα, καστανό χρώμα, πιο γλυκιά γεύση και πολύ μικρό ποσοστό κουμαρίνης. Η Κασσία αντίστοιχα, προέρχεται από την Κίνα, έχει πιο κοκκινωπό χρώμα σε σχέση με την κανέλα Κεϋλάνης καθώς επίσης δυνατή γεύση και οσμή. Τα ποσοστά κουμαρίνης που περιέχει είναι αρκετά υψηλά.

Ιδιότητες και οφέλη

Που μπορεί όμως να μας βοηθήσει η κατανάλωση της κανέλας;

Ανακουφίζει τις κράμπες κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσης

Οι κράμπες και οι ναυτίες είναι συμπτώματα που ταλαιπωρούν τον γυναικείο πληθυσμό. Όταν δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια ( φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, ενδομητρίωση, αδενομύωση) που να τα προκαλούν, ένα ρόφημα κανέλας είναι μια φυσική επιλογή χωρίς παρενέργειες.

Η κανέλα αποτελεί σύμμαχο στην διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ

Οι ιδιότητες της κανέλας σε σχέση με τον Σακχαρώδη Διαβήτη μελετώνται εδώ και πολλά χρόνια. Μπορεί και μιμείται την δράση της ινσουλίνης της ορμόνης που φροντίζει να κρατάει τα επίπεδα του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Η κατανάλωση κανέλας βελτίωσε τις τιμές του σακχάρου σε άτομα με προδιαβήτη.

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Το ρόφημα από κανέλα μπορεί να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου με κύριο σύμπτωμα τη διάρροια. Μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο στην κοιλιά και από την δυσκινητικότητα του εντέρου.

Συμβάλλει στην μείωση των φλεγμονών

Η φλεγμονή είναι ένας μηχανισμός άμυνας και επιδιόρθωσης όταν το σώμα δέχεται επίθεση από παθογόνους μικροοργανισμούς και θέλει να τους αντιμετωπίσει.

Όταν όμως η φλεγμονή εξελίσσεται σε χρόνια μπορεί να βλάψει κάποιο όργανο του σώματος. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει η κανέλα μπορεί να επιβραδύνουν ή να εμποδίσουν την κυτταρική βλάβη.

Κανέλα και η επίδραση της στη νόσο Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Τελευταία μελετάται η δράση της κανέλας στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνες, συστατικά της κανέλας, συμβάλλουν στην μείωση των συμπτωμάτων.

Στην νόσο του Πάρκινσον, ο μηχανισμός δράσης της κανέλας έχει να κάνει με τον τρόπο που την μεταβολίζει ο οργανισμός και μπορεί να εμποδίσει την αλλοίωση που προκαλεί η ασθένεια στον εγκέφαλο. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία

Σύμφωνα με τα δεδομένα μιας ανασκόπησης, οι τιμές της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της LDL (κακή χοληστερόλη), μπορούν να μειωθούν καταναλώνοντας 1,5 γραμμάρια ή ¾ κουτάλι γλυκού κανέλα. Η διατήρηση των ανωτέρω εντός των φυσιολογικών ορίων, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Πώς μπορούμε να την καταναλώσουμε;

Η κανέλα μπορεί να καταναλωθεί και να μας χαρίσει το μοναδικό άρωμα και τα οφέλη της με διάφορους τρόπους:

  • σαν ρόφημα
  • να πασπαλίσουμε τα φρούτα μας, το χυλό βρώμης ή το ρυζόγαλο μας
  • να αρωματίσουμε τα smoothies

Η κατανάλωση της κανέλας σε μικρή ποσότητα είναι γενικά ασφαλής. Πολλές φορές επικρατεί η αντίληψη ότι για να έχουμε μεγαλύτερο όφελος, αυξάνουμε την ποσότητα, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες ακόμη και σε υγιεινές επιλογές.

Προτείνεται να χρησιμοποιείται η «γνήσια» κανέλα ή αλλιώς κανέλας Κεϋλάνης, λόγω μικρότερης περιεκτικότητας σε κουμαρίνη για όσους την καταναλώνουν καθημερινά.

Βιβλιογραφία
  • Błaszczyk N, Rosiak A, Kałużna-Czaplińska J. The Potential Role of Cinnamon in Human Health. Forests. 2021; 12(5):648. https://doi.org/10.3390/f12050648
  • Blahová J, Svobodová Z. Assessment of coumarin levels in ground cinnamon available in the Czech retail market. ScientificWorldJournal. 2012;2012:263851. doi: 10.1100/2012/263851. Epub 2012 Jun 18. PMID: 22761548; PMCID: PMC3385612.
  • Khasnavis S, Pahan K. Sodium benzoate, a metabolite of cinnamon and a food additive, upregulates neuroprotective Parkinson disease protein DJ-1 in astrocytes and neurons. J Neuroimmune Pharmacol. 2012 Jun;7(2):424-35. doi: 10.1007/s11481-011-9286-3. Epub 2011 Jun 24. PMID: 21701815; PMCID: PMC3189510.
  • Emad H. Kutbi, Mohammad Hassan Sohouli, Somaye Fatahi, Abolfazl Lari, Farzad Shidfar, Maha Mari Aljhdali, Faisal Musaad Alhoshan, Saad Saif Elahi, Hashem Ameen Almusa & Ahmed Abu-Zaid (2022) The beneficial effects of cinnamon among patients with metabolic diseases: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized-controlled trials, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 62:22, 6113-6131, DOI: 10.1080/10408398.2021.1896473
  • Rao PV, Gan SH. Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:642942. doi: 10.1155/2014/642942. Epub 2014 Apr 10. PMID: 24817901; PMCID: PMC4003790.
  • Jaafarpour M, Hatefi M, Najafi F, Khajavikhan J, Khani A. The effect of cinnamon on menstrual bleeding and systemic symptoms with primary dysmenorrhea. Iran Red Crescent Med J. 2015 Apr 22;17(4):e27032. doi: 10.5812/ircmj.17(4)2015.27032. PMID: 26023350; PMCID: PMC4443385.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια