Ticker

6/recent/ticker-posts

Παγκόσμια ανησυχία για τον «παγετώνα της αποκάλυψης»: Εάν λιώσει θα φέρει την καταστροφή του πλανήτη

Παγετώνας στην Ανταρκτική (AP Photo/Evan Vucci, Pool, File)
Παγετώνας στην Ανταρκτική (AP Photo/Evan Vucci, Pool, File)

Ένα κομμάτι πάγου στο μέγεθος της Φλόριντα, που ονομάζεται παγετώνας Thwaites επιπλέει στο δυτικό τμήμα της Ανταρκτικής. Ένα δεύτερο όνομα που του δίνουν είναι ο «παγετώνας της ημέρας της κρίσης» επειδή αν λιώσει, θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφική άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Νέα έρευνα έδειξε ότι ο «παγετώνας της αποκάλυψης» ενδέχεται να βρίσκεται στα όριά του, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Παγετώνας της αποκάλυψης
Παγετώνας της αποκάλυψης

Σε δύο εργασίες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature την Τετάρτη, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το ζεστό νερό έχει εισχωρήσει στις ρωγμές και τις σχισμές του παγετώνα, αποδυναμώνοντας τη δομική του ακεραιότητα καθώς ο παγετώνας λεπταίνει και απειλώντας τη θέση του ως φυσικό φράγμα μεταξύ του ωκεανού και των τρομερών γειτονικών παγοπλακών του Thwaites. Εάν ο Thwaites διαλυθεί, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από ένα μέτρο - αρκετά για να βυθίσει τμήματα παράκτιων πόλεων παγκοσμίως, από το Τόκιο έως το Ντουμπάι και το Μαϊάμι, γράφει η Fast Company.

Αλλά αν οι πάγοι που περιβάλλουν τους Thwaites πέσουν επίσης, σε ένα είδος ντόμινο, θα μπορούσε να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά άλλα καταστροφικά 10 πόδια.

Η συμπεριφορά των παγετώνων παρατηρείται συνήθως από ψηλά με δορυφορική τεχνολογία, αλλά ξεκινώντας στα τέλη του 2019, μια ομάδα Αμερικανών και Βρετανών ερευνητών από τη Διεθνή Συνεργασία για τον Παγετώνα Thwaites χρησιμοποίησε ένα τρυπάνι με ζεστό νερό για να σφυρηλατήσει μια τρύπα σχεδόν 2.000 πόδια βαθιά μέσα στον πάγο, και στη συνέχεια έστειλε κάτω έναν καταρράκτη από υδρόβια ρομπότ για να κολυμπήσουν κάτω από την κάτω κοιλότητα της λεγόμενης παγοκρηπίδας -ένα κρίσιμο αυτο-οχυρωματικό χαρακτηριστικό του Thwaites που προεξέχει στην επιφάνεια του ωκεανού.

Ένα από τα ρομπότ, ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα που μοιάζει με τορπίλη και ονομάστηκε Icefin, εντόπισε γιγαντιαίες σχισμές στην παγοκρηπίδα, οι οποίες κοίλωναν από το ζεστό νερό. Σε άλλα σημεία, ο πάγος διαβρωνόταν υπό διαφορετικές γωνίες από την ορμή του ωκεανού, σχηματίζοντας «αναβαθμίδες" σε σχήμα σκάλας. Όλα αυτά συνέβαλαν σε έναν κατακερματισμένο, συρρικνούμενο παγετώνα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πλέον πιο εύθραυστος από ποτέ.

Στην ανελέητη πορεία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο παγετώνας Thwaites υπήρξε ένα είδος εξαίρεσης. Και ενώ η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι ο Thwaites λιώνει με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, δεν είναι ακριβώς καλά νέα: Αντίθετα, το εύρημα είναι απλώς ότι η υποχώρηση του παγετώνα -ο οποίος έχει χάσει 9 μίλια πάγου από τα τέλη της δεκαετίας του 1990- δεν προέρχεται μόνο από το λιώσιμο, αλλά και από τη θραύση. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουμε ακόμη εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια μέχρι την πλήρη καταστροφή του Thwaites, αλλά άλλοι προβλέπουν ότι θα μπορούσε να είναι μόλις 5 χρόνια.

 Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

πηγή

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια