Ticker

6/recent/ticker-posts

Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, η πρώτη ευθύνη (του Ν. Μπουκουβάλα)

α) Τα σχέδια/μελέτες Μηχανικού για την κατασκευή της Γέφυρας δεν ήταν γνωστά ως το 2022 , είχαν χαθεί ( ! ) εδώ και χρόνια για το Ελληνικό κράτος .
β) Κανείς ποτέ στην Ελλάδα , όχι δεν ενδιαφέρθηκε , αλλά ούτε καν ρώτησε γι’ αυτά , τουλάχιστον από τότε που χάθηκαν , που δεν γνωρίζουμε πότε χάθηκαν και από ποια Υπηρεσία , υπουργική ή περιφερειακή . Δεν γνωρίζουμε καν ποιοι ήταν υπεύθυνοι στη διοικητική και πολιτική ιεραρχία τότε . Μάθαμε όμως ότι χάθηκαν , απλά , ξερά και νεοελληνικά κάποτε από κάποια Υπηρεσία χάθηκαν .
γ) Βρέθηκαν , μετά τη διαπίστωση του προβλήματος της Γέφυρας , το καλοκαίρι του 2022 στην Ιταλία στα Γενικά Αρχεία του Κράτους ( Γ.Α.Κ ) . Ο τότε ( αρχές 70ς ) Ιταλός μελετητής/μηχανικός , καθηγητής Ρικάρντο Μοράντι κράτησε αντίγραφο των σχεδίων , αυτό διεσώθη και ο γιός του το παρέδωσε στα Γ.Α.Κ της Ιταλίας . Ο Μοράντι συνεργάστηκε τότε με ελληνικό Τεχνικό Γραφείο Ειδικών Κατασκευαστικών Μελετών , το οποίο δεν κράτησε αντίγραφο των σχεδίων ή αν κράτησε χάθηκε !
Από τρία ίσως τυχαία και διαδοχικά γεγονότα μεν , ενδεικτικά όμως της υπεύθυνης στάσης α ) του επαγγελματία μηχανικού , β ) του πολίτη γιού του και γ ) των Γ.Α.Κ Ιταλίας δε , διεσώθησαν τα σχέδια/μελέτες της Γέφυρας μας :
– υπήρχε αντίγραφο
– διατηρήθηκε
– παραδόθηκε σε μια υπεύθυνη κρατική αρχή που δεν το ” υπογείωσε ” ως κάτι που δεν αφορούσε το ιταλικό κράτος , αλλά το αρχειοθέτησε κανονικά , γι’ αυτό και βρέθηκε . Αποτελεί δεδομένο θεμελιώδους αξίας για τις εργασίες θωράκισης και ενίσχυσης της Γέφυρας μας.
Η διαφορά εμπέδωσης της ευθύνης , ατομικής και κρατικής , είναι εμφανής σε Ελλάδα και Ιταλία . Και βέβαια οι Ιταλοί ή άλλοι Ευρωπαίοι κάνουν λάθη , εμείς όμως κάνουμε ” χοντράδες ” διαρκείας . Επαγωγικά γενικεύοντας , πορευόμενος απ’ το είδος προς το γένος, κατέληξα σε μία βεβαιότητα . Η διπολική παρουσίαση των πυλώνων ευθύνης ως : ατομική ευθύνη/παιδεία και κρατική ευθύνη/οργάνωση είναι αναληθής και στα δύο σκέλη και εκ τούτου τετριμμένη . Το κράτος για να θέσει σε ενέργεια την ευρύτερη οργάνωση του , απαραίτητα θα οργανώσει και την παιδεία του . Το άτομο για να θέσει σε ενέργεια την όποια παιδεία του, απαραίτητα θα παιδεύσει και την οργάνωση του . Το ένα είναι πυκνό στο άλλο και αντίστροφα στις δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες/ολιγαρχίες , πάντα . Ακόμη και σ’ αυτό λαθεύουμε , διακρίνοντας τα απολύτως. Αυτή είναι η πρώτη ευθύνη : η άγνοια και η καταστροφική της μακαριότητα.
Φωτογραφία : Άκης Σαββίδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια