Ticker

6/recent/ticker-posts

Το κοινό λάθος που κάνουν πολλοί ενήλικες και γερνάει τον εγκέφαλο

Το κοινό λάθος που κάνουν πολλοί ενήλικες και γερνάει τον εγκέφαλο

Η δομή του φαίνεται να γερνάει γρήγορα όταν στερείται ξεκούρασης

Μια νέα μελέτη που έχει έρθει στο φως τις τελευταίες ημέρες, φέρνει ένα νέο νόημα στον ύπνο ομορφιάς. Σύμφωνα με τη μελέτη, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ορατή γήρανση του εγκεφάλου.

Σε δημοσίευσή τους στο Journal of Neuroscience, επιστήμονες παρατήρησαν ότι μια νύχτα άστατου ύπνου προκαλεί σημαντικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, κάνοντάς τον να φαίνεται κατά 1 έως 2 χρόνια μεγαλύτερος.

Οι ερευνητές στη Γερμανία μελέτησαν 134 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 19 έως 39 ετών, αναλύοντας τα δεδομένα της μαγνητικής τομογραφίας τους, μετά από διάφορες καταστάσεις ύπνου, από πέντε κατηγορίες καταστάσεων ύπνου.

Οι συνθήκες που αξιολόγησαν οι επιστήμονες ήταν ολική στέρηση ύπνου (περισσότερες από 24 ώρες παρατεταμένης εγρήγορσης), μερική στέρηση (τρεις ώρες στο κρεβάτι για μια νύχτα) και χρόνια στέρηση (πέντε ώρες στο κρεβάτι κάθε βράδυ για πέντε νύχτες). Η μελέτη περιελάμβανε, επίσης, μια ομάδα ελέγχου που κοιμόταν οκτώ ώρες τη νύχτα. Κάθε ομάδα είχε τουλάχιστον μία νύχτα «βασικού ύπνου», όπου περνούσε οκτώ ώρες στο κρεβάτι.

Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν μαγνητική τομογραφία μετά από κάθε ύπνο, για να συγκρίνουν πώς ήταν ο εγκέφαλός τους πριν και μετά τη στέρηση ύπνου, αλλά και μετά από οκτάωρο ύπνο.
Σε σύγκριση με τον βασικό ύπνο, οι επιστήμονες σημείωσαν πως παρατήρησαν ότι η ολική στέρηση ύπνου αύξησε την ηλικία του εγκεφάλου κατά 1 έως 2 χρόνια.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι μερικές άγρυπνες νύχτες προκαλούν μη αναστρέψιμη γήρανση. Παρά το γεγονός ότι η δομή του εγκεφάλου φαίνεται να γερνάει γρήγορα όταν στερείται ξεκούρασης, οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι μια πλήρης νύχτα ύπνου μετά από μια στερημένη, φαίνεται να αντιστρέφει τις επιπτώσεις.

«Έχει ενδιαφέρον το ότι μετά από μία νύχτα ύπνου ‘’αποκατάστασης’’, η ηλικία του εγκεφάλου δε διέφερε από την αρχική τιμή», όπως ανέφεραν.

Οι ερευνητές λένε ότι αν και η μελέτη δείχνει ότι οι άυπνες νύχτες μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο βραχυπρόθεσμα, χρειάζεται ακόμη έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρόνιας απώλειας ύπνου.

Ζευγάρι κοιμάται με φως

Σύμφωνα με το New York Post, μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι σχεδόν το 50% των ενηλίκων βιώνει κάτι που ονομάζεται «κοινωνικό τζετ λαγκ», το οποίο αναφέρεται στη στέρηση ύπνου που προκαλείται από την εναλλαγή μεταξύ των προγραμμάτων εργασίας και του Σαββατοκύριακου.

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, πέρυσι, διαπίστωσε ότι η έλλειψη χρόνου για ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε «εγωισμό». Μέσα από τρία διαφορετικά πειράματα, ανακάλυψαν ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια