Ticker

6/recent/ticker-posts

Ποιο είναι το χειρότερο φαγητό για την υγεία της καρδιάς μας

 Στον τεράστιο ανταγωνισμό με τις πιο ανθυγιεινές τροφές, κυριαρχούν πράγματα που τρώμε όλοι συνέχεια. Στον τεράστιο ανταγωνισμό με τις πιο ανθυγιεινές τροφές, κυριαρχούν πράγματα που τρώμε όλοι συνέχεια. ISTOCK

Διαβάζουμε συνέχεια για τις τροφές που μας κάνουν καλό. Σήμερα θα δούμε ποιες κυριαρχούν στις κορυφαίες θέσεις αυτής της λίστας.

καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, εδώ και πάρα πολλά διαδοχικά χρόνια -με εξαίρεση το ξέσπασμα της πανδημίας.

Άρα είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προφυλάξουμε το όργανο που πλήττεται ποικιλοτρόπως.

Έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη να ξεκαθαριστεί τι είναι ‘φίλος’ και τι ‘εχθρός’.

Το Φεβρουάριο δημοσιεύτηκαν τα ευρήματα μελέτης που έκανε η Cleveland Clinic σε όλες τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί ποια διατροφή θεωρούν οι κάτοικοι της χώρας ως υγιεινή για τη λειτουργία της καρδιάς.

Προς έκπληξη και των ερευνητών, 1 στους 10 απάντησε το fast food.

Οι γονείς τη διάλεξαν δυο φορές περισσότερες από ό,τι όσοι δεν έχουν παιδιά.

Το 37% επέλεξε τη διατροφή χαμηλών λιπαρών και το 35% αυτήν που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Μόνο το 15% αναγνώρισε τη μεσογειακή δίαιτα ως την καταλληλότερη για την υγεία της καρδιάς. Όπως φάνηκε τελευταία μειώνει και τα 23% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Το 46% εξήγησε ότι η υγιεινή διατροφή γίνεται όλο και πιο ακριβή, ενώ το 23% πρόσθεσε πως ελλείψει χρόνου δεν μπορεί να ετοιμάσει σωστά γεύματα και καταφεύγει σε πρόχειρες λύσεις. Ένα 20% ομολόγησε ότι δεν ξέρει υγιεινούς τρόπους μαγειρικής.

Το 45% αγοράζει fast food τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ τα 2/3 μαγειρεύουν σπίτι, τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα.

Τι δεν κάνει καλό στην καρδιά μας

Eχθρός για την υγεία της καρδιάς μας είναι τα τρανς λιπαρά, που βρίσκονται σε τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως ντόνατς, τηγανητό κοτόπουλο και μαργαρίνη. Αυτό που κάνουν, είναι να αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) και να μειώσουν αυτά της καλής (HDL).

Τα κορεσμένα λίπη, που βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα όπως το κόκκινο κρέας -και δη το χοιρινό-, το πλήρες γάλα, το τυρί και το βούτυρο επίσης μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL).

Σε ό,τι αφορά τα προστιθέμενα σάκχαρα που υπάρχουν στα αεριούχα ποτά, τους χυμούς φρούτων, τις καραμέλες, τα κέικ και τα μπισκότα, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως οι σούπες σε κονσέρβα, τα κατεψυγμένα δείπνα και τα αλμυρά σνακ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τα διαγράψουμε δια παντός από τη ζωή μας. Βοηθά και να τα περιορίσουμε στο ελάχιστο.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί παρεξηγούν πόσο η διατροφή επηρεάζει την απώλεια βάρους, με το 71% να πιστεύει ότι η μέτρια άσκηση έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από τη διατροφή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός υγιεινού τρόπου ζωής για την καρδιά.

Η έρευνα περιελάμβανε ερωτήσεις ειδικά για Αμερικανούς με καρδιοπάθεια ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.

Το 29% είπε πως οι κοινωνικές συγκεντρώσεις είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφή τους.

Τρεις στους 10 (29%) ανέφεραν πως δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση και το κύριο εμπόδιο είναι ότι δεν ξέρουν πώς να αρχίσουν να την αποκτούν.

H λίστα με τα πιο ανθυγιεινά τρόφιμα

Καθ' ύλην αρμόδιοι έχουν καταρτίσει λίστες με τα πιο ανθυγιεινά πράγματα που μπορούμε να φάμε, αν θέλουμε να προστατέψουμε την καρδιά μας. Είναι αυτά που έχουν πάρα πολύ αλάτι, ζάχαρη και συγκεκριμένους τύπους λίπους -που διαβάσατε από πάνω. Με τη βοήθεια ιστοσελίδας που δημοσιεύει ιατρικές ειδήσεις -τις οποίες εγκρίνουν γιατροί, πάμε να δούμε πέντε από τους κύριους εχθρούς της καρδιάς μας.

Για τις τηγανητές πατάτες τα έχουμε πει ήδη. Το αυτό ισχύει και για ό,τι άλλο έχει τηγανιστεί σε πολύ λάδι (και δη το τηγανητό κοτόπουλο πανέ), καθώς έχουν πολύ υψηλές ποσότητες λίπους, αλατιού και θερμίδων που πειράζουν την καρδιά και το βάρος μας.

Το μπέικον επίσης, είναι πολύ επικίνδυνο, με τέσσερα κομμάτια να αντιστοιχούν στο 40% της ημερήσιας πρόσληψης σε επεξεργασμένο λίπος και νάτριο. Μπορεί να περιέχει μια σειρά από επιβλαβείς χημικές ουσίες και πρόσθετα, συμπεριλαμβανομένων νιτρικών, ώστε να παίρνει το ροζ χρώμα που βλέπουμε, αλλά και να διατηρείται. Στα don't είναι και όλα τα άλλα επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά) και δη η καπνιστή γαλοπούλα, πέραν αυτών που κάνουν 20+ ευρώ το κιλό και είναι από 92% κρέας.

Η πίτσα που δεν φτιάχνουμε εμείς και έχει καταψυχθεί, έχει τεράστιες ποσότητες νατρίου, λίπους και θερμίδων. Στις παραγγελίες μας είναι καλό να διαλέγουμε λεπτή ζύμη, ιδανικά ολικής αλέσεως και να αποφεύγουμε τα γεμάτα αλάτι, αλλαντικά.

Η υπερβολική κατανάλωση βοείου κρέατος, αρνιού και χοιρινού κρέατος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά που ενδέχεται να ενισχύουν τη χοληστερόλη. Οι περιορισμένες, άπαχες μερίδες είναι φίλες μας.

Τα ψημένα γλυκίσματα (μπισκότα, κέικ, μάφιν κλπ) συνήθως έχουν πρόσθετη ζάχαρη και συνδέονται μευψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις. Το κύριο συστατικό τους είναι συνήθως το λευκό αλεύρι, το οποίο μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο στο αίμα και να μας κάνει να πεινάμε περισσότερο. Μπορούμε να φτιάξουμε κάτι με αλεύρι ολικής αλέσεως, μειώνοντας λίγο τη ζάχαρη και βάζοντας υφρά φυτικά έλαια, αντί για βούτυρο ή λίπος.

Ποια είναι τα ‘καμπανάκια’

Στη μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ φάνηκε ότι πολλοί δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν άλλα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής, πέρα από τον πόνο και την πίεση στο στήθος και την καούρα.

Για αρχή, τα συμπτώματα διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Αυτά που κυκλοφορούν ως κλασικά συμπτώματα (και διαβάσατε παραπάνω) αφορούν τους άνδρες.

Για τις γυναίκες είναι χαρακτηριστική η ναυτία ή οποιοδήποτε είδος γαστρεντερικών συμπτωμάτων που δεν υποχωρούν.

Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των γυναικών, το πρώτο σύμπτωμα είναι ασυνήθιστη κόπωση, δύσπνοια, διαταραχή ύπνου, αίσθημα άγχους ή δυσπεψία.

Μπορεί να υπάρχει ενόχληση που δεν θα χαρακτηρίζαμε ακριβώς ως πόνο στον εσωτερικό βραχίονα (συνήθως στο αριστερό χέρι), στη γνάθο ή τα δόντια.

Ενδέχεται να επιδεινώνεται έπειτα από μια δραστηριότητα και να υποχωρεί, όταν ξεκουραζόμαστε. Μπορεί και να έρχεται και να φεύγει, όντας χειρότερος σε κάθε επιστροφή.

Το απροσδιόριστο άγχος είναι επίσης, καμπανάκι, όπως και όσα βιώνουμε ως δυσπεψία ή γρίπη -κυρίως η εξάντληση, η δύσπνοια και ο ιδρώτας.

Οι επαγγελματίες υγείας τονίζουν, ωστόσο πως τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και να εμφανίζουν άνδρες τα κυρίαρχα των γυναικών -για παράδειγμα. 

 

πηγή:

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια